自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我朋友助理文書主任,2萬幾

公爵府

好媽媽勳章

白毛毛 發表於 23-4-14 10:35
有啲公司,連請個receptionist都要大學畢業要求高。唔俾個好聽的名,點請到叻的大學生做普通文職工作。倒 ...
我公司 (某出名NGO)請個初級文員都要求大學畢業+有1年工作經驗,真係笑死人(人工約12-15K),後尾見請唔到人(有學位既就好騎呢唔掂),結果死死地氣改返high dip以上 or 中學畢業但要有多幾年行政經驗,先至請到人返工
我以前做過一間上市公司,咁我自已做開admin既,因為係幾大型既公司,咁每個部門都至少有1個admin,然後好多個部門,最後會有1個我地叫佢做大總管既admin officer,佢人工一定唔止3萬 (日日自已駕車返工)

水晶宮

pp_pp1021 發表於 23-4-14 22:57
我做跟單,覆客電郵,報價,落單走貨,等等……好間唔中ot,做左1x年,好多時可以上網,公司自由度大,做晒 ...

跟單個職位都係叫文員?係咪叫做客服?

公爵府

ricecooking 發表於 23-4-15 09:49
跟單個職位都係叫文員?係咪叫做官服?

應該咁講,跟單屬於文職工作,唔係叫文員

水晶宮

pp_pp1021 發表於 23-4-15 10:14
應該咁講,跟單屬於文職工作,唔係叫文員

agree

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我公司請文員, 登報紙時候條件係一般文書處理,及臨時指派工作,中6程度,人工一萬至萬3, 即係入嚟嘅時候,大約一萬囉, 記得有個新同事,嚟咗無耐知中伏, 佢話見工嘅時候唔多需要開ot, 點知入職之後做到癲咗,仲要無OT claim, 拿拿聲遞信走人,到依家成年都未請到人。

侯爵府

SARIDON 發表於 23-4-15 11:35
我公司請文員, 登報紙時候條件係一般文書處理,及臨時指派工作,中6程度,人工一萬至萬3, 即係入嚟嘅時候 ...
成年冇人都得,即係你公司唔多需要開設此職位。

子爵府

Fishqqma 發表於 23-4-14 22:31
我見有D年資搭夠

我就絕對唔信,中五畢業,多年文職經驗,可以高達三萬蚊人工,除非係日元

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

baby668 發表於 23-4-16 12:13
我就絕對唔信,中五畢業,多年文職經驗,可以高達三萬蚊人工,除非係日元 :g ...

你可以唔信,我以前公司有D做了30年,over 30k. 有bonus, 有double pay, 年年加人工。有醫療。你未遇過唔等於無。
*上市公司

水晶宮

SARIDON 發表於 23-4-15 11:35
我公司請文員, 登報紙時候條件係一般文書處理,及臨時指派工作,中6程度,人工一萬至萬3, 即係入嚟嘅時候 ...

一萬仲要無償OT,刻薄咗啲喎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

Fishqqma 發表於 23-4-16 12:14
你可以唔信,我以前公司有D做了30年,over 30k. 有bonus, 有double pay, 年年加人工。有醫療。你未遇過唔 ...

單憑閣下嘅回覆,就已經非常肯定,並非大公司嘅職員!

在下在六間不同的上市公司做過,包括唔同行業,從來都未聽過三萬蚊,請個文員,上市公司好一句向股東交代,全香港所有上市公司HR明文規定,人工絕對不能超出最高range,就算係頂位都會想盡辦法炒人,因為品牌效應炒咗,有無數傻仔會應徵排隊,所以所有上市公司都唔會用超高薪請人,除非你係top management

如果你話山寨公司,三萬蚊文員一腳踢,都仲有可能,上市公司三萬蚊文員impossible

首頁

尾頁

跳至