跳至

首頁

尾頁

大宅

shyeung  羅小姐在2009年說謊, 和現屆法團誠信有甚麼關係? 請不要借刀殺人.  發表於 12-4-22 01:26

大宅

shyeung  我關心工程, 不關心誰是法團. 何也好, 龍也好, 王也好, 誰不是謊話連篇?  發表於 12-4-22 01:41

大宅

shyeung  你有空便去狗仔隊一下, 我可沒有閒情, 集中討論工程吧.  發表於 12-4-22 01:43
shyeung  你有空便去狗仔隊一下, 我可沒有閒情, 集中討論工程吧.  發表於 12-4-22 01:43

大宅

shyeung  有足夠証據, 新屯中一個小業主, 例如你, 已夠入法院, 推翻合約, 開會把鬼?  發表於 12-4-22 06:50

男爵府

"認認真真咁開會去計算一下打官司既贏面同要花費多少"
如果你說的是業主大會, 恐怕1%你想做的都做不到, 只會是吵吵鬧鬧, 一下子控制不好正反陣營, 打交傷人死人都有份.
反a3者, 如果真有足料推翻合約, 先組成核心小組, 科錢, 找律師計算一下入稟的勝算, 找一個最冇錢的代表出面入稟, 以目標大廈的錯誤陳述, 告啟勝欺詐, 輸左大不了破產了事.
係度打字, 係L4集會, 貼大字報, 開業主大會, 勞民傷財, 又做不到你想的目的, 集中火力做刀仔鋸大樹的東西吧.
我不是律師, 有熟法律者可再比意見嗎?

男爵府

"不過我覺得首要係要撤換現屆法團先囉"
你可以照做, 不過撤換法團, 門檻極高, 不易勝.
而且工程越拖, 賠償越金.
難道, 萬一撤換不成, 你(或反a3的人)就沒有膽量入稟申請合約無效?
你快快手手入稟, 判啟勝誤導, 合約無效, 啟勝要賠, 小業主一個崩都唔駛比, 你就變成新屯中偶像啦.
到時你走出來參選法團主席, 仲唔贏硬, 下屆富新區議員, 可能都有你份.
快.

大宅

shyeung  忠言逆耳.  發表於 12-4-22 16:31
shyeung  答非所問.  發表於 12-4-22 16:30

大宅

shyeung  又是不明白. 撤換最快要6月10, 如果証據確鑿, 不用等那天之後才入稟吧.  發表於 12-4-22 16:34

洋房

haulun 發表於 12-4-21 07:37
以下係上屆主席龍議員作出的澄清

各位 ,

在龍先生聲明中,我有點疑惑,黃鄺既為專業顧問向「法團」提出A3方䅁,並無不妥。因顧問是有責任向「法團」提出各可行方案。至於夏先生表達管理公司希望有A3方案,我想信只是一個訉息,並不是命令或威脅吧!至於所謂關注組的要求,基本上是可以忽略。因為一切事情都發生在聲明中提及的內務會議中,既然立案法團主席及九名委員都一致反對,A3方案更不會、不能、不應該納入大維修中,因為「黃鄺」及「啟勝」都是受聘於「法團」,那有喧賓奪主之理,所以有請龍議員再批露多點當日情況,如有否投票,投票結果等。由此可見議員有推瀉責任,諉過於人。
至於龍議員協助一些小業主攞簽名,並尋求土審裁決,並鼓勵向民建聯求助,亦捐出金錢,此等行為已然失去中立性,如又有另一批業主向龍議員求助贊成現維修方案,是否一視同仁呢?

大宅

引用:Quote:haulun+發表於+12-4-21+07:37+以下係

複式洋房

haulun 正正代表緊宜家屋苑內好都師奶阿婆傳緊D 謠言

"唉, 我C6話佢91年已經開始係度住, 一直相安無事, 之前試過有一個月唔駛交管理費, 電梯維修同車廠冧紙皮石又fight到要啟勝負責, 點知今時今日搞成咁......"

=> 低管理費就正正係我地宜家做D 咁簡單工程都仲要夾錢o既主因。我強調宜家做o既係簡單工程,因為我地整體工程費都係比人低。我個friend 居屋做換紙皮石,佢細單位都要夾10萬
我地成個基金,儲o左20幾年攤開每戶都係1萬都冇,除開20年每月其實儲得40蚊。但係我地個管理費俾公屋管理費仲要平..........

=> 唔好諗所有維修迫啟勝負責返就唔駛錢。啟勝做管理只係負責幫你"安排"工人去做,連工包料最後都係要所有業主埋單。越來越多維修工程要做,仲要逐單分開搭棚做咁貴,個基金會越mit 越少。

此外,究竟新屯中有冇"修葺令"?
肯定係==> 冇!!
因為從來冇人講過!!!

但係有冇"目標大廈"呢回事?
睇下:

呢樣野o係09年8月23日業主大會中已經提及
如果你話呢樣野係今屆法團生安白造,就肯定係亂up

你話係啟勝作出o黎?
有可能~
但係已經係09年講緊,當時仲係王小姐等人o既幕後大老闆龍更新做緊主席,之後仲要做足兩年
如果你話呢兩年佢都唔知"目標大廈"係真唔係真.....
肯定講唔過!!!!!!
如果佢當時連有關"目標大廈"呢樣野o既政府文件都未見過,就實在冇咩可能,一係你直接同我講佢失職o左兩年。

複式洋房

haulun 發表於 12-4-22 08:37
之前關注組都係咁之嘛,係各個渠道發放資料,問人拎授權,係大會搵人係後面數票,佢地贏喎,成功奪權,A3立 ...
你話第一次 A3 係關注組騎劫出搞o黎都仲講得通
第二次投票1月15日大會之前已經又簡介會又通告,你班王竹筠已經o係平台同紅綠燈位派晒傳單,又o係簡介會做晒反宣傳,都仲可以話資訊唔流通同法團呃票?

大宅

引用:Quote:haulun+發表於+12-4-22+08:37+之前關

大宅

引用:haulun+正正代表緊宜家屋苑內好都師奶阿婆

複式洋房

haulun 發表於 12-4-22 12:06
如果消息係流通,就唔會何英生利用大廈通告發放假消息啦,服務處知道資訊錯誤都唔肯澄清啦。

如果資訊渠道 ...
你講咁耐都point out 唔到法團D 通告有咩係假
我就好清晰指出淨係 "目標大廈" 一事,係王竹筠等人將 "修葺令" 同 "目標大廈" 二詞混為一談兼交替使用,邊個有講邊個冇講搞到亂晒龍,之後產生o既謊言同謬誤

淨係王竹筠等人將 "一張用o左好多年o既 letter head paper o既電話係錯" 同 "主席故意用假電話" 都可以混為一談.... 而呢個真相冇理由王竹筠同龍更新冇可能唔知

就知王竹筠呢班搞手係帶住煽動同瞞騙業主o既心態做事

洋房

haulun 發表於 12-4-22 00:51
2009年8月23日召開的第十二次業主周年大會紀錄, 第8頁/共12頁上寫道,屋邨經理羅小姐說: " 較早前屋宇署對 ...
我都有睇這份會議記錄,「目標大厦」是事實來,已記錄中亦提到業主如不維修而導致意外,業主便會負上責任,作出賠償。

洋房

haulun 發表於 12-4-22 01:15
Shyeung, 妳講得岩, 即係妳都支持打官司啦,係咪??
不過我覺得首要係要撤換現屆法團先囉, 明顯地呢個 ...
請原諒我的愚昧,點解引述零九年羅小姐的話便証明現法團有問題,以我之見,只能解釋本苑有需要維修。而當年「法團」亦有拋出不同方案以供業主投票,重係只做損毀部份。

大宅

引用:Quote:haulun+發表於+12-4-22+12:06+如果消

洋房

haulun 發表於 12-4-22 10:18
下,照你咁講法,所有政黨咪都唔應該幫助市民爭取任何野?唔應該有自己立場??

有人反高鐵,有人支持,亦有 ...
當然有問題啦,因佢唔單止係區議員更係前法團主席,身份衝突不在話下,另作為一個民選區議員,應該要服務全區,對巿民求助,不應有預設立場,如果龍議員只服務支持佢既人,就是失職,如龍議員出聲明只服務支持佢既人,我立即投訴。

複式洋房

haulun 發表於 12-4-22 14:05
唔該你睇下post先啦,一個問題你地問幾次

"我講緊係係電梯內的通告, 何先生唔係話本賬簿俾上屆法團Keep住 ...
呢個有關 "上屆冇交還數簿" 根本又係另一個 龍+王 o既另一項老屈事項
現屆指控龍更新冇還o既數簿係講緊法團日常自己運作同收取政府/其他人資助o既戶口

龍+王指有交還同夏生提到一向存o係管理處o個本數簿係管理費o既運作戶口,呢個戶口根本係法團同管理處共同使用,所以先會存放o係管理處,同法團自己用自己洗o個個戶口係兩回事

龍+王用 "冇還戶口又點會你地用到2千幾萬基金去做維修" 亦都係歪理,因為根本法團自己用自己洗o既戶口 同維修基金 (一向係啟勝獨立管理,係第三個戶口) 係兩個唔同o既戶口

請個姊妹認清 龍+王 混淆視聽o既一貫手法
佢地的確係好小心,唔會講D 俾你捉到o既假話 (因為佢地的確係交還o左"一個戶口",不過個戶口唔係人地講o個個o者)
呢D 將各種事實同其他資訊混合一切o既謬誤內容,唔係一般阿婆會睇得明
各姊妹真係要自己明之餘,多D 同D 老人家解釋

首頁

尾頁

跳至