自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

媽媽最勁 發表於 22-4-7 09:05
香港最慘係好多人唔理事實唔理數據,為拗而拗,見到人地做到就比一大堆借口比自己,失控係好合理,死人好 ...

一堆人唔合作 (包括埋政府內部都有一D係陽奉陰違拖後腳)
唔合作完就話個措施無用

上海做得差就係因為上海班領導本身又係唔想封
一開始無準備
到爆起上黎就係咁甩轆

深圳做得好又唔見佢地post下

我夠知香港死得人多係因為長者少打針啦
咪多謝之前d毒媒係咁煲針下亡魂, d黃仔女又唔俾父母打, 哈, 但佢地自己又話被逼要打喎
咁係咪要攪掂左先呢?
天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-4-6 20:09
唔緊要,有時我都慶左d

不過有d人講到陰謀論,要清零係因為要不斷用檢測同防護物資黎賺錢,唔係因為人命

哈 咁傻?
之前看過數據,上海shut down一日大概經濟損失¥118億,深圳就差不多¥63億一日左右
上海人口2600萬,冇包裝測試劑成本差不多¥4-5一個,口罩就算¥1左右… 加上抗疫嘅費用…
其實點計都知道好傷,冇可能咁傻。選擇動態清零係因為呢個選擇雖然痛苦,但傷亡最低。剛才同新加坡開會都係咁講,中國呢個strategy冇錯,但絕對唔係其他國家可以選擇,唔係佢哋唔想,係唸都唔敢唸,冇能力(荷包+人手+資源)就冇選擇!

複式洋房

子爵府

airhei 發表於 22-4-6 11:28
如果真的三月中做,香港可能到今日仲未解封,上海就係樣板

深圳一样,但大部分人吾會睇到。
現在的省市政府都要拼政績。

珍珠宮

mizuho 發表於 22-4-7 19:33

哈 咁傻?

所以上海一開始唔想封,諗住拖得就拖,而家損失更大
天朗氣清

男爵府

jasprincess 發表於 22-4-6 14:11
其實都係病7日,唔係70日喎

係呀!

我都唔明,點解啲人講到一確診就好似世界末日… 我睇數據,已經打咗針,普遍都係重症死亡率低,無症狀感染多!

有必要好似當初武漢 (未有疫苗時) 咁圍封嗎?

大宅

BO_NG 發表於 22-4-7 20:40
係呀!

我都唔明,點解啲人講到一確診就好似世界末日… 我睇數據,已經打咗針,普遍都係重症死亡率低,無 ...

因為有一大批人怕中左後有後遺症

男爵府

josephbaba 發表於 22-4-7 20:53
因為有一大批人怕中左後有後遺症

自己做好本分打齊針,其實都冇乜嘢好驚!
出街有機會比車撞,唔通呢世都唔出街?

水晶宮

回覆樓主:

同事上海21日未有消息隔封

子爵府

太平公主 發表於 22-4-6 16:38
我唔知佢確實情況係點,只係男家有人父母喺深圳,佢哋嗰度已經連續封咗好多日,不過食物方面就冇問題,可 ...

我聽返來咋,真假請自己分辨。
正常封7日,有陽性14日。
如果吾好彩,以上14日結束前一两日又有陽性,再封多14日,,,以此類推。稍有不慎好易封一個月至個半月。
我bilibili睇到,有住校生解封,去kfc興祝完,點知個間kfc有人中,佢哋再出去食完一餐又再封過

子爵府

airhei 發表於 22-4-7 08:35
唔會羨慕其他地方,香港有香港既好

香港起碼吾使咁顧住面子,我哋都算勇敢面對事實冇逃避現實。市民雖然吾是最乖,但有事大部分自己攪掂(自生自滅自隔離自買葯 )。
我覺得香港可能為內地做咗示範。 而家“銘铭”中好似見到希望。我哋係柳暗花明又一村。

珍珠宮

.

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-4-7 20:20
所以上海一開始唔想封,諗住拖得就拖,而家損失更大

上海一直對自己堅持嘅精準抗疫好自豪
in fact,確實一直都做得好好
這次剛開始係意外,但現在發展下來就是人禍
呢兩日開會都係尋求辦法為快要斷糧嘅同事送物資,但官僚問題根本沒辦法送到。另外又爆出陽性無症狀可以攞到通行證開車送團購;旁邊嘅小區都有陽性,但小區居民可以落樓去公園玩;小區居民沒辦法買食物、生活用品,某啲居委(下屬住嘅小區)就有提供購買渠道,但是費用比官網貴30-50%。今日傳聞要封到5/1,對某啲小區嚟講係封了接近2個月,現在同事嘅精神狀況係最擔心,佢哋擔心家人、擔心食飯、擔心被送走去方艙、擔心小朋友陽了被搶走…好難想像呢個係上海

男爵府

mizuho 發表於 22-4-8 18:00
這次剛開始係意外,但現在發展下來就是 ...

睇到真係替佢哋擔心,也慶幸香港3月嗰陣冇封城全民檢測

伯爵府

Jm, 你而家住上海?你ok 嗎?祝安好。

伯爵府

RoseRosa 發表於 22-4-8 18:22

當時呢度大把bk jm 閙爆

珍珠宮

另外又爆出陽性無症狀可以攞到通行證開車送團購;旁邊嘅小區都有陽性,但小區居民可以落樓去公園玩

呢個咪就係我講既封到心有不甘,做一半唔做一半,同香港既封一幢樓派唔到飯一擔擔
天朗氣清

珍珠宮

RoseRosa 發表於 22-4-8 18:22

慶幸乜都唔做,每日確診超過5萬,每日死200幾人
天朗氣清

珍珠宮

zxzx 發表於 22-4-8 18:39
Jm, 你而家住上海?你ok 嗎?祝安好。

我自己好OK,一直有備食糧喺屋企嘅習慣,所以罐頭、麵食、雞蛋、豬牛雞蝦、pizza咖啡、茶都會夠1-2個月,食飽係絕對冇問題。蔬菜水果今日都仲可以買到,就係貴平日一倍,但有傳明日就唔可以買了。
身邊好多人好徬徨,聽同事講啲大學生住嘅公寓連冰箱、飯煲都冇,啲小朋友習慣外賣同食自hi鍋,呢啲時間變了餐風飲露,靠鄰居接濟。有啲獨居老人冇辦法搶到平台購買,現在嘅貨量係平日嘅2-3%,一般人冇可能自己購買食物,都係靠鄰居幫忙。啲老外都慘,聽唔明,睇唔識,靠一班鄰居幫忙翻譯各個小區群的內容,但佢哋好多時連付款都有問題,都係靠鄰里之間幫忙

大宅

tinlong22 發表於 22-4-8 19:17
另外又爆出陽性無症狀可以攞到通行證開車送團購;旁邊嘅小區都有陽性,但小區居民可以落樓去公園玩

呢個 ...

咪喺,其實到咗呢個時間,中央應該派大量解放軍,進駐上海,實施戒嚴,封閉所有大廈,無論任何情況,全部唔准落街。 如果唔係就好似你所講嘅,做一半唔做一半,同香港既封一幢樓派唔到飯一擔擔。

首頁

尾頁

跳至