自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

身在福中不知福
屋人對佢好佢認為係理所當然

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

講起用完入油呢樣野真火爆,老公之前有個朋友成日weekend問老公借車,話女朋友唔知邊度番黎,車佢去玩,又係用完,用勁多,都唔諗人地第朝要用。無車搭的士囉,女咩朋友呀,都唔知係咪用黎溝女,之後我唔俾再借

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都遇過類似嘅人,上人屋企食飯,有pair人買左街邊小食自己食,完全問都無問過其他人食唔食,真係好鬼肉酸,我心諗,好心喺街食埋先上人屋企啦!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

行屍走肉 發表於 20-3-2 09:17
正如有啲小朋友唔知蘋果係紅色咁?

就好像有D屋企工人姐姐餵飯餵到小學,
然後話小朋友小學全日制唔識自己食午餐。
我地看聽到都會覺得有無攪錯,
但在當事人眼中可能好正常喎。
咁她從細係咁,未好多野根本唔會覺得有問題。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Winnie_1210 發表於 20-3-1 00:48
今晚姑仔帶個女仔frd上嚟食飯(之前有嚟過同我仔玩)我驚姐姐整嘅唔啱佢哋口味仲特登買好味啲餸返嚟。開飯 ...
第一佢地唔識做,正常都會問人地食唔食,一齊分享
第二你姑仔將你對佢嘅好當老馮同應份
你只係 驚訝佢竟然係咁,唔關小氣事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果係我自己屋企人,如果有小朋友自私食,我哋幾兄妹會一齊話我又要食,攞出黎仲要食哂佢! 從小訓練不能自私食! 如果淨反最後一舊,都要問有無其他人食先可以夾! 要比佢知分享同唔可以自私食,唔係你鐘意食嘅野就食哂,唔留比人食!

男爵府

gross 發表於 20-3-1 08:35
而家某D 人係咁

呢d真係好無table manner。食飯夾餸唔應該飛象過河,兼搶同霸住d餸,超失禮同無禮貌

男爵府

bb108 發表於 20-3-1 18:34
我弟婦仲樣衰,有次一齊同老爺奶奶打邊爐,佢買咗公仔形狀既魚蛋放落湯底,但只俾佢兩個細路食,仲要一屋有 ...

好心一家人同枱食飯就買多少少啦,真係好cheap

珍珠宮

2023年兔年勳章

ritatang 發表於 20-3-1 00:51
一定係你姑仔嘅問題

X2

侯爵府

2024年龍年勳章

無禮貌..

珍珠宮

今晚姑仔帶個女仔frd上嚟食飯(之前有嚟過同我仔玩)我驚姐姐整嘅唔啱佢哋口味仲特登買好味啲餸返嚟。開飯 ...

做壞左規矩囉, 我fd 個d 特別待我差, 見佢對其他人好好的

我個其中一個舊同學, 初中都係唔多聲, 以為佢內向訥悶型

點知識埋佢其他fd 先知, 好正常

有d 人自命好醒, 睇下恰吾恰得入, 唔識珍惜人對佢好, 覺得老娘硬食你

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

好明顯,唔係妳小氣
坐得埋一台食飯,都當係自己人,姑仔咁做實在失禮……佢自己及父母
如果唔係jm講,6299唔係咁嘅人嘅話,我會話哩啲叫做無家教囉

男爵府

姑仔唔識大體囉,唔駛為呢d事唔開心
我果個姑仔什少叫我做阿嫂都係咁啦

首頁

尾頁

跳至