自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

pw_113 發表於 20-8-14 12:34
我真係開心(emoji)晨早應該俾返屬於香港人嘅香港我哋囉,之前咁多金舖咁多藥房咁多化妝品舖,係時候要重新 ...

又係度玩文宣,講普通話有咩問題,咁遊客講英文又係咪唔得。大陸旅客痾屎痾尿?佔幾多成啊,夠有外國人蘭桂坊痾尿,火車隨地坐,仲有d當街擺明乞食。真心講,唔覺得大陸遊客同其他地方唔同

伯爵府

露比EE 發表於 20-8-14 01:51
點解要蝕住賣呢?
2019年前唔like遊客搶買,咁依加無遊客咪求仁得仁囉!應該購物購得好開心㗎?
...

今時今日樓主重未明呢個道理,以經濟角度講,點講都未必令樓主明白。只會得過拗字

子爵府

0q.cathy 發表於 20-8-14 13:39
現在疫情,連本地人都唔敢出街買野,根本就唔關遊唔遊客事。 而且,遊客帶來既經濟只惠及小部分人,好像我 ...

少了自由行一定是好事,耳根清靜。但無遊客好似因為全世界仲封緊關呀!夠竟大家知吾知?根本不能入境呀?現在好多國家根本不容許其他國人出入.咁又點會多人呢?根本不能比較。而且政府一路傾斜大陸遊客,都係應該檢討啦!

子爵府

gigi19810326 發表於 20-8-14 10:07
其實我從來到現在都仍然討厭自由行,就算我係藍絲,我都係歧視佢地,呢個係事實,係佢地嘅購物態度,生活模 ...

其實呢種買貨帶水貨模式存在已久,香港人是始祖去日本韓國歐洲買水貨番嚟香港賣,相信邊度有錢賺就會有呢啲模式出現,亦相信不只發生在大陸人。全世界都一樣,在外國炒波鞋炒球衣炒手袋名牌咩都有,店舖開門前都大排長龍。生活百貨都有大堆買入走水貨到高消費地方!有不同就係香港地方細外國地方大,買嘢時咪覺得阻住晒

男爵府

其實佢地唔係黎旅遊,係黎藥房莎莎萬寧同名店掃貨啫。要走黎香港掃貨原因係覺得香港有品質保證,但大把人都講大陸不斷進步,始終有日佢地唔需要擔心國貨品質,咁仲有乜需要黎香港掃貨呢。大家會去日韓掃貨係因為佢地好多靚貨係只供內銷或者隔好耐先會響其他國家巿場出現。除非係建基於大陸貨品質長遠都俾唔到信心國內人的假設,否則依賴大陸水貨客唔係健康同長遠的方法。

伯爵府

回覆樓主:

香港唔少人唔鍾意大陸遊客.主要數量太多.多到喧賓奪住咁. 如果不是太多.相信香港人不會那麼抗距大陸遊客

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢地就算吧啦!執曬笠生意唔好又話政府唔幫佢地!係政府既錯!思覺失調架!佢地當初唔係要攬炒咩!

侯爵府

ballonbb 發表於 20-8-15 13:05
香港唔少人唔鍾意大陸遊客.主要數量太多.多到喧賓奪住咁. 如果不是太多.相信香港人不會那麼抗距大陸遊客
...

嘥氣,遊客係有不是,但班人眼中遊客最不是係因為他們come from china!

首頁

尾頁

跳至