自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Rtonon 發表於 23-10-29 22:25
我唔知,不過見過K3 in 小拍果D片,小朋友講故事《守株待兔》、《三國演義》,的確口才了得,表演項目勁過 ...

K3講三國故事? 真係越來越勁..... 估計啲學校中意收講嘢叻有條理既人=作文叻=有組織性=考公開試高分

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好再接二連三發生呢啲事好嗎? 12.3歲呢個年紀點解咁睇唔開? 讀書壓力大可以停一停諗一諗,唔明諗到明,唔開心可以攤開嚟講,尋死係最愚蠢嘅做法。

水晶宮

回覆樓主:

RIP

珍珠宮

Lovelybbs 發表於 23-10-29 12:20
考10A既,根本冇時間去鑽研新科技,好多科學家都係用畢生時間心機去發明同創造,有冇家長肯放手俾小朋友去 ...

家長最緊要子女人工高,但我又唔覺佢哋咁等錢駛囉

珍珠宮

Jasminema2012 發表於 23-10-29 19:33
因為香港教育大部份係教打工思維

不喜勿插

家庭都佔好大比例

珍珠宮

2024年龍年勳章

又有

禁止訪問

伯爵府

sweetmomo 發表於 23-10-29 21:48
其實時間係家長自己選擇
可以選兼職 甘時間上已經好過全職好多
縮短工時 係米人工又要返全職計

你應該係幸福嘅一群!
根本唔明日雙職父母冇任何helper嘅困。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

solim 發表於 23-10-29 22:30
以前啲嘢易好多

同意!

大宅

一人之境 發表於 23-10-29 21:29
有無咁離譜??學校離譜家長又照跟?無獨立思想的嗎??

做家長有時好矛盾,自己唔想跟呢啲唔合理嘅制度,但係其他同學都跟到喎,就開始懷疑自己(尤其第一位小朋友),想轉去其他輕鬆啲學校咩?周圍啲家長就會講:開心嘅學校冇競爭力,上到中學好慘……

會迷失咗自己

大宅

2023年兔年勳章

Jasminema2012 發表於 23-10-30 08:16
做家長有時好矛盾,自己唔想跟呢啲唔合理嘅制度,但係其他同學都跟到喎,就開始懷疑自己(尤其第一位小朋 ...

同意,喺呢個制度下,難以獨善其身。改變唔到個制度,唯有改變心態,我成日同個女講,書幾時都有得讀,只要你有心讀。唔需要趕住幾歲之前大學畢業,亦唔需要一定大學畢業。我只想見到你健康快樂咁成長,擁有一個自己想過嘅人生。

珍珠宮

伯爵府

薯圈 發表於 23-10-30 00:23
覺得難左係因為我地已長大左,加上同當年比較,但對處於讀緊嘅孩子,一樣係咁難。(覺得當年的教材較易,但 ...

A Level 用中6中7,2年時間教3科加英文緊係深入,其他級別而家深好多

大宅

Rtonon 發表於 23-10-29 22:25
我唔知,不過見過K3 in 小拍果D片,小朋友講故事《守株待兔》、《三國演義》,的確口才了得,表演項目勁過 ...

而家新一代父母教育水平比我們以前高,自己能夠花好多時間去栽培(其實係谷),其他如果冇條件自己來,就交比坊間啲面試班,嗰啲面試班開到成行成市,你話冇用咩?又驚啲細路仔行入去唔知做乜,你就會心甘情願去報,因為父母心態唔想後悔,考小學人生只有一次

依家就話三國演義、守株待兔,遲啲成個辯論都走埋出嚟添

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

薯圈 發表於 23-10-30 00:23
覺得難左係因為我地已長大左,加上同當年比較,但對處於讀緊嘅孩子,一樣係咁難。(覺得當年的教材較易,但 ...
A-Level 其實= 大學Year 1程度了
當年讀完F.6-F.7, 上到大學反而學既野係易左
而家變左1試定生死, 內容易左但壓力應該會大左

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Jasminema2012 發表於 23-10-30 08:16
做家長有時好矛盾,自己唔想跟呢啲唔合理嘅制度,但係其他同學都跟到喎,就開始懷疑自己(尤其第一位小朋 ...

我兩個小朋友,都覺自己當年對大嗰個要求過高,但當局者迷。

無疑,第二個小朋友幸福開心好多。因為好多時經歷咗第一個,知道好無謂,就唔會重複犯錯咁去要求第二個

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 fong2005 的帖子

◕順其自然啦~♥ ◕

別墅

咁細個,RIP

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-10-30 09:22
A-Level 其實= 大學Year 1程度了
當年讀完F.6-F.7, 上到大學反而學既野係易左
而家變左1試定生死, 內容易左 ...

同意喔!我今年啊仔考dse, 我同佢都好緊張,一試定生死真係好大壓力。

我嘅諗法係既然人生上嘅壓力係避免唔到,做家長嘅,就係要教佢同陪佢一齊面對壓力,有時家長講少幾句,或者幾句貼心話,孩子都會舒緩好多。有些家長見不得孩子放空或打機/玩, 其實佢地係用緊自己方法去面對壓力,比d自由空間佢地就係最好嘅支持。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

RIP
有時小朋友輕生
未必一定關讀書事
最近有個在某學校跳下來
已知係因為父母要離婚
其實關心佢地
由家庭開始吧
如果父母理下佢地感受會好好多

首頁