婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

你好~我兩年前患了椰菜花,近日又復發
請問中醫可唔可以醫到呢個病ga?

禁止訪問

複式洋房

本人來經期的時候下體有些東西下垂的感覺, 經期完就沒事了, 不知是否子宮下垂, 有什麼方法可治療? thx

洋房

纖維瘤

win01,
您好!我有兩個纖維瘤,一個約7cm在子宮、一個約4cm在卵巢,西醫主張切除。我現在看的中醫說:食中藥只可以保持不擴大,不會變細或消除。
請問是否真的沒有希望呢?我十分不想做手術啊!
詠上

別墅

win01,
你好!
以下是我的病情, 麻煩你幫我分析一下及給意見, 多謝你先!
今年年初有三個月兩次經期之間的時間有流血, 約在經期第一天開始計後16-18天出現, 流血期間我睇過西醫開的藥無法止血, 佢話是排卵期出血, 做左抺片檢查及照了超聲波無異常, 有二次是流血一直流到下次經期結束, 有一次是流血流了一天, 每次的流量都不多但要用護墊. 後來我睇了兩次中醫, 佢話是經間期出血, 跟住落來有6個月都冇事, 經期亦算正常每次周期約26至30天不等, 每次約5至6天. 本以為已經好了, 但本月又出現了相同的流血情況, 流血的第三天我睇了之前個中醫, 但吃了藥也無法止血, 一直流到這次來經, 今天是來經的第8天了還有少少血(昨天一天都沒有), 我自己都搞不清是經期未完還是流血.
我很擔心, 不知是什麼病, 又擔心西醫的檢查和化驗結果不準確. 請指數我應該怎樣做, 謝謝!!!

補充: 以上情況到現時為止都未有任何的痛.

[ 本文章最後由 minipooh 於 07-11-25 00:51 編輯 ]

男爵府

Win01:

請問行房後有尿道炎,可煲什麼醫治呢?(行房前後已清潔及有去小便)
平日可以煲什麼來作預防呢?

感激,感激!

民房

我想問我爸爸每日中午都發燒,而西醫只給予退燒藥,所以都無辦法,請幫幫忙。

大宅

win01,
有事想請教, 我女最近臉上眼角位有1毫錢大小的白色野. 好驚是白蝕, 聽人講白蝕好難好的, 請問有什麼可以調理的?? 有勞!! 謝謝!

大宅

USEFUL INFORMATION!!!!
push push push!!!!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我想問下呢位大師仲有冇幫人解答問題

原文章由 ChongChong28 於 08-4-20 00:33 發表
USEFUL INFORMATION!!!!
push push push!!!!

水晶宮

親子王國15週年勳章

MINIPOOH

妳的情況跟我現況好似, 請問妳用咩方法醫治?

我都不知現況可看醫生嗎? 睇中定西醫先岩?

原文章由 minipooh 於 07-11-24 15:09 發表
win01,
你好!
以下是我的病情, 麻煩你幫我分析一下及給意見, 多謝你先!
今年年初有三個月兩次經期之間的時間有流血, 約在經期第一天開始計後16-18天出現, 流血期間我睇過西醫開的藥無法止血, 佢話是排卵期出血, 做 ...
[

別墅

原文章由 amychoi 於 08-4-23 17:06 發表
MINIPOOH

妳的情況跟我現況好似, 請問妳用咩方法醫治?

我都不知現況可看醫生嗎? 睇中定西醫先岩?

amychoi,

please check pm.

大宅

我都好希望win01大師勿歸隱田園,望他重出江湖,為大家解困!!!
而我push這topic乃因其中資料甚有用!!!

原文章由 catcat_22 於 08-4-23 00:00 發表
我想問下呢位大師仲有冇幫人解答問題

大宅

畀面勳章

Hi,Win01你好!

我是有子宮肌瘤, 現在6cm....在1月24月開刀生了BB...

身体一向非常好, 莫講話中醫, 西医都好少睇, 連感冒都少....

生咗BB之後, 个人感到差晒, 重感冒了一次, 連声都無埋...成身"yuen" 痛, 連手指關折位都痛, 由其剛剛瞓醒...食嘅就胃痛, 唔食無事, 間唔中頭暈.

我坐月無補身, 深明中国医術高深, 不是簡單補就可, 更何妨我係連食多粒紅祖都会半夜熱醒d人, 我估一D好補嘅嘢未必啱我.

我茹素, え前一星期做過拔罐, 好黑, 一星期後, 背肌好似鬆D, 但轉為手肌痛...針救可能好d???

身体差了很多, 指教有無得調理好? 我只係33歲咋....好似7老8拾就慘啦...

另外, 子宮肌瘤可以以中葯清除嗎? 還是用微創手術切除後再調理好?

謝謝!

民房

懷孕期間是否可食冬蟲夏草

本人現懷孕13週,請問燉冬蟲夏草是否可以用來調理身體及好像在那裡?

大宅

win01,

小女今年4歲, 日前身體檢查, 不幸驗上患有先天性散光 , e生說若8歲前不好轉就會變成弱視 , 我非常擔心,雖然e生說多數會好轉, 請問中醫有冇藥可以醫?有位中醫建議我用石合(音), 杞子, 花旗蔘磨成粉長期食會對她有幫助,請問是否真的可以呢?因藥費比較昂貴 ,想問你既意見 ,因為我真係好擔心. 另外為什麼會有先天性散光呢?是否在懷孕期間食了些不應該食的東西?日常飲食又可以點樣有幫助改善或減少散光度數,她有375度.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

請問win01 仲會唔會上黎呀?

首頁

尾頁

跳至