自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ilej 發表於 24-4-7 12:57
有時聽到人講留港消費
幫助香港零售飲食業
我係有少少反感

大陸真係用盡方法引你消費,充¥100贈¥50、買¥90代用券當¥100用、新人半價券 ......... 最正係買左唔啱用可以退,真係好易打劫你銀包
香港消費性價比太低,通關後都少出街食!
而且街市、錢大媽、超市、759、360,已解決我三餐所需,自己煮平d又健康d !

象牙宮

qpalzm 發表於 23-11-29 12:19
李家超:港人北上消費屬正常 仍有逾7百萬人在港應思考吸引消費

北上消費屬正常
七百多萬市民在港 點解你吸引唔到消費?
網路流行語「內卷」 消費降級潮: 經濟情況不佳,中國消費者愈來愈精打細

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

當然係正常啦!大家是自由作出決定北上消費。
話唔正常的,除非腦有病。
可幸特首是正常。

子爵府

Myluckybaby 發表於 24-4-6 15:04
身為香港市民,衷心希望政府施政多點考慮港人利益,以港人福祉為出發點。請特首和官員有空多點落區體察民 ...

市場經濟會自動調節

拒絕政府插手擾亂市場經濟秩序

子爵府

有時商戶真係賺得好盡. 我樓下間美心cake lab, 我食開既牛角包幾年加左幾蚊. 賣到10幾蚊都算. 佢另一款牛角包只係加左半塊火腿同半塊芝士. 個包貴5蚊. 我心諗火腿同芝士成本要$5咁多?還是要人手夾火腿芝士落去所以貴咁多?好唔合理

大宅

jasprincess 發表於 24-4-7 14:23
有時商戶真係賺得好盡. 我樓下間美心cake lab, 我食開既牛角包幾年加左幾蚊. 賣到10幾蚊都算. 佢另一款牛角 ...

系!又唔系咩各級芝士高級火腿!同埋啲包又不是新鮮出爐!

子爵府

qpalzm 發表於 23-11-29 12:19
李家超:港人北上消費屬正常 仍有逾7百萬人在港應思考吸引消費

港人北上消費成風,市場關注本土零售走下坡,
但攻港近兩年的日本人氣連鎖藥妝店松本清,卻有 2 間分店的銷售額躋身全球松本清店舖銷量十強,松本清香港董事長兼總經理多次感激港人的熱情。

https://www.am730.com.hk/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E6%97%BA%E8%A7%92%E6%B2%99%E7%94%B0%E5%BA%97%E9%8A%B7%E9%87%8F%E8%BA%8B%E5%85%A8%E7%90%83%E5%8D%81%E5%BC%B7-%E9%9C%87%E9%A9%9A%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%B8%BD%E9%83%A8-%E6%9D%BE%E6%9C%AC%E6%B8%85%E9%80%86%E5%B8%82%E6%80%A5%E9%80%9F%E6%93%B4%E5%85%85-%E6%84%9F%E6%BF%80%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%86%B1%E6%84%9B/443169

子爵府

jasprincess 發表於 24-4-7 14:23
有時商戶真係賺得好盡. 我樓下間美心cake lab, 我食開既牛角包幾年加左幾蚊. 賣到10幾蚊都算. 佢另一款牛角包只係加左半塊火腿同半塊芝士. 個包貴5蚊. 我心諗火腿同芝士成本要$5咁多?還是要人手夾火腿芝士落去所以貴咁多?好唔合理
好唔合理,但有人買。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊