跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 07年7月預產期準媽媽 part 12

野人好索子 寫道:
[quote]
得巴 寫道:
嘩差1日咋,我記得你都好似係QE生,我有無記錯呢?哈哈我地係產房有個伴無咁悶/驚。

我地BB仲有機會同日出世添!

我下星期會見私家,到時我會再問佢我預產期會唔會改。
[quote]
野人好索子 寫道:
我EDD係8月2號喎!!!!! :mrgreen:
[/quote]

哈哈......你無記錯,QE話我係8月2日呀!!!好野,有個伴係產房都無咁驚,咁我地駛唔駛set番個暗號黎相認呢?? [/quote]

搵個暗號都好喎,係咩好呢?我一係扮貓叫,你就扮野人叫啦!

你就好啦,老公可以陪你去QE檢查,我老公成日出差,佢好少可以陪到我去檢查架。除非我一早mark定佢啦。我私家個次都話好耐無見過你老公黎陪你。

伯爵府

得巴 寫道:
搵個暗號都好喎,係咩好呢?我一係扮貓叫,你就扮野人叫啦!

你就好啦,老公可以陪你去QE檢查,我老公成日出差,佢好少可以陪到我去檢查架。除非我一早mark定佢啦。我私家個次都話好耐無見過你老公黎陪你。

扮野人叫......都唔錯喎!!!:mrgreen:

老公的假都唔係成日就到架,因為好多時都一早定左,咁要改會好麻煩,咁耐以黎佢都係陪左我2次咋!!!

別墅

野人好索子

你而家心情點呀?我就好想快D放假,而家已經無咩心機做野啦,不過我有D工作交唔低,之後放緊產假都要繼續email同開會。:-(

我上次瞓過QE張床,我都有D擔心自己瞓唔瞓得慣,個枕頭好硬呀!到時希望會好累就瞓得著。

你d bb野買哂未呀? 我差唔多買哂啦,今日諗住執埋個生仔袋同迫老公set埋個camera就係屋企抖吓。

伯爵府

得巴 寫道:
野人好索子

你而家心情點呀?我就好想快D放假,而家已經無咩心機做野啦,不過我有D工作交唔低,之後放緊產假都要繼續email同開會。:-(

我上次瞓過QE張床,我都有D擔心自己瞓唔瞓得慣,個枕頭好硬呀!到時希望會好累就瞓得著。

你d bb野買哂未呀? 我差唔多買哂啦,今日諗住執埋個生仔袋同迫老公set埋個camera就係屋企抖吓。

心情,都有少少緊張咁啦,雖然我係家庭主婦,不過都有好多家務要做,比起要返工的準媽媽辛苦程度都係咁上下架啦!!

我的bb野都應該差唔多買齊,生仔袋的野只係差在未執埋一齊囉,不過爭在薑醋仲未開始煲,不過都有初稿,將會係八珍買料,果度的職員話可以再遲少少至訂都得喎!!!!!

大宅

呢兩日咁好天
已經吩咐工人洗左bb衫+紗巾

明天會洗包被+床單+咩帶+尿墊
執好個走佬袋就ok

大宅

野人好索子,

re: 薑醋

我會於明德訂
$50/斤
我問過d朋友
自己煲都要咁上下價錢

野人好索子 寫道:
[quote]
得巴 寫道:
野人好索子

心情,都有少少緊張咁啦,雖然我係家庭主婦,不過都有好多家務要做,比起要返工的準媽媽辛苦程度都係咁上下架啦!!

我的bb野都應該差唔多買齊,生仔袋的野只係差在未執埋一齊囉,不過爭在薑醋仲未開始煲,不過都有初稿,將會係八珍買料,果度的職員話可以再遲少少至訂都得喎!!!!! [/quote]

別墅

野人好索子 寫道:
[quote]
得巴 寫道:
野人好索子

我的bb野都應該差唔多買齊,生仔袋的野只係差在未執埋一齊囉,不過爭在薑醋仲未開始煲,不過都有初稿,將會係八珍買料,果度的職員話可以再遲少少至訂都得喎!!!!! [/quote]

家庭主婦仲辛苦過番工,我好懶做家務 係屋企就會懶到成pat野咁,番工有放工同放假既時間,但家庭主婦就成日都係on duty。

薑醋我奶奶上星期開始煲,我都係八珍訂醋,訂左一個10斤同5支1斤4細支裝,仲有1枝酸醋,佢地送貨架,我住將軍澳就星期二、四或六送貨。如果有位,今日訂聽日送到啦!你去買薑要小心d,重野搵人幫你攞呀!

大宅

野人好索子,

我唔會咁笨自己攞
等工人陪我一齊先

[/quote]

家庭主婦仲辛苦過番工,我好懶做家務 係屋企就會懶到成pat野咁,番工有放工同放假既時間,但家庭主婦就成日都係on duty。

薑醋我奶奶上星期開始煲,我都係八珍訂醋,訂左一個10斤同5支1斤4細支裝,仲有1枝酸醋,佢地送貨架,我住將軍澳就星期二、四或六送貨。如果有位,今日訂聽日送到啦!你去買薑要小心d,重野搵人幫你攞呀![/quote]

伯爵府

莎朗 寫道:
野人好索子,

我唔會咁笨自己攞
等工人陪我一齊先

我都唔會自己拎的,八珍都係買滿200蚊(加10蚊)就有得送貨囉,而且我住果區日日都可以送,所以遲少少都得架!!!!!

大宅

工人:
last Sun 接咗返屋企,so far ok 自己做嘢 (自動波),BB stuff, equipment & 擺設上俾咗好多 advise ( 原來over 10 yrs 揪BB經驗 ),好主動執BB嘢 & household cleaning。佢好早起身 ( around 6:00 ),就自己揾嘢做,煮餸都OK,尋日有 fd 上嚟食飯,佢整咗4個餸,咖哩雞翼,咸魚炒芥蘭,鹽焗蚧 & 豉椒排骨
但有樣嘢好怪,佢唔多食嘢,尋日全日只食咗早歺:1隻腸仔飽,lunch:1/3豬扒米,dinner: 1片排飽

大宅

莎朗,

聽你咁講,都係炒佐個工人穩陣D,點可以剩係做廚房,唔理廚房外D野,同埋我好怕人黑面,咁你炒佐佢,又要搵個新工人,你坐月時候有無搵陪月幫手?

大宅

oojj,

工人食咁小野?咁你有無問下佢點解唔食野,無野啱食定點呀?

大宅

今朝一早洗左一機BB衫,

今日都好鬼熱呀!

啱啱食左碗涷既紅綠豆沙至舒服d咋!

別墅

Nippon :
你聽日入院,d嘢執好未,開刀要帶d咩?
我未買齊,唔知帶咩?

大宅

佢話佢係食咁少, 肚餓佢會自己煮麵食.無計
Nippon 寫道:
oojj,

工人食咁小野?咁你有無問下佢點解唔食野,無野啱食定點呀?

大宅

Carmen,

我都係當出差咁執,不過你可以打返去你間醫院睇下要拎d咩.我就拎睡衣,毛巾,產婦用品,餵奶用品,乾糧等.

大宅

唔覺唔覺都二百頁喇, 等我開新 part 先~

大宅

大家過去傾丫~

Part 13

大宅

Nippon,

我有請陪月
之前都已經工人只負責家務
沒有打算工人可以照顧bb

同老公商量
生完bb會做全職媽媽
炒工人後就自己同老公兩人分擔家務
不再請工人
不過會坐月後才炒
始終現在和坐月期間有好多功夫 (如: 清洗bb用品)

Nippon 寫道:
莎朗,

聽你咁講,都係炒佐個工人穩陣D,點可以剩係做廚房,唔理廚房外D野,同埋我好怕人黑面,咁你炒佐佢,又要搵個新工人,你坐月時候有無搵陪月幫手?

大宅

Part 13

首頁

尾頁

跳至