自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

你好野 發表於 23-4-24 12:50
可能你講得啱!我管得太多!重心全是這個家,老公同小朋友!希望照顧到最好!

佢地會細細聲講,例如:食 ...

如果你係全職家庭主婦,有時D仔女會誤以為你好嘆好舒服,唔洗做。要佢哋明白你其實都有付出,都好辛苦,其實真係需要長久累積建立佢哋對你的關心同同理心。

除咗指令之外,你有冇有時對佢哋表達吓純粹的關心?

我感覺你兩個女好似對你完全無關心體恤,所以我先好奇你平日對佢哋係咪多數係指令?其實,對佢哋發出指令,都需要技巧,當然有D小朋友好聽話,好易教,但多數會自動自覺嘅小朋友,都係明白呢D指令對佢哋有乜好處,點解父母會有咁嘅要求。而家你同佢哋關係咁惡劣,我建議不如你改善咗關係,對佢哋適當表達吓關心,唔好發出太多指令先。你每個指令背後,都應該係為佢哋將來好,而唔係要佢哋聽你話同遵從。呢樣你一定要佢哋明白。

同埋真係要搵方法,令佢哋明白,家人之間互相尊重的重要。

子爵府

你好野 發表於 23-4-22 19:58
多謝你!
但依家真係好辛苦!做又要聽說話,唔做又聽說話!

只要 相信呢啲日子終會過去,幸福日子等待你,撑住。我果兩件仲有件SEN , 逃學,遲到,唔番屋企,頂咀開片咩都試過,今日既佢讀完大學有返工有家用,仲會請食飯。我挨得過,你都可以,互勉之, 難關難過,日日過 ,總會過去的.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jellyfish1989 發表於 23-4-24 17:10
只要 相信呢啲日子終會過去,幸福日子等待你,撑住。我果兩件仲有件SEN , 逃學,遲到,唔番屋企,頂咀開片 ...

jm加油

男爵府

jellyfish1989 發表於 23-4-24 17:10
只要 相信呢啲日子終會過去,幸福日子等待你,撑住。我果兩件仲有件SEN , 逃學,遲到,唔番屋企,頂咀開片 ...

你好利害!我相信這一定唔容易過!一般小朋友都這麼辛苦,我一個sen 加一個固執的都想死,你還有兩個!
恭喜你,捱過了!我會加油,希望捱得過!我會重新檢討自己,睇下可以點做!

多謝各位對我關心!我冇諗過會有人關心我,除左我老公!由細到大都係出氣袋!唔被重視等!依家,我人生就得這個家!但我都攪到咁!我真係要睇睇,我要捱過這關,我要點做!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Fishqqma 發表於 23-4-24 10:44
八點半前交手機。你個仔都幾乖。

但佢係由朝早6點半開始打

公爵府

2024年龍年勳章

你好野 發表於 23-4-22 18:26

我有2個女,一個14,一個就來12。
這幾天已同大囡鬧!今日2個一齊!

我都兩倨女~
今年大嘅17歲, 細嘅13歲~
男女孩子都有反叛期~
試下耐心傾下~
比佢知道你明白佢開始成長, 開始有自己嘅思維~
潛意識擺脫父母嘅控制,
你可以同佢定立一啲守則,
比適當嘅決定櫂比佢,
但當然要比佢知道父母嘅底線~

大宅

Jm, 加油呀,我係過來人,終於捱過咗,而家大家關係好好。

你要明白,其實佢哋自己都唔知想點,有時甚至乎諗你做乜生我出嚟,生我出嚟仲要控制我,所以真係要狠心放手。但係唔可以同佢哋對著幹,冇用的。

男爵府

topful 發表於 23-4-25 08:38
Jm, 加油呀,我係過來人,終於捱過咗,而家大家關係好好。

你要明白,其實佢哋自己都唔知想點,有時甚至乎 ...

放手,我還未摸索到,我要點放,放到去邊?我應該唔定自己條底線等!真係好亂!

佢地成長,父母跟著變!
有時我都意識唔倒

男爵府

你好野 發表於 23-4-22 18:26
我有2個女,一個14,一個就來12。

這幾天已同大囡鬧!今日2個一齊!

初中真係超難頂,我頂1個都想殺左佢,我明你俾兩個激嘅辛苦,搵位俾自己抖下。。。。。

珍珠宮

aidan08 發表於 23-4-24 12:58
你11點要佢比返部iPad 出來嘅目的係乜嘢?

我諗,青少年已經唔係小朋友,唔可以再用強權去管去控制。如果 ...

相信你仔女青春期有甚麼問題,在大家互相尊重、溝通下容易解決,並且佢哋會越來越好。希望樓主可以睇多幾次你留言,好好思考

你講出重點係關係,雙方關係處理得好就可以有商量,佢哋亦會配合,因佢哋知道阿媽係出自內心對佢哋好,佢哋唔想阿媽唔開心。

改善關係,舉例可以一齊窄果汁,一齊飲,一齊養下魚,一齊傾下佢偶像等。佢哋喜歡食乜嘢甜品,甚麼晚餐,親自煮,買給佢哋,一齊分享蛋糕。適當關心佢哋學業上、交友上遇到甚麼問題,提出幫助、開解或者只係聆聽,聽下佢哋傾訴。大家開開心心。之後佢哋就比較易接受你「好意」

避免單方面嘅指令,管制,要求亦要合理,鬥氣下更加唔好要求多多,對方一定搏嘴,所以儘量唔好鬥氣。千萬唔好俾佢哋逃避去打機。

一切由關係開始,大家唔想破壞和諧,被愛嘅關係就會識得去協調、尊重、支持對方

子爵府

你好野 發表於 23-4-25 08:17
你好利害!我相信這一定唔容易過!一般小朋友都這麼辛苦,我一個sen 加一個固執的都想死,你還有兩個!
恭 ...

我一個 Sen 而已,每個細路都不同,別人一套你未必啱用, 反而我覺得調節自己心態先係最重要 如果唔係好難捱到佢長大 明白到有好多嘢唔係你可以控制 亦都有明白有時唔係你想放手,而係你被迫要放手。 只能講句成長係要時間, 作為父母只能等待, 所有嘅做人道理 仁義道德 價值觀等 小學嘅時候你已經灌輸咗 青少年期就係佢自己 運作 自己摸索 作為父母 再‘’輸入‘’都冇用, 呢個時候其他人嘅輸入更加重要

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

青春期係咁,唔好放係心

水晶宮

BK Milk勳章

你好野 發表於 23-4-23 23:31
今日見佢話今晚食飯,就打算同佢傾下,點知,要食野時就問可唔可以食,當然語氣態度都唔好!之後我當然話 ...

平日你有無單打佢?
我老公經常單打串个仔,
我爆鬧,
佢吾啱
提下就得
直接講
我通常係就平和講,
Bb你咁樣講野吾係咁好,
唔可以咁樣同爸爸講嘢,
跟住就完,我行開既,
記住係提吾係管
唔係鬧

子爵府

你好野 發表於 23-4-22 21:03
一來我地冇多餘錢,租唔倒這些

二來我娘家…….有事就揾我,冇事就……

你係全職媽媽定係在職媽媽?有冇機會去見下輔導/社工?
覺得你好大壓力,不如先照顧好自已的情緒,然後再照顧女兒

大宅

你好野 發表於 23-4-25 08:45
放手,我還未摸索到,我要點放,放到去邊?我應該唔定自己條底線等!真係好亂!

佢地成長,父母跟著變!

認真同佢講清楚,乜嘢係對佢好會影響佢啲乜嘢,但係如果佢自己堅持咁做咁你會俾佢去做。佢可以自己選擇。
之後佢要揀啲乜嘢我照幫佢搞幫佢報,只係問佢,你係咪想咁做。同埋我唔會唔煮飯,佢食唔食我都會照煮。因為你唔煮飯,其實你係表示緊你好嬲,咁其實你同佢對抗冇用,我會照返平時咁做,一方調整自己心態。

首頁

尾頁

跳至