自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:工人姐姐走喇,百感交雜

年尾到我,而家好姐姐難求

大宅

引用:我明。姐姐走我都喊

原帖由 imconfusing 於 15-01-21 發表
我明。姐姐走我都喊
我喊到豬頭咁

子爵府

陪月勳章

引用:回覆+piglet1212+的帖子我由2003+~+2013年

原帖由 Siuchoi 於 15-01-19 發表
回覆 piglet1212 的帖子

我由2003 ~ 2013年內, 用左5個工人, 平均每個工人都係完約就走~ 我兩個女, 只有 ...
深情的説話,希望佢明白

男爵府

我之前個工人姐姐做了8年、當時細仔只得3歲,有晚見到姐姐眼濕濕望住細佬訓覺、跟住最後一曰一家人送工人去機場、臨入閘细佬哭得好緊要,跟住回家後成日吾出聲躲係床哭見到都心痛,仲成曰拿出同工人姐姐去迪士尼DVD自己play嚟睇,望住tv入面既姐姐又哭又笑,我都好驚收埋吾比佢再睇、怕佢情緒有事、跟住日日都哭要找姐姐,過了約一星期细佬話吾想再掛住姐姐我問佢点解、佢竟然話掛住好辛苦,我估吾到咁细個會講d咁既說話、連我都哭埋、返到學校我已同老師講叫老師多d留意吓佢情緒、老師都話细佬少了說話同笑容,過了成3個月先好返d!
所以我都怕到這個姐姐要走時都吾知点算好,唉!

大宅

引用:我之前個工人姐姐做了8年、當時細仔只得3歲

原帖由 cherry0907 於 15-01-22 發表
我之前個工人姐姐做了8年、當時細仔只得3歲,有晚見到姐姐眼濕濕望住細佬訓覺、跟住最後一曰一家人送工人去 ...
阿仔今日都開始有鬧情緒,好明顯無以前咁開心,仲眼濕濕,真係好擔心

大宅

畀面勳章

一定好唔捨得喇

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

工人姐姐日見夜見。親過好多親人。一走基本永遠不會見。點會不傷感

大宅

引用:工人姐姐日見夜見。親過好多親人。一走基本

原帖由 imconfusing 於 15-01-22 發表
工人姐姐日見夜見。親過好多親人。一走基本永遠不會見。點會不傷感
好認同呀,仲要由出世湊到而家,咁多年感情,好難放得低

男爵府

2024年龍年勳章

piglet1212 發表於 15-1-22 11:25
好認同呀,仲要由出世湊到而家,咁多年感情,好難放得低
好認同, my work with me 6+ years already, just signed the new contract and it also the last contract, she need to back for her wedding, so I have no choice now......

好工人好難得

大宅

引用:Quote:piglet1212 發表於 15-1-22 11:25 好

原帖由 tehebb 於 15-01-22 發表
好認同, my work with me 6+ years already, just signed the new contract and it also the last contract ...
簡直係可遇不可求

tehebb    發表於 15-1-22 18:34

大宅

我個菲律賓工人都係超好
今年8月就兩年啦 會續約繼續做
我個時個囝5個月大 第一次請工人
我都驚個囝唔肯跟佢 或者會喊個d
但係我個囝又好跟佢喎
之後逢星期日放假 夜晚返到屋企
我個囝同工人姐姐一日無見
都好似好掛住大家咁
有時 星期六我亞媽幫手湊 帶走亞囝
工人都會話 無左囝囝係屋企好靜 好唔慣
我見佢已經係菲律賓買左間屋
間屋仲好靚
應該會keep住繼續做
我成日同佢傾計
我都唔夠膽諗 佢如果有一日唔做點算
但又覺得 佢係我地屋企負出咁多
都應該返去享福

大宅

引用:我個菲律賓工人都係超好今年8月就兩年啦 會

原帖由 anson_doctor 於 15-01-22 發表
我個菲律賓工人都係超好
今年8月就兩年啦 會續約繼續做
我個時個囝5個月大 第一次請工人
所以心情都好矛盾

大宅

我姐姐才做了3個月但己熟知一家大細嘅生活習慣, 又係廚神一名 (真係好多謝佢既前僱主), 我已好担心佢唔續约.

大宅

睇到我都忍唔住喊,
我姐姐由大女出世1週來我家,今年11月滿6年,什麼家裡大小事務都能處理好,煮飯廚神級,我叫她manager 的!,我姐姐都要提過想番去湊孫,我已經開始同我大女brief 姐姐想念她的家人,講講下我自己都忍唔住喊。不過都想到佢都係時候同家人團聚享福,我都無理由再留她呢!

禁止訪問

公爵府

引用:做左六年嘅工人姐姐聽日就完約走喇,由我未

原帖由 piglet1212 於 15-01-19 發表
做左六年嘅工人姐姐聽日就完約走喇,由我未生已經嚟做,做到阿仔而家六歲終於要分別,已經好似一家人咁,好 ...
明白你的心情
能夠有6年關係,好幸福了

伯爵府

畀面勳章

回覆 piglet1212 的帖子

大宅

引用:Quote:原帖由 piglet1212 於 15-01-19 發表

原帖由 Gmama 於 15-01-22 發表
明白你的心情
能夠有6年關係,好幸福了
好感恩遇到好工人

大宅

引用:睇到我都忍唔住喊,我姐姐由大女出世1週來

原帖由 jacmklam 於 15-01-22 發表
睇到我都忍唔住喊,
我姐姐由大女出世1週來我家,今年11月滿6年,什麼家裡大小事務都能處理好,煮飯廚神級 ...
趁早brief定都好架

首頁

尾頁

跳至