自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:我出首期,叫C6供樓,佢竟然話唔得....

自己名!

[url][/url]

男爵府

引用:自己買,用自己名only, 買左都廢事同佢講,

原帖由 casscassy 於 16-02-20 發表
自己買,用自己名only, 買左都廢事同佢講,畀佢繼續過佢嘅理想生活

男爵府

樓主好叻女,搵到又剩到仲識為未來打算。

珍珠宮

2018復活節勳章

自己買,反正用自己名,使乜講甘多

子爵府

引用:事緣一直想置業,而家只係租樓住,見到而家

原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表
事緣一直想置業,而家只係租樓住,見到而家樓價有向下趨勢,打算儲多2年左右上車應該冇問題!

我搵錢比c6 ...
你買左,出租比人,自己两公婆維持現狀,佢根本吾會知你買左樓,甘就吾會傷感情

伯爵府

引用:Quote:原帖由 kaka80 於 16-02-20 發表咁揾

原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表
我c6竟然話供唔起,好似得得自己一個努力咁,你話係咪心淡
男人係咁架
我由廿年前買第一層樓到而家既大宅(唔係好大的大宅)我老公都係咁講架, 唔駛理佢 , 自己計得掂條數就去馬, 做女人一定要有決斷力和經濟能力。佢只需每月比家用就得。

伯爵府

回覆:歌莉亞 的帖子

樓主就係想有屬於自己既家, 買層樓租比人 , 自己再租, 多此一舉。

大宅

樓主自己買唔落佢名,如可以最好層樓再加你最親的人個名如子女,或父母,萬一離婚你無加佢名但佢可以分你一半,如層樓又多左個人名咁佢就分好少亦可能無得分
仲有另一,你買左樓唔好同佢講,扮係租,叫佢比

伯爵府

如果我係樓主,既然c6唔想有任何轉變,就現況不動,自己買,租俾人,俾人供,自己為自己打算

珍珠宮

儲完先再算啦,都2年後既事,將來係點無人知

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表事

原帖由 ccn008 於 16-02-21 發表
你買左,出租比人,自己两公婆維持現狀,佢根本吾會知你買左樓,甘就吾會傷感情

...
樓主應該想自住吧?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:自己買自己供,有無兄弟姊妹?無就寫父母名

原帖由 teareye 於 16-02-20 發表
自己買自己供,有無兄弟姊妹?無就寫父母名/同父母聯名

最怕男人唔上進無骨氣,可能覺得搵33k已經好多
夾兄弟姐妹仲煩,唔好

寶石宮

引用:Quote:原帖由 manman333 於 16-02-20 發表

原帖由 786 於 16-02-20 發表
不是針對這事。是一般考慮。

婚姻,從法律上看,只是財產權利(如居屋,國藉等)共享的手段,法律並不沒有也 ...
如果有男人咁講,bk一定插死佢

大宅

引用:Quote:原帖由+teareye+於+16-02-20+發表自

原帖由 good_pig 於 16-02-21 發表
夾兄弟姐妹仲煩,唔好
唔係夾呀,驚有兄弟姊妹如果層樓父母名,第日會有爭產

伯爵府

回覆:莉亞公主 的帖子

我會用自己名買,再租出去,因為你老公咁講可能係自尊心問題,如果租樓住,佢覚得咁嘅開支公平,就唔好變,買了住唔住都得,舊磚一樣可以同市場掛勾,再儲多D錢,到佢諗通左可以換大D或者裝修靚D都得我識好多人都係買平樓租俾人,自己租新樓住

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-02-21 發表夾

原帖由 teareye 於 16-02-21 發表
唔係夾呀,驚有兄弟姊妹如果層樓父母名,第日會有爭產
ic

男爵府

算吧啦, 男人無邊個好信,你有能力又唔使靠個男人,應該自己買,名就寫自己夠啦

首頁

尾頁

跳至