自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

smallmama 發表於 18-12-5 21:23
係,我仔由細到大都好有自己思想,我哋會拎出黎傾,講道理,但我2公婆始終都話支持佢。
始終佢既將來係佢 ...

好父母有溝通係最重要

珍珠宮

王國教室勳章

701003 發表於 18-12-5 20:18
你呢番說話十幾年前我係E K講過,俾人鬧話我仔女有個咁ge亞媽,注定做下等人 同樣有另一個媽咪幾 ...

好多年前,我爸有講過想我讀乜subject 入邊間U,所以我父母移民後至生我地。但我媽話小朋友有自己世界,唔鍾意無得逼特別係讀書(佢其他方面唔係咁開通,係呢方面係咁因爲佢媽有逼佢讀書)。當時我媽已俾人話唔識教又唔逼d女學樂器
幸好我媽幾個女大左都無人係佢地講做乜下等廢人。我宜家一樣俾人話,讀乜私校,拎錢補習谷下仔女,玩乜鬼,害死佢地。
所以見到同路人我好開心㗎

大宅

Ashleycorina 發表於 18-12-5 21:30
好父母有溝通係最重要

其實我唔講得上好父母,我哋2公婆由佢細到大都著重親子關係一定要好,佢今年應屆DSE生,我哋都係叫佢盡力讀盡力考,大不了用時間讀(因為早2年已睇過升學資料,而家肯讀肯比錢比時間就一定有大學畢業)。
可能某人又會話我係嗰d唔識教既父母,

珍珠宮

王國教室勳章

smallmama 發表於 18-12-5 21:49
其實我唔講得上好父母,我哋2公婆由佢細到大都著重親子關係一定要好,佢今年應屆DSE生,我哋都係叫佢盡力 ...

肯溝通就係好,時間同親子用錢買不到

大宅

Ashleycorina 發表於 18-12-5 21:53
肯溝通就係好,時間同親子用錢買不到

多謝你,只係將心比己,從亞仔既覺度諗。

子爵府

kayen 發表於 18-12-5 10:19
唔係落井下石,而係覺得而家D小朋友好慘啫,好似我仔嗰同學(小學),今次考試數學8x,佢話今年冇聖誕假啦!跟 ...

令我諗我個女,今年小5,佢剛剛考試數學,8字頭,其他9x,佢有D唔開心,我安慰佢,其實已經做得好好,聖誕去旅行,有時,壓力來自佢自己。

子爵府

NatalieTY 發表於 18-12-5 15:46
咁你唔生就最精明啦得未?你d回覆咁大怨氣,睇見都煩!唔岩討論返返出去第二度發你既癲啦
...

但佢之前既說話並非全無道理
讀書,上大學,讀神科,係最簡易既上流方法
想另覓專長,談何容易?

公爵府

jnc. 發表於 18-12-5 13:28
有錢去外國升學, 都要讀名牌大學, 而唔係讀野雞大學,
求其俾佢去外國升學, 讀埋D垃圾學校, 有鬼用咩,
或 ...

伯爵府

Ashleycorina 發表於 18-12-5 12:00

我有個朋友就係一直話要快樂童年,最初話國際學校好, ...

咁易比人左右既父母.....

珍珠宮

王國教室勳章

SabrinaR 發表於 18-12-6 00:32
咁易比人左右既父母.....

佢話怕輸,當每個人都太努力,佢就好有鬥心

禁止訪問

伯爵府

701003 發表於 18-12-5 20:18
你呢番說話十幾年前我係E K講過,俾人鬧話我仔女有個咁ge亞媽,注定做下等人 同樣有另一個媽咪幾 ...

好痴線,無啦啦咁話人。
我同我老公全家人細個無補習一樣入到大學。
我細佬上堂一聽就識哂,入大學後返屋企日日打機都大學dean’s list。
不如話佢地DNA唔好。

我不會谷我小朋友去n個興趣班同補習。咁樣只會burnt out佢地讀書既毅力。而且除左成績,出到社會更需要soft skills去更上一層樓。

子爵府

kayen 發表於 18-12-5 10:40
我仔考呈分,佢嗰班係精英班比較緊張,keep住b1,但呈2英文得7x,我嗰心都離一離,但冇表露,考完仲同佢去睇 ...

其實係好驚去b3嘅中學嘅同學會唔會唔多讀書,唔好就怕學壞,佢讀書叻唔叻我唔在乎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

jnc. 發表於 18-12-5 15:14
我意見, 唔支持生BB, 不應該有下一代, 太多人都唔識教 / 唔理 / 寵壞 / 溺愛........
我家冇小朋友:excited ...

咁每人有每人選擇,唔好評論人地唔識乜,唔識...。我成日都同仔女講,我都係學習做父母中,大家要互相交流,不要評論別人,做好自己。

我而家都被溺愛㗎!仔女會成日準備埋早餐,我可以瞓晏d,先起身執手尾! 今日阿女響學校整左嘢食,我好夜返,都會堅持留d比我食! 仲話明下次會整多d夠大家一餐。佢讀書係唔叻,但有自己嘅興趣,最重要愛家人,感受到家人嘅支持。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

bbc2018 發表於 18-12-5 20:57
何謂盡力?

小女今年小六,佢地同學吾少都好盡力,尢其這2年,暑假小四補定小五課程,中、英、數,普再加 ...

我唔識評論其他家長,我冇咁既資格。
我自己意思,就是考試前盡全力溫習。因為我仔女係會考試前都唔溫書要。睇。卡通。既人~就係咁簡單。都唔好提補習,我地係冇補習,所有野,唔該自己做。考試我係唔會請假同佢溫習。可能我咁做,都有人話怪獸。點可以唔補習,高小點可以考試唔請假倍太子讀書?

我好直接同阿女講,你盡力溫好書(學校範圍就夠),考唔到好成績、媽媽唔會唔開心。
但你冇盡力(唔溫習,睇電視),即使你考得高分,媽媽都唔會開心。

不過,我唸每個家長,都有自己考慮,我自己係希望家長可以小朋友意向報興趣班,但我都明白,有d家長為左程分試而比孩子學畫畫。雖然我冇咁做,但我覺得我唔可以因爲咁批評佢地,分數,直接影響升中,差一分,可能影響好大。大家都係同一個制度下生存,我希望大家即使做法不同,也可互相支持,我唔希望自己只識站在一個道德高地,去批評其他家長。我偏向體諒佢地多一點。

禁止訪問

牛年勳章

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

NatalieTY 發表於 18-12-5 19:55
係,我有個群組d家長又係咁..
自己不斷資料搜集,仲話邊間幼稚園最谷就報邊間,仲已經諗好左要讀邊間小學 ...

同感啊

還有一個大家好迷信Net,成日問咩Net,幾多Net。我覺得如果雙方未能主動去交流,幾多個net楝篤企都無咩用。

珍珠宮

其實補習又好,做額外練習又好。都要適當,合理。小朋友知道有成績會配合的。如其小朋友將時間浪費在看電視,手機上,或父母因為小朋友有這些行為而責罵上。不如做些可以提升,啟發佢地知識。電視,電話學到甚麼?中文英文課外閱讀理解內容學到甚麼?哪樣好?

個女一早知道只是溫習教過的課本,工作紙,練習只會考中間,因為出課外知識越佔越多,佢又不是資優學生,可以舉一反三,但我會根據佢邊度不明白選擇合適的練習給她做,初頭吾想寫,可以造句上寫1,2,3。閲讀理解用圈字的或講出來。數學或英文科出面練習不合適就自己出卷。小朋友想做嗎?如果佢知道這些是幫助她拿高分。如果佢知道當佢一半同學仔用好多時時間來回補習社,在裏面要坐、要做個幾2小時。佢只要用人地的交通時間做下額外精補練習而成績可以好好的。我小朋支就會好配合。平時看佢作息時間而安排。因考試期間佢反而想放鬆下,放早時,當佢吾想做太多或想休息時就會話佢想看故事書。考試期間是故事書追得特别多的時候。

自己讀小學時是零補習,零課外練習,父母在職零參與的年代,完全沒有外在壓力,因為父母連你考試時要盡力啊!都不會講來增加您的壓力。小學程度又淺,自己喜歡讀書就可以考全级頭一、二。入到名校。中一、中、二成绩卻跌了好多,好在父母繼續不會責備,或有意見。我自己行書局给我發現有課外練習,我第一本課外練習是自己零用錢買。原來吾明的地方,這裏有答案,原來考試出過的題目。這裏有出過。於是每科都買些做,中三已追回很多,中四已可以選到理科全班9個女學生。會考更加用䀆自己的利是錢買課外练習,精讀書,而原校升預科再入大學。

珍珠宮

回覆樓主:

我表弟都係一列
除咗英文
其他成績都好好
係香港讀唔到
返大陸讀醫
而家生活唔錯
好過係香港磨到乜都做唔成啦

首頁

尾頁

跳至