跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Teresa,

gavin有無自己時間?? 比佢做o下想做既事?? 太多活動未必係好事wor~ 你都知佢一向唔多願意寫野, 就真係要預佢懶唔肯寫, 唔係話由佢....而係叫你同gavinpa都唔好咁勞氣, 個人平心靜氣d, 解決問題都會冷靜d, 咁大家都會好d

原文章由 Teresa 於 07-8-1 17:22 發表
carchu, wahmother, starry,

其實gavin暑假真係好多野玩: swimming, badminton, tai-chi, 跆拳, 仲有平時學琴. 我當初就幫佢報左明愛既補習同寫作 (mon-fri, 1.5hr@), 仲有小童群益會既ipa. 我嬲就嬲在d野 ...

男爵府

Teresa,

Gavin呢個暑假都真係好忙好忙 ~
我就剛好相反, 呀仔同呀女乜都無報, 呀仔只係學琴同打小網, 呀女就日日懶洋洋喺屋企睇電視...............比佢地relax 下九月就要開波勒 ^^
原文章由 Teresa 於 07-8-1 17:22 發表
carchu, wahmother, starry,

其實gavin暑假真係好多野玩: swimming, badminton, tai-chi, 跆拳, 仲有平時學琴. 我當初就幫佢報左明愛既補習同寫作 (mon-fri, 1.5hr@), 仲有小童群益會既ipa. 我嬲就嬲在d野 ...

別墅

Teresa,

我都覺得Gavin呢個暑假都真係好忙,我除左幫仔仔在自己學校報左七月份既暑期興趣班之外(而家已經上完晒!),八月份就甚麼活動都沒有報啦!不過Wahfather驚佢少寫字會忘記點寫,所以除左學校比既暑期作業之外,仲買左幾本比仔仔做,不過都係每日做多一版!

我個仔都好懶,唔鍾意寫字,不過因為佢好鍾意踩單車,所以我同佢講如果佢每日用心做功課,我就每天帶佢去踩半個小時單車!而家我每天都會帶個仔去圖書館睇書,然後去踩單車,生活都好有規律,佢仲有好多悠閒既時間,有時我在想:到佢升左小學,功課一定比而家多,到時讀書咁辛苦,比佢開開心心過下呢個暑假啦!:-P

我諗:細路仔有時都需要一些空檔做自己想做的事,甚至發下呆!

大宅

Wahmother,

我最後撰了般官小. 小學撰校的事情, 我相信這兒一定有人可以給你一些有用的資料. 亞仔都算很好運, 叩門成功, 其間亦有一位校長的長輩向我作出提點, 當然我亦做了一切可以做的事情.

我自己經歷過之後知道 "叫人不用太擔心是癈話 (起碼我自己當時做不到". 但求做好自己可以做的事, 其它真的由天決定.

你有心儀的小學嗎. 你有空我樂於與你分享一下我的想法.

[quote]原文章由 Wahmother 於 07-8-1 16:54 發表

Carchu,

我太耐無上

[ 本文章最後由 CarChu 於 07-8-2 14:48 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

各位,

其實gavin好enjoy安排比佢既sports o個d activities架. 就算上寫作同ipa, 佢都有心機架 (我o係classroom外面"藏"過佢!), 佢唯一係.... 唔想做寫既功課!!!!

自己時間? 佢都有架. 因為佢9:30am返明愛, 跟住返屋企食lunch, 成個afternoon都係佢架喇. 去小童群益會就係evening. 我仲知佢好識歎, 成日坐左爸爸張osim, 一路massage一路睇tv!

我今日on leave, 都係冇乜野攪作, 食完就nap, nap完就食..... 豬也!ops:" /> 今日穿左大肚衫, 真係見肚 (不過我大肚未夠3個月!?). 而家成 日覺得自己好論盡, 行又行唔得快, 行幾行又成頭汗, 食又要食得慢兼揀野食.... 年紀大至大肚真係麻煩d喇!

伯爵府

Teresa,

d人話第二胎個肚會大d ga, o個時忠媽個肚都好大
唔好話自己係豬啦~ 而家未夠3個月, 真係要休息多d...養胎丫麻~ 遲d到就快生, 個肚籮咁大又要休息好多ga~ 安心d休息啦 :mrgreen: 食到就食多d, 生番個肥肥白白...勁過哥哥既, 唔係點同哥可爭食 :mrgreen:

伯爵府

卡路,

今次到hugo整爛o左屋企把風扇 , 比迫硬食滕條炆肉排

2日無你屋企, 一返o黎就....... 其實我都無怪hugo, 因為部風扇本身都係爛o左既, 不過hugopa用萬能睇痴番, 諗住頂住檔先, 睇岩先買新既, 點知.......而家又再痴番

[ 本文章最後由 starry^.^ 於 07-8-2 21:37 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

del.....................................................

[ 本文章最後由 Teresa 於 07-8-2 21:45 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

gavin出世有8lb幾, 如果細b勁過佢, 我諗我8個幾月就唔洗郁! 不過應該唔會喇, 因為gavin係41wks出世, 而細b因為要book期開刀, 唔會等到40wks喇.

食呢~~都食到既.... 日頭咋, 一到evening就唔掂, 所以可以話一日2餐 (中途都會小食多餐既). 而家夜晚臨sleep會飲支奶, 唔知係咪咁, 所以個肚好似大得快.

原文章由 starry^.^ 於 07-8-2 20:42 發表
Teresa,

d人話第二胎個肚會大d ga, o個時忠媽個肚都好大
唔好話自己係豬啦~ 而家未夠3個月, 真係要休息多d...養胎丫麻~ 遲d到就快生, 個肚籮咁大又要休息好多ga~ 安心d休息啦 :mrgreen: 食到就食多d, ...

伯爵府

畀面勳章

原文章由 Teresa 於 07-8-2 21:44 發表
gavin出世有8lb幾, 如果細b勁過佢, 我諗我8個幾月就唔洗郁! 不過應該唔會喇, 因為gavin係41wks出世, 而細b因為要book期開刀, 唔會等到40wks喇.

食呢~~都食到既.... 日頭咋, 一到evening就唔掂, 所以可以話 ...

teresa:

我陀祺祺時, 個肚都係好快就現!

gavin 有8lb 幾, 可能虎兄無犬弟喎!

男爵府

Starry,

妹豬打爛風扇我都無丙佢...... 只係即時去三菱配返個風扇葉. 你都打去 check check 睇下有無得配返la ~

d 野舊左係一撞就碎.....無計la, 只係hugo 唔好彩, 加快左佢既死亡姐.......
原文章由 starry^.^ 於 07-8-2 21:34 發表
卡路,

今次到hugo整爛o左屋企把風扇 , 比迫硬食滕條炆肉排

2日無你屋企, 一返o黎就....... 其實我都無怪hugo, 因為部風扇本身都係爛o左既, 不過hugopa用萬能睇痴番, 諗住頂住檔先, 睇岩先 ...

男爵府

Teresa,

Gavin出世有成8磅.....好勁, 我仔出世都只係"mang"車邊 7磅, 但呀女就只得6磅多dd, 所以第二胎都未必一定重過第一胎既 ^^
原文章由 Teresa 於 07-8-2 21:44 發表

食呢~~都食到既.... 日頭咋, 一到evening就唔掂, 所以可以話 ...

男爵府

Teresa,

你又唔好咁話自己la, 第二胎通常係會快d 見肚架 ~
我生呀仔時, 未夠2個月都已經見肚, 到呀女時仲勁, 個多月已經突晒出黎.....而家仲成日 keep 住3個月既狀態 tim.

今日約左個朋友食飯, 佢有左4個月, 但我個肚居然大過佢.....唉 ~
原文章由 Teresa 於 07-8-2 16:56 發表
各位,

其實gavin好enjoy安排比佢既sports o個d activities架. 就算上寫作同ipa, 佢都有心機架 (我o係classroom外面"藏"過佢!), 佢唯一係.... 唔想做寫既功課!!!!

自己時間? 佢都有架. 因為佢9:30am返明 ...

複式洋房

我想每個不同, 大女跎到6個月, 人人問我係唔係twins!一入MTR,起碼3-6個人起身讓位, (我想他們驚我隨時生, 快D走去第二卡車! )

我那時5個月已重了20磅, 好似那20磅還「與我同行」!:cry:

原文章由 homacarol 於 07-8-2 23:32 發表
Teresa,

你又唔好咁話自己la, 第二胎通常係會快d 見肚架 ~
我生呀仔時, 未夠2個月都已經見肚, 到呀女時仲勁, 個多月已經突晒出黎.....而家仲成日 keep 住3個月既狀態 tim.

今日約左個朋友食飯, 佢有左4個 ...

伯爵府

卡路,

o個部風扇用o左好多年lu, 亦唔係大牌子, 我唔打算要番ga啦~
都唔係既, 佢唔係走去按住唔比佢轉, 都唔會爛既~~~ 唔叫唔好彩, 係唔衰多手~~~

原文章由 homacarol 於 07-8-2 23:25 發表
Starry,

妹豬打爛風扇我都無丙佢...... 只係即時去三菱配返個風扇葉. 你都打去 check check 睇下有無得配返la ~

d 野舊左係一撞就碎.....無計la, 只係hugo 唔好彩, 加快左佢既死亡姐.......

伯爵府

呵呵~ hugo出世都有8 lbs, o個時我朋友笑我, 人仔細細 (因為我又唔係高, 又唔係大件) 生咁大個b~ 我朋友高過我大件過我, 個b都無hugo咁大件 , 不過....而家佢個仔大件過我仔好多lu~ hugo都唔長高又唔長肉

別墅

我跎妹妹時, 連我阿媽都問我係唔係孖的, 連e生接生都估唔到咁勁. 又係6個月時人家以為已經生得咁.....

..我都以為第2個係會比第1個大的呢..因為哥哥出世時只得6磅幾, 但妹妹就8磅尾呢. 不過現在都無人會覺得妹妹原來係大碼b. 因為佢已由大碼高妹變到現在"一支竹"

teresa, 唔知你信唔信胎教? 我就覺得很有用, 保持心境平和, 對bb日後的性格都會影響的.....大肚婆的胃口係好難觸摸的, 總之想食時食, 大肚婆大晒的麻

伯爵府

畀面勳章

原文章由 flysss 於 07-8-3 00:51 發表
我想每個不同, 大女跎到6個月, 人人問我係唔係twins!一入MTR,起碼3-6個人起身讓位, (我想他們驚我隨時生, 快D走去第二卡車! )

我那時5個月已重了20磅, 好似那20磅還「與我同行」!:cry:

flysss,

比你笑死我!

恩恩同祺祺兩個出世時磅數係一樣, 6磅13安士....但恩恩之後就一直係大磅b, 祺祺只係中碼!

珍珠宮

畀面勳章

烏龍媽,

我都信胎教架. 陀gavin時候我都係成日要講野 (要用中氣), gavin一出世就好大聲, 又好鐘意講野. 仲有, 我陀佢時候成日唔食飯, 鐘意食餃子/noodles/pizza, 而家gavin都係咁.

我而家開始都聽music喇, 不過唔聽mozart (上次悶死我), 我而家聽聖詩/cannon in d (gavinpa整左成60個唔用versions比我聽)... 我仲叫gavin要讀多d書同彈琴比我聽幫手胎教

別墅

好夾喎. 實記得. 比我就最鐘意. 最好就係連生日之類都一樣. 我咁烏烏下, 記一個的資料就攪點! 試過有次同妹去養和睇e生, 係
counter處check極都check唔到妹妹的資料, 最後才發現原來我寫了阿哥的生日日期

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-8-3 11:30 發表
恩恩同祺祺兩個出世時磅數係一樣, 6磅13安士....但恩恩之後就一直係大磅b, 祺祺只係中碼!

首頁

尾頁

跳至