自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Eddyvivi 發表於 20-4-21 19:13
純分享
我和阿妹分工合作~制作愛心布口罩~
遲下可以大量生產送比人

好靚!手工不錯(emoji)

大宅

男爵府

大宅

回覆樓主:

~回魂夜~ (結局篇)

我和阿妹到B師傅家中做好消毒後,B師傅便安排我倆到天台,其中一間小房間前坐下
B師傅語氣輕鬆地向我倆說:「見妳地2個剛才由樓下行到上黎呢度,妳地2個都冇乜唔舒服,同冇好大反應,証明左妳地2個身上冇靈體跟著」
之後B師傅便打開我們面前的小房間,我看見小房間裡的櫃枱上,由上至下四層櫃上擺放着很多神像,及各式各樣的大小法器

大宅

回覆樓主:

「阿妹,妳拎住呢支法器係手,我等陣會幫妳用聖水淨身及唸經,因妳成個人既陰氣太重,但放心冇事既!等陣我幫妳淨身完就會精神哂,之後我會比幾個法器比妳,將其中2個法器黐住係大門口同埋妳瞓既房度,而另外一個法器就要長期跟身,包括妳出去跑步,都要袋住起身,咁嗰位纏住妳既靈體同其他靈體,都再唔可以埋到妳身,埋唔到妳身即係代表冇利可圖,咁~佢~就自自然然就會自己離開架啦」B師傅說
坐在我身旁神情呆滯的阿妹向B師傅點頭示意明白
「B師傅,阿妹個仔佢都好高靈架,可唔可以比多個法器比佢呀?」我担心地問B師傅
「當然冇問題啦!」B師傅笑着點頭說

大宅

回覆樓主:

隨即我電話嚮起信息,係我老公已泊完車他在村口等緊我
「阿妹!我同妳姐夫係樓下村口等妳,妳攪掂完打比我地,我地上黎接妳,B師傅,麻煩你啦」我說完後,便獨自離開B師傅住宅,去找我老公
老公一見到我,便奇怪地問:「咦!妳唔駛陪住阿妹咩?阿妹冇事嘛?」
「放心!今次應該會冇事架啦!今次呢個B師傅比到信心我」我鬆了一口好大既氣說
「咁妳做乜走落黎呀?妳唔駛現場實况寫低寫故仔咩?」我老公疑惑地再問我
「吓!唔好啦!好鬼死悶架!等陣問番阿妹咪得咯,都唔知要攪幾耐......」我笑着說

大宅

回覆樓主:

「老婆,好心妳就專業番少少啦!妳自己寫02鬼故專頁,竟然妳嫌悶唔留係上面睇淨身實况,妳估自己有好多機會可以接觸到呢啲咁特別情況咩」我老公大笑地向我說
「...係喎......OMG!!!」我大聲高叫
我和老公大約等左四十分鐘左右,我便收到阿妹電話
「我攪掂啦!妳係邊呀?」阿妹強而有力精神既聲音,令我立刻呆左幾秒
「Ok!Ok!我地宜家過黎揾妳」我說
我和老公一入到B師傅家裡,便隨即聽到阿妹和B師傅對話
「唔該哂你呀B師傅,我今年年尾過黎揾你幫我做番個小批」阿妹頓時變得朝氣十足樣子
「阿妹!妳記住頭先我同妳講既野,法器記住記得任何時候都要跟身呀!」B師傅一臉認真地向阿妹說

大宅

回覆樓主:

「知道啦!B師傅!今次真係唔該哂你!」阿妹點頭說
我望望身旁阿妹手執一袋二袋,便好奇問:「呢啲係有咩用處架?」
B師傅便逐一打開袋中物件,向我慢慢解釋:「有護身既法器比阿妹護體,而聖水及七色花,係比阿妹沖涼時用」
「哦!原來係咁!咁B師傅你可唔可以買把法器比我呀?因我成日寫鬼故,怕得罪靈界既朋友」我尷尬地笑着說
B師傅聽後,便笑着說:「咁呀!我就轉買呢個法器比妳,呢個法器同樣可以辟邪護體架」
我們三人與B師傅禮貌地道別後,我一到村口即刻問阿妹:「妳覺得點呀?」

大宅

回覆樓主:

「佢同我淨身同唸經既時候,我覺得好舒服,當佢完成哂成個淨身儀式後,我覺得自己好似食左一粒好勁既~薄荷糖~咁,成個人好似通哂兼醒哂」阿妹鬼馬地繪形繪聲地向我們說
「太好啦!妳宜家成個人精神好多!」我興奮拖着阿妹手說
「話時話,難得我地入黎元朗,我地梗係要去~金蘋果~買番個芒果蛋糕啦!咦...但佢地啲芒果布句甸都唔錯喎......食咩好呢?」阿妹興致勃勃地說
我見到眼前活力充沛既阿妹,我擔憂既心,今天終於可以放下了
#鳴謝咁多位法科師傅
#阿妹自淨身完就冇哂事了
#當中有好幾晚阿妹忘記拎法器係身
#之後再拎番法器跟身便冇事了

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,聽完你妹妹無哂事實在太好啦,同埋,你寫每一句都描述得好生動,你好鬼勁呀

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

好彩樓主細妹無事,樓主寫得好好,加油!

大宅

維尼仔 發表於 20-4-24 14:32
樓主,聽完你妹妹無哂事實在太好啦,同埋,你寫每一句都描述得好生動,你好鬼勁呀
...

多謝妳呀

大宅

Lemon7831 發表於 20-4-24 14:51
好彩樓主細妹無事,樓主寫得好好,加油!

多謝妳支持我

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Eddyvivi 發表於 20-4-24 13:44
「佢同我淨身同唸經既時候,我覺得好舒服,當佢完成哂成個淨身儀式後,我覺得自己好似食左一粒好勁既~薄荷 ...

識得去金蘋果買蛋糕,真係好返晒

大宅

海豚媽媽 發表於 20-4-24 19:05
識得去金蘋果買蛋糕,真係好返晒

係呀!笑鬼死我
佢真係好番哂,咁識食

大宅

回覆樓主:

各位JM 呢個舖會停止更新
~~因我已開了新舖~~
《我的02家族》之厚多士02三部曲
希望大家仍會繼續收看

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

《我的02家族》~全新故事厚多士02三部曲
https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=23186241

子爵府

Eddyvivi 發表於 20-2-27 01:00
我剛剛見完我阿爸最後一面,他走得很舒服,沒有痛苦
最傷痛當然係我阿媽
多謝之前咁多位JM為我阿爸祝福

樓主爸爸rip, 抱歉依加先追返你個鋪,祝福伯有堅強

子爵府

Eddyvivi 發表於 20-3-21 10:06
完成第一步既封面後,之後再晝人物介紹
希望大家支持我呢個C9中女,第一次既插畫作品

畫得好可愛,原本驚驚地都即時開心返

大宅