自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

2004107 發表於 20-7-22 22:02
回覆 eytben 的帖子

應該是17分,衹計最好5科即中.英.數.通識.及一科最高分的科目

最好5科指當中考得最好級別科目

你講中英數通+X = 4C+1

我啱那位JM小朋友都嚟成績 我喺17分

大宅

喺嶺大讀嘅學生有好多機會參加海外交流計劃,又有宿舍住,問下畢業生就知道間大學好唔好了。有啲優勝之處,唔係純粹用排名可以比較呢。

大宅

小ice 發表於 20-7-22 13:39
讀書唔太叻容易入嗎?要幾多分?
讀嶺南好還是讀毅進或其他好?

你搞清楚先,
你到底問緊個機構定係個學歷?

嶺南係機構,有開辦唔同課程,最高開到博士、碩士、學士,低嘅副學士甚至乎基礎文憑都有開。

毅進係一個課程,可以由唔同嘅機構去開呢個課程,例如明愛學院就會開毅進文憑課程。甚至乎嶺南中大港大,只要通過申請程序,都可以開毅進課程嘅(當然佢哋唔會咁做)。

至於你問勁唔勁,讀完毅進就可以去報文憑課程,咁你自己覺得勁嗎?

大宅

小ice 發表於 20-7-23 12:45
女做事真是自律又成熟d 我仔懶懶閑事不關己咁,仲係成日顧住玩
我無問朋友太多,一面 ...

學士都有condition offer。
如果你想知佢個仔勁唔勁,分兩樣嘢,如果佢話嶺南收咗佢個仔,等於冇講過野, Kong U Space都話自己港大,其實就梗係唔係港大畢業啦。
如果係嶺南degree收咗佢個仔,全港5萬8千考生,1萬8千左右入到degree,叻唔叻見仁見智。

自資一般係入唔到個1萬8千,就去讀。當然都有少部份因為自資選科自由度大,專登走去讀。都有收生最低要求嘅,當然就比較寬鬆

伯爵府

小ice 發表於 20-7-22 19:50
讀完中六再讀毅進都係代表中六程度 ,如唔係讀書料想學一門手藝,咁讀邊間比較好呢?
...

THEi都有degree咖。

珍珠宮

2024年龍年勳章

littleyen 發表於 20-7-25 01:10
學士都有condition offer。
如果你想知佢個仔勁唔勁,分兩樣嘢,如果佢話嶺南收咗佢個仔,等於冇講過野, ...

明白

首頁

尾頁

跳至