自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fmf903 發表於 20-2-14 21:40
如果一早已經買晒機票,好可能要取消。延遲放暑假唔係冇可能。好多時候突發事情都會影響計劃,所以我老公 ...

取消?10+ 萬喎仲未計內陸機同酒店,呢個代價好大

男爵府

agnesmama 發表於 20-2-15 00:03
取消?10+ 萬喎仲未計內陸機同酒店,呢個代價好大

你10+萬就真係慘啲,我估好多人都有book 暑期旅行, 學校如要遲放暑假,家長一係硬食,一係就唔理學校照飛。

男爵府

邊會冇暑假啊,最多就係延遲放假,而家放咁耐,暑假補翻都好應該啦。最多就係以前放2個月假,而家放1個月。

男爵府

算死草 發表於 20-2-14 17:32
睇下邊間,好多小學8點上堂了,我仔個校長強調自己每日7點返到學校。

同意,中學可能得,小學肯定冇可能,我以前果間7:20前要返到了,大部分老師六點半走,工時的確係長過一般打工仔

男爵府

回覆樓主:

學校除左老師仲有工友,文員同教學助理,咁讚成取消暑假既又知唔知佢地有d跟勞工法例最多得14日大假,又只限學校假期先俾放?

亦都唔係間間學校老師係放學生假期。

珍珠宮

polliebb 發表於 20-2-14 16:45
其實唔知點解咁多人贊成取消暑假, 每年只有暑假係真正可以抖下, 無論家長定學生, 而家雖然唔洗返學, 但都要 ...

我只感覺到自學嘅失敗,所以我讚成依家停課停學,提早放假,暑假補課

男爵府

回覆樓主:

其實每日補課上多一堂,原本6月中開始既試後活動取消,再改為全日上課,已經爭好遠

男爵府

曾經作為老師的一員,睇到部分家長對老師的鄙視,口口聲聲話人係井底之蛙,枉為人師,真係覺得好過分。。。

每一行業的人工反映了該行業是否需要專業,工時長短,工作壓力等等。。。唔好成日話老師人工高,但工作輕鬆,你無做過,無資格咁講。每一行業都會有枯枝,你遇過不好的老師,唔代表所有老師都係咁,解釋你聽點解放學搵唔到老師,你又唔聽。。。

取消暑假會衍生好多問題。例如學校好多時趁暑假進行維修同改善工程,遲左做萬一發生意外,邊個負責?合約老師好多合約只到7月尾,學校能否及時請到老師可以8月到職呢?請代課老師又話教學質素差。另外,學校原本暑假要有的活動例如新生適應課?叩門學生面試安排?仲有新生分班試等等等等又點安排呢?老師暑假忙著教學,邊有時間幫學生編班,安排每位老師的教擔,制訂時間表呢?個別老師又如何有時間為下一學年的課程分科分組開會做準備呢?不明學校運作的家長,不要以為沒有暑假是老師不想無假期咁簡單!

最後,呢啲家長有無諗過,假設5月可復課,取消暑假,即一直到12月尾才再有假放,差不多8個月無得休息,唔好話老師,學生頂唔頂得住,連續學習8個月,學習效能又如何?

子爵府

回覆樓主:

如果3月中能復課,我覺得可以交由學校自己決定要否延遲暑期,補幾多課等等,因為而家每間學校能夠做到幾多elearning人人唔同,有人做得多有人做得少,做得多學得晒暑假仲補咩課喎。。。
另外tsa我覺得今年更加不應取消,停課令成績下跌正常,但個別學生學校有反常成績,就更值得研究

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我認同個個行業都有枯枝,唔洗踩到全部老師都一樣,我家在學校附近,我放工返到去6點半經常撞到老師嗰時先放工,唔明某人仲咩個個post都chur住啲老師

男爵府

polliebb 發表於 20-2-15 16:36
我認同個個行業都有枯枝,唔洗踩到全部老師都一樣,我家在學校附近,我放工返到去6點半經常撞到老師嗰時先 ...

可能佢自己細個比老師罰過

又或者佢曾經想做老師做唔到

MarMic    發表於 20-2-15 17:28

男爵府

polliebb 發表於 20-2-15 16:36
我認同個個行業都有枯枝,唔洗踩到全部老師都一樣,我家在學校附近,我放工返到去6點半經常撞到老師嗰時先 ...

有時冬天嘅時候返到學校天都未光
然後走嘅時候天都黑晒
留喺學校差唔多10個鐘至12個鐘
有時都幾灰

男爵府

pig_tiger 發表於 20-2-15 15:53
曾經作為老師的一員,睇到部分家長對老師的鄙視,口口聲聲話人係井底之蛙,枉為人師,真係覺得好過分。。。 ...

其實依家啲學生都好緊張
特別係而家中五中六個d

依家仲要強調停課不停學其實好多嘢佢哋都唔明白但又要夾硬做功課

所以又要錄片又或者WhatsApp私底下教佢哋
Email收功課其實學生壓力都好大

子爵府

pig_tiger 發表於 20-2-15 15:53
曾經作為老師的一員,睇到部分家長對老師的鄙視,口口聲聲話人係井底之蛙,枉為人師,真係覺得好過分。。。 ...

你咁有心講咁多,但都係有人會拒絕去明白/認同老師既工作有幾辛苦有幾咁忙碌!佢地只睇到老師高薪厚職又多假期又鐵飯碗 講高薪?點夠人地私人機構呀!人地好多時有bonus架!講假期多?好多公務員爆晒假啦!仲可以累積添 !鐵飯碗?有好多老師都係contract!

如果真係取消暑假,返學又有功課做,又要默書,測驗考試,到時唔好又話老師仲咩唔比學生休息下呀?

暑假都係比大家休息下,有咩唔好呢?其實6月考完試到7月中放暑假,都大約有6星期,將呢6星期返晒全日,我估都可以追返晒停課呢段時間既進度啦!

珍珠宮

虎到金來勳章

liumeowjen 發表於 20-2-15 16:40
可能佢自己細個比老師罰過

又或者佢曾經想做老師做唔到

我見佢幾個post都踩老師,直頭覺得佢係去到憎恨嘅地步

公爵府

superkingdom 發表於 20-2-14 22:41

講來講去,係今年為疫症先延遲放暑假啫,教得書甘都唔 ...

贊成你的說法 !
而家出面大把人手停口停, 停薪留職,老師和家長們斤斤計較一個暑假, 其實真係好過份 !
說到底做教育,都應該以學生利益為前提, 大家都係公平討論啫 ! 其實只係對事( 用暑假補堂),並冇針對, 只係一年啫, 都咁心胸窄同學生同家長計, 有疫情你估人人想咩

公爵府

MSAA 發表於 20-2-15 16:44
你咁有心講咁多,但都係有人會拒絕去明白/認同老師既工作有幾辛苦有幾咁忙碌!佢地只睇到老師高薪厚職又多 ...

老師,你唔好用追進度呢個(追)字 ! 你令我更加惶恐, 好多家長都知道,就係好多老師為咗放暑假,追進度,並唔係認真, 並唔係細心講解呢 !所謂online教學,我聽到好多家長投訴,啲老師講到一舊舊, 如果老師為咗放暑假,講到學生一舊雲,就當教咗, 咁家長死得啦

老師可唔可以認真,正常速度教,唔好為要暑假追進度,追趕課程 !
作為家長已經擔心停課所學有限,你仲話六月份追進度, 請不要為了有暑假為了有大假,(追)趕進度 !

子爵府

littlehoneymum 發表於 20-2-15 16:57
老師,你唔好用追進度呢個(追)字 ! 你令我更加惶恐, 好多家長都知道,就係好多老師為咗放暑假,追進度, ...

又係你話教唔晒既?咁我用(教)返晒未教既進度囉!

不過算啦!唔想再講,好厭!

利申:我唔係老師,不過身邊好多人做老師,所以非常明白了解教師情況

男爵府

回覆 littlehoneymum 的帖子

你有無睇我個POST? 我知好難一時完全改變你的偏見, 但你覺得老師反對只係唔想無左個假期咁簡單, 實在太偏激同敷淺...
我曾經作為老師, 而家作為家長, 完全明白無暑假對學校行政上的影響, 對老師來年教學的影響, 以致對學生來年學習效能的影響, 唔係你想得咁簡單

公爵府

MSAA 發表於 20-2-15 17:01

又係你話教唔晒既?咁我用(教)返晒未教既進度囉!

家長梗係擔心老師未教曬書,但老師都唔應該(追)進度囉,應該用正常速度教囉 !
就係好多老師追進度,教得飛快, 小朋友又唔明 , 家長又跟得辛苦,所以香港嘅教育 一塌糊塗 ! 我真係冇眼睇 !

首頁

尾頁

跳至