夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

樓主好可憐,可憐之人必有可恨之處。
一念天堂一念地獄。

子爵府

回覆 Gisele 的帖子

轉眼,我都養左我丈夫17年。
我丈夫都係個對人心地好既人。
睇完你的,好在我外家冇錢。我要倒貼我外家。
而家開始我要養埋我99。

別墅

比左近百萬佢炒股票

複式洋房

回覆樓主

睇左幾段就燥底了、樓主係最大問題個個、而你自己又唔識檢討自己、仲要怨天怨地、咁不滿就反抗囉!仲要老豆老母俾成百萬出黎、衰d講句個d係佢兩老既棺材木呀!一次兩次都仲俾!你先係最錯個個、老公變成咁都係你做成。依家就怨細佬妹富過你又話要佢幫又唔想、好心咁大個人唔好呃完兩老再去呃細佬妹啦!依個咁既老公值得你咁對家人咩?係有血緣呀!咩野將心比己呀?!我會十年前就同男人離婚!咁既男人情願單身都唔會要!兩老就係靠你保護呀!你有無問過你老公追債呀?佢細佬唔交租味大佬交囉!問題係你有無做過呀?

禁止訪問

男爵府

Gisele 發表於 17-8-7 17:34
貼男家沒什麼大不了,當做善事。問題是佢地無一個值得我幫。個白住三年細佬,有錢去旅行都唔象徵式比返少少 ...

當初點解會提出比叔仔住,入住之前有冇講過往後點安排,例如大約住幾耐,要唔要交租等,你哋覺得唔對路時有冇提出過要佢交租? 有時唔可以太仁慈,叔仔根本就覺得住緊嘅係阿哥阿嫂嘅物業,邊使比租? 唔好以正常人嘅思想去諗,有d 人就係咁唔識做。

其實可以直接講話想收番層樓,自住又好,出租又好,唔一定要賣,但你同外家要面,唔好意思咁絕,好喇,面就攞咗,最後就呻笨蝕咗幾百萬,唯有怪自己處理得唔好。

大宅

Manbe02 發表於 17-11-14 13:23
睇左幾段就燥底了、樓主係最大問題個個、而你自己又唔識檢討自己、仲要怨天怨地、咁不滿就反抗囉!仲要老豆 ...

你睇清曰先好講! 我有話自己無錯咩? 我無檢討咩? 我一路都係怨自己軟弱,我無可能怨自已的細佬妹! 我嬲的數的,都是那些佔盡人家便宜的無恥之徒! 人善被人欺
Xxxxxxxxcc

大宅

sizzlers 發表於 17-11-15 08:12
當初點解會提出比叔仔住,入住之前有冇講過往後點安排,例如大約住幾耐,要唔要交租等,你哋覺得唔對路時 ...

我唔覺得咁係要面,我屋企一家一向對人好,如果你識得我地你可能明白為何我們不好意思收樓。如果早知那個無恥友咁衰,梗係空置都唔比佢住啦! 重識得先傾好咩.
Xxxxxxxxcc

大宅

ndw 發表於 17-11-7 10:47
回覆 Gisele 的帖子

轉眼,我都養左我丈夫17年。

你好! 可以說多一嗎?
Xxxxxxxxcc

子爵府

Gisele 發表於 17-11-15 09:21
你好! 可以說多一嗎?
我家丈夫在我看來

1. 是有心冇力 -- 打從一開始,我就向他列出簡短但要看機遇的條件,就是他需要一人搵錢擔起我們一家和我父母的所有生活費用。我可以全職做個相夫教子的家庭主婦。他也有這心志。

2. 男女就業機會平等的當代,佢學歷比我高(我已經不低),溝通和閱讀理解能力比我強,就業機會就是比我差。家庭又發展到出了個嚴重腦癱女要父母是但一個全職留家看顧。是我的人工夠養三代人。佢阿媽現在使曬她的養老金,現在我份收入除了養父母外,還要養埋99. 三個獨立開支的家。

3. 佢又不自量力,要求高高又多多,但看不到資源卻不足。

我是決心要養他過世的了。就算他心理上和我離婚,待我如家人,我也會養他過世。所以文件上還是不離的好,這樣我早死,佢還可以使用我的退休工積金。(我們在美國,法律不一樣)

好在佢能愛我愛到不嫉妒。我可以單獨與男人共事,吃喝玩樂,他也教導我們的女兒支持我,因為這是我唯一的娛樂機會。有男人或女人願意對我好,得益的是我,他愛我愛到不求自己的益處。

複式洋房

Gisele 發表於 17-11-15 09:13
你睇清曰先好講! 我有話自己無錯咩? 我無檢討咩? 我一路都係怨自己軟弱,我無可能怨自已的細佬妹! 我 ...

你係怨你細佬妹比你更好囉!應該叫係妒忌、不過算吧啦你、你到依家都唔想改變、你就剩係識係度搵同你一樣既人黎自我安慰

子爵府

Gisele 發表於 17-11-15 09:20
我唔覺得咁係要面,我屋企一家一向對人好,如果你識得我地你可能明白為何我們不好意思收樓。如果早知那個 ...
我大哥一家五口:三個兒子 (三個有工作能力的大人,一個兒子讀高中,一個讀小學)新移民到美國,我們為了幫他們落腳同站穩,也不求立即交租。結果住了一年都冇租交。
我們的物業不是全自己擁有的,還要每月還給物業貸款公司的債。佢唔交租,就相當於係我冇收入不單止還要倒貼幫佢交埋租呢。我的資源還要留住來養我們都有份的父母呢。大哥哥一家唔養我們的父母,我改變唔到這事實,我可以選擇保正我的金錢不幫大哥哥交租而留來養我們都有份的父母。於是,我要同我大哥哥一家簽個租約,若果在定期到之前還沒有租交,我會出逐客令 (我真係會上訴法庭的)。佢因此同我反面。我反面都要啦,而家唔係佢地死,就係我們都有份的父母亡喔。佢唔夠我的有理啦。咁佢地至交租。

男爵府

Gisele 發表於 17-11-15 09:20
我唔覺得咁係要面,我屋企一家一向對人好,如果你識得我地你可能明白為何我們不好意思收樓。如果早知那個 ...
OK, 用要面唔恰當, 咁就改用"做好人" 嚟代替, 無得話好人就做咗, 但想人哋自動自覺識做, 樓主, 我唔係要挑剔你同你家人, 係鄧你唔底啫, 而係想講個現實比你知, 唔係人人都有良心, 幫咗人, 唔好expect 人地會真心感激你, 唔好用自己嗰套"常理" 去"覺得" 人哋應該點點點, 到頭嚟蝕底的係自己

大宅

ndw 發表於 17-11-15 10:09
我家丈夫在我看來

1. 是有心冇力 -- 打從一開始,我就向他列出簡短但要看機遇的條件,就是他需要一人搵錢 ...

你也真的夠豁達!!! 佩服
Xxxxxxxxcc

大宅

sizzlers 發表於 17-11-15 12:22
OK, 用要面唔恰當, 咁就改用"做好人" 嚟代替, 無得話好人就做咗, 但想人哋自動自覺識做, 樓主, 我唔係要挑 ...
我們已經不望報恩,只是有人總是欺人太甚!
Xxxxxxxxcc

男爵府

ndw 發表於 17-11-15 10:25
我大哥一家五口:三個兒子 (三個有工作能力的大人,一個兒子讀高中,一個讀小學)新移民到美國,我們為了 ...
你哥都幾過份

珍珠宮

beautytiny 發表於 17-8-7 00:03
一開始就不應比他弟弟住,男女家不用太close , 錢還錢。你c6 明要你養,重要甘大洗,如果已不愛,快D 想下 ...
根本娘家有乜野物業同資產都唔需要比男家親戚知道。

伯爵府

想生BB熱投

超級軟飯王
你嫁錯人了

子爵府

Yee_ng 發表於 17-11-15 14:18
你哥都幾過份
好在我都有夠清官能力來審這家庭事。
當恩典時期過後,我也能理性地依法執行。
他過不過份已經不影響我的情緒和做公平的對策。
我知佢想同我玩心理戰來令我改變我的強硬政策,無理據地話我沒有人情味。當他是乞丐咁對待。他說他最討厭別人當他是乞丐。
我爸反駁他說:「如果你係有錢唔使要人支援你的,你地一家第一日移民美國落機過餐晚飯就係你請,唔係個妹請啦。你地只係帶幾件行李來,個妹成間屋趕走個前租客,唔收租來安置你地,還添置齊備家私,家庭用品,買定頭一個月用的柴米油鹽,過冷天用的衣服,畀你地。」

子爵府

Gisele 發表於 17-11-15 12:33
你也真的夠豁達!!! 佩服
我的外在條件,因緣出處的環境唔同你。
我丈夫畀我同男性朋友單獨交往,相處,共事。
所以容許了我有個1.3哥哥在各方面的資源上甘心樂意的支援我們。
他兩的豁達都使我的負擔輕省了。

首頁

尾頁

跳至