在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:教師媽媽?

就開學啦,暑多咗時間日日陪仔仔,開學就打回原形,起碼六七點先返,開學好多會開可能仲晏,好驚仔仔吾慣要揾媽媽(仔仔歲幾),返屋企又要繼續做.....

Pastorale    發表於 14-8-21 02:33

大宅

明天開學了,唔捨得可以成日同女女出衔玩既時光,我返工佢只能困在家玩煮飯仔

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章

我老細話比個0.6位我,但係到今日都仲未簽約。我聽日返唔返工好?

民房

引用:我老細話比個0.6位我,但係到今日都仲未簽

原帖由 twinniee 於 14-08-31 發表
我老細話比個0.6位我,但係到今日都仲未簽約。我聽日返唔返工好?
未開會? 咁衰!!

大宅

回覆 mk924 的帖子

開左科會,個日佢都係到架不過開大會個日我唔舒服無返...咁之後同之前我都有返過去,老細好似無左件事咁...

anyway我準備好晒開學要派比細路既筆記架喇

民房

引用:回覆+mk924+的帖子開左科會,個日佢都係到

原帖由 twinniee 於 14-08-31 發表

開左科會,個日佢都係到架不過開大會個日我唔舒服無返...咁之後同之前我都有返過去,老 ...
好衰的老闆

子爵府

smileygemini 發表於 14-5-30 17:45
大家好!好耐無入黎全職媽媽谷,原來開左呢個post俾大家吐下苦水

等我俾d正能量大家啦!

HIHI, 我都返來睇下大家準備成點
我阿三竟然暑假前搵到9月K1上午班. 8月返左兩個星期適應班, 朝朝上校車同我淚盈盈

9月2號佢正式做K1仔

每日兩個女做功課, 操3晚水, 每晚C6去我媽接阿仔返屋企

希望manage到放工後, 每星期煮兩晚飯, 照顧3個小朋友, 夠訓返工

祝大家明天開工大吉

大宅

岩岩同個舊同事傾完電話,佢提我不如whatsapp老細問佢我究竟聽日洗唔洗返工...

別墅

想問問呢度有冇返工要泵奶的教師媽媽?之前間學校好FREE,只要是自己私人時間泵就得,轉新校好多野做,根本冇時間泵,午餐也要看飯,奶量跌了很多,成日要隔11-12個鐘才可泵,唉,快不夠BB吃了,有咩方法?

男爵府

回覆 nouvellemaman 的帖子

其實方法你知,多泵多奶。有無可能趁小息,空堂加多一轉?真係唔得,就一有時間就少少咁。我果時係早少少返到,早會前一轉。呢轉唔洗,成個放入密實袋入冰格。lunch拎出黎食住飯泵。呢轉沖沖,入袋。放學後再一轉,呢次用第二set。跟手改簿做野。返到屋企臨訓、朝早(如果頂到,夜晚加多轉)。記住對BB好,多少都係比緊最珍貴既野佢。已經無時間陪佢,唯有呢D補償下。努力

大宅

引用:想問問呢度有冇返工要泵奶的教師媽媽

原帖由 nouvellemaman 於 14-08-31 發表
想問問呢度有冇返工要泵奶的教師媽媽?之前間學校好FREE,只要是自己私人時間泵就得,轉新校好多野做,根本冇時 ...
我試過連續六堂時,小息去泵5至10分鐘都好過冇

大宅

我本來教幼稚園,的確係辛苦,已經十多年了!最近找到新工,playgroup...雖然人工及假期比以前少了很多,但輕鬆好好好多!又多左時間陪呀女!

子爵府

做到好灰,好攰

子爵府

nouvellemaman 發表於 14-8-31 17:44
想問問呢度有冇返工要泵奶的教師媽媽?之前間學校好FREE,只要是自己私人時間泵就得,轉新校好多野做,根本冇時 ...
我3個小朋友都係人奶B, 空堂係殘廁pump, 到宜家, 後生的同事都係咁

可以的話, 自己就時間, 谷奶就最辛苦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至