自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

luckyQ 發表於 19-2-9 11:00
我只培養小朋友自動波,有學習心,同小朋友交際。。我沒有放養,只係想佢學習不用$同名氣推動自己,點都有 ...

其實你同小朋友開心滿意就是,管別人選不選名校呢?更無從去批評別人是否“虛榮”。

如果告訴你讀名校一樣可以快樂學習,獨立又有自信,因為同輩志同道合,早立個人目標,其實不是空談。

子爵府

Catcatlove 發表於 19-2-9 10:21
正常黎講點都好過冇讀卦

讀,係要讀。問題係幾時讀。讀完搵份工工時長過看更,人工少過洗碗,又唔係鍾意嘅行業,只不過係當時夠分所以讀!嘥青春嘥時間!

子爵府

Jameskey 發表於 19-2-9 11:20
無理由為左顯示自己唔虛榮,唔讀名校唔補習吧?有咁能力就讀,無能力就補,好正常啫,弱肉强食社會,你自己 ...

有實力讀,讀得輕鬆係冇問題。問題係大把家長又要讀,又要辛苦!讀完派間band2中學又係度鬧!你個小朋友讀唔上你夾硬扯佢上去,中學仲肯讀書?

珍珠宮

馬爾太 發表於 19-2-9 11:28
有實力讀,讀得輕鬆係冇問題。問題係大把家長又要讀,又要辛苦!讀完派間band2中學又係度鬧!你個小朋友讀 ...

呢個我認同,為孩子揾合適嘅學校配合自家敎養理念才重要。

子爵府

我公司有個workshop我覺得對教養小朋友好有用,個導師講左一個example, 有一個研究揀左幾十個小朋友,有一組速讀好叻好快(我唔記得係一分鐘讀幾個個字之後可以用自己意思表達番出黎)有一組就係速讀唔叻既。之後比d training 佢,過左幾個月後再測試一次,速讀好叻既一班小朋友,可以有幾倍至幾十倍提升左速讀能力,而速讀唔叻既小朋友,就算相同既訓練,可能只會好少少、可能讀多一版字咁長上下,個trainer就話,如果好好focus on your strength, manage ur weakness,就可以好成功。

公爵府

luckyQ 發表於 19-2-2 11:24
要名校、跟風。。補習、力不從心,壓力大甚至抑鬱,我自己一仔一女,今年一升小一升中,睇見其他家長死谷爛 ...

你叫果啲怪獸家長睇韓劇「sky castle」,一定有所得著

子爵府

子若 發表於 19-2-9 11:32
我公司有個workshop我覺得對教養小朋友好有用,個導師講左一個example, 有一個研究揀左幾十個小朋友,有一 ...

我都好認同,所以我對我兩個囡希望係focus on her strength, manage weakness, 所以我會留心佢邊方面係比較強同有興趣,再比資源佢,而弱項,只要中中等等就ok。我自己希望我可以堅持到啦。始終見到個囡成績唔好都會心急,驚佢無競爭力。 所以我成日同自己講,呢個世界好成功既人,係無樣板既,佢地一定係有一d專長係比所有人都強,即係最top既能力,先會成功

子爵府

brindlewin 發表於 19-2-9 11:31

呢個我認同,為孩子揾合適嘅學校配合自家敎養理念才重要 ...

你望吓虐兒網嗰邊,有邊個家長係咁揀學校?全部用數據揀架咋!讀過統計學都知,個數據係因應你想要嘅結果去做出嚟,等其他人去認同你!嗰邊不知做就幾多"教育專家"搵到盤滿缽滿!成班伸手黨就當嗰啲"資料"係秘笈!從來冇認真去了解過自己個小朋友係咩料!啱唔啱讀!人哋就賺大錢,你就日日家嘈屋閉!

大宅

tutik 發表於 19-2-9 10:43
樓主自己放棄栽培,選擇放養,但眼見其他人因為(死谷)而超越佢原本可以更好既小朋友,心有不甘?
從來成功 ...
全中!

大宅

Angelice-BeBe 發表於 19-2-2 13:28
每個人情況不同,好難評論是對是錯。

而且每個小孩都獨一無二,教育方式也是不同...有些小朋友能力天資較 ...

你說得很好。

子爵府

馬爾太 發表於 19-2-9 11:28
有實力讀,讀得輕鬆係冇問題。問題係大把家長又要讀,又要辛苦!讀完派間band2中學又係度鬧!你個小朋友讀 ...

我只係針對樓主講嘅虛榮心咋喎。

派位呢啲野鬧就有得band2變band1嘅咩?!

子爵府

Jameskey 發表於 19-2-9 11:42
我只係針對樓主講嘅虛榮心咋喎。

派位呢啲野鬧就有得band2變band1嘅咩?!

呢啲咪虛榮心囉!讀band2 band3中學好失禮咩?非band1不可?

大宅

luckyQ 發表於 19-2-9 10:47
總之唔好等抑鬱跳落嚟嗰陣時先後悔就得

我發覺跳落嚟的人不是家長谷成績的,而是小朋友對自己要求太高的!要求高到連家長都安慰不到。。

男爵府

zola 發表於 19-2-2 12:14
未必係虛榮,好多係唔想仔女入d太差既中學,咁老實,好d既小學又真係影響升中。我知,band3都有好人,band1 ...

同意呀。我要亞女入band one 小學及中學,都只係唔想入band three,學壞晒。至於考試成績,要睇佢自己係咪材料外,亦要睇性格及鬥志,我就隨心啦。

琥珀宮

luckyQ 發表於 19-2-9 11:08
我未成功,多謝你批評,我也學習中,我沒有教人,亦無資格,我只想大家也朝小朋友情緒愉快方向,你可向我 ...

你無教人,你係批評同你不是同一做法既人,唔同你方法,唔等於同你反方向,凡事不是非黑即白!

你話你係討論,我見到的你只係批評,你講到唔跟你做法,就係虛榮、害死仔女、死谷、自己呃自己,仔女就會情緒唔好,屈爆、甚至抑鬱跳樓!

你話你只講身邊自己個圈,你心底根本一竹竿打一船人!

若你覺得我誤解你,咁係你表達能力差,令人對你有呢個睇法!

大宅

luckyQ 發表於 19-2-8 08:40
睇到太多留言,都是自己呃自己的借口沒為子女立場想,只想控制子女

難道你也不是自己找借口嗎?

子爵府

馬爾太 發表於 19-2-9 11:45
呢啲咪虛榮心囉!讀band2 band3中學好失禮咩?非band1不可?

你呢啲咪莫須有羅!

男爵府

馬爾太 發表於 19-2-9 11:37

你望吓虐兒網嗰邊,有邊個家長係咁揀學校?全部用數據揀架咋 ...

我認同你所說。其實有部分資料是主觀臆測。

大宅

抑鬱跳樓通常咁係家長谷,係情緒病,情緒病成因好多,要請教專業人士,唔好識少少扮五條,唔該!

珍珠宮

Jameskey 發表於 19-2-9 12:24
你呢啲咪莫須有羅!
樓主同嗰位JM都好神級理論.........
band 2/3當然唔失禮, 但band 1亦唔代表係虛榮,
我身邊好多人都係出身band 1甚至傳統名校, 完全唔覺佢地、佢地父母係呢種心態,
當然, 我唔排除有呢D人, 但我更相信物以類聚

首頁

尾頁

跳至