自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:babyhowie 的帖子

有 聖馬可堂 白普里幼稚園

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+showman+於+15-11-10+發表但

原帖由 Alange 於 15-11-11 發表
在課室以外的遊戲中學習音樂,美術,運動,鍛鍊體能,發揮創意,互相合作的精神,這不是比困在幼稚園裏學習 ...
未必!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Alange 於 15-11-11 發表Sorr

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

babyhowie 發表於 15-11-9 18:42
我自己以前都係幼師,
我覺得對住「問題」學生係需要加倍愛心、耐性,同關注!
懲罰同標籤,只會令「問題」 ...
你陳經係幼師,你應該會為兒子選擇另一間有愛心的幼兒學校。
何必把兒子留在這裡呢?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Alange 於 15-11-11 發表在課

伯爵府

引用:Quote:原帖由+yokulami+於+15-11-11+發表你

真不明白一個常人可做的工作卻被說成是一般智力人仕都應付不來的工作一樣。可悲!

...
只是你覺得是常人都能,不是社會認同皆能!可甚麼悲?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+yokulami+於+15-11-11+發表未

如果未必,可有証據?
那你有證據?
其實重點根本不是課室內定外!
很多學校也跳出學校範圍去學習,這已不是新聞。

而是帶領者的技巧、方法、態度、知識等才是最重要!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Alange 於 15-11-11 發表真不

伯爵府

引用:Quote:原帖由+yokulami+於+15-11-11+發表只

咁社會有幾多%認同呢?

可悲的是家下D人自己識教都話要揾人教! 幼稚園生都話要補習數學叫人教+ ...
不如你開個post討論下看看多少人認同你的看法!

有些東西父母的確可以做到,但不是每一樣都可以取代幼稚園老師的價值,你有你選擇既同時,也希望不要太自我中心!

甚麼教數學,補習數學等等已經扯開話題太遠了,怪獸家長的行為我不想在此討論!這些不是每個家長都做的事。至少我不是這類家長!

其實我都不想再回你,反正思想看法不一樣,你喜歡怎樣就好了。

男爵府

yokulami 發表於 15-11-11 01:39

有些東西父母的確可以做到,但不是每一樣都可以取代幼稚園 ...
回复咁似之前個新聞話個內地人唔比個仔嚮香港學校讀書係因為驚d老師唔識教既?

大宅

引用:Quote:原帖由 toljai 於 15-11-09 發表我囡

原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表
我自己以前都係幼師,
我覺得對住「問題」學生係需要加倍愛心、耐性,同關注!
懲罰同標籤,只會令「問題」 ...
既然自己都係幼師,應該好了解老師點解咁做
我都係lee行,不過我女(2歲)係被人讚有禮貌,肯排隊果type囉。。

3歲 打人 推人
到底係你自己無管教好 引用其他方法教導小朋友
定係
你懷疑小朋友有個別學習需要?

大宅

回覆:到底有冇真正有愛心、有耐性嘅幼稚園同幼師?

我仔頭幾日番學又係比老師投訴佢屈人隻手
即日比我番到屋企揪鑊甘既佢嘆
等佢喊完再同佢講足兩日道理
終於過左2星期老師讚佢乖左禮讓左守規矩左 佢蝦人嗰日 我知老師有罰佢示眾
但我無怪老師 反而多謝老師有心教好我仔仔
睇佢喊到癲咁真係好心痛 但有時唔嚴
曳d既小朋友真係唔會聽話的

男爵府

回覆:babyhowie 的帖子

睇晒樓主嘅留言,感覺你唔似做過幼師或只是經驗很淺

大宅

回覆:到底有冇真正有愛心、有耐性嘅幼稚園同幼師?

想問樓主你的小朋友是否今年3歲才入學?
之前他有没有返過N班?
老師罰他是打人,你有没有問老師他是什么原因打人推人?
如果他只是返了幾个月學,不習慣學校生活我覚得不足為奇,加上只是幾个月,你又認定你小朋友的班主任没爱心?作為老師如果有見到攻撃性的學生當然要隔開免意外發生,保障其他的小朋友安全,如果老師只是分開他們我又不覚得他無爱心

大宅

引用:我仔係曳,但可否用獎勵方式鼓勵佢做好,好

原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表
我仔係曳,但可否用獎勵方式鼓勵佢做好,
好過用罰黎傷佢自尊?
有,不過小

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Alange 於 15-11-11 發表咁社

原帖由 yokulami 於 15-11-11 發表

有些東西父母的確可以做到,但不是每一樣都可以取代幼稚園 ...
對,看到那人的回覆,覺得過分偏激。說到正常智力便能勝任幼稚園老師工作,如果係咁,咁幼稚園老師根本唔需要去讀書,攞牌呀。你說得對,如果開post,我也想知有多少人會有同樣想法。講真,自己在家教授沒有問題,但不再講到自己乜都得。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+Alange+於+15-11-11+發表咁社

原帖由 yokulami 於 15-11-11 發表

唔駛同呢啲人理論,
睇到佢啲回覆都炆!
咩正常智力既人都教到,
香港絕大部分家長都正常智力啦,
咁講應該個個家長都教得好自己既小孩啦,
但點解又咁多學童問題!?
點解樓下公園咁多蝦蝦霸霸既細路!?
點解bk咁多父母討論搞唔掂自己仔囡!?
難道佢地個個都智力有問題!?
教育孩子從來都唔係你講得咁表面!
除左知識仲有好多德育、社交、群體意識要傳授!
普通成人自己做得好唔等於識教人!
正如世界足球先生唔等於做到出色足球教練!
佢又話咩總好過困喺幼稚園,
幼稚園係一個社會縮影,
比小朋友學習社交既場所,
你話可以自己教自己帶佢外出,
請指出邊度有咁多同齡小孩一齊出現比你學習群體生活?
去商場呀?行街市呀?去公園呀?
外面既人黎自三山五嶽,
咁細既小朋友點應付點分辨?
你自己教只會教啲你認為岩既事物,
你敢肯定你係中肯正確嗎?
淨係你喺呢個post既言論已經比人質疑咁多次,
就知你既價值觀幾咁與別不同啦,
如果小孩只係接受咁獨特既思維教育,
就只會活喺你建構既世界入面囉!
咁就證明學校同老師對小孩成長既重要!
我講咁多咁激動因為我生小朋友前都係幼師,
但作為家長我都有搞唔掂自己個囡既時候,
所以先更加尊敬老師,
放手同尊重老師去教我既小孩!

(請注意我係話緊Alanxx嗰個,唔係引用緊既jm)

caliamama    發表於 15-11-12 15:34
caliamama    發表於 15-11-12 15:33
yokulami    發表於 15-11-11 22:52

伯爵府

引用:Quote:原帖由 yokulami 於 15-11-11 發表不

原帖由 babyhoi 於 15-11-11 發表
唔駛同呢啲人理論,
睇到佢啲回覆都炆!
咩正常智力既人都教到,
佢真係好怪,不斷強調“正常智力“,就可以做到幼師工作。在小朋友眼中,父母同老師是有分別的。

首頁

尾頁

跳至