自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Aley1204 發表於 20-8-24 02:09
將軍澳堆填區停收家居垃圾幾年啦喎?

算啦
佢話臭咪臭囉
又係好耐以前去過當近排去過系列
我同事一個住康城一個住調景嶺
兩個都話以前真係聞到有味
不過都係一年一兩次
仲要係打完風後先有味
而近幾年停收家居垃圾後都無再聞到味

子爵府

littlemelody 發表於 20-8-24 01:10
可唔可以介紹下將軍澳、寶琳有咩地方好住?因為我都留意緊, 唔該!

我淨係住過寶琳站上蓋咋
其他唔清楚呀
不過我就覺得好好住
我8號風球都出到港島返工
打風落雨出街又唔駛日曬雨淋

珍珠宮

虎到金來勳章

Aley1204 發表於 20-8-24 02:07
你可唔可以講下由邊到去將軍澳邊到,要非搭巴士不可?將軍澳隧道塞死係因為流量飽和,遲啲會有另一條隧道 ...

地點唔係重點黎架,有地鐵無用,人地係鍾意搭巴士,就算明明去鰂魚涌搭地鐵15分鐘唔搭,但一定要搭巴士,塞車就係將軍澳唔岩

公爵府

Carriegerrard 發表於 20-8-24 06:32
我淨係住過寶琳站上蓋咋
其他唔清楚呀
不過我就覺得好好住

好,我上網了解下先

另外佢哋講將軍澳 ,我睇過coffee IG, 環境好舒服, 係驚行去地鐵站遠 , 家有學生返學孭住個重書包,日曬雨淋起嚟都幾係嘢,同埋啲樓都算貴

男爵府

Carriegerrard 發表於 20-8-24 06:29
算啦
佢話臭咪臭囉
又係好耐以前去過當近排去過系列

我及好多住將軍澳區朋友,從來未聞過臭味
而且比起我以前嘅港島東及九龍西都比較寧靜舒服
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

男爵府

逸逸不敗 發表於 20-8-24 01:37
回覆 popolun 的帖子

同意,揀將軍澳只係因為平~

咁三房嘅一般屋苑叫價一千萬。。。係平D嘅

子爵府

littlemelody 發表於 20-8-24 08:53
好,我上網了解下先

另外佢哋講將軍澳 ,我睇過coffee IG, 環境好舒服, 係驚行去地鐵站遠 , 家有學生 ...

Coffee嗰度係將軍澳南
距離地鐵站都有少少距離架
我份人比較懶
要行10-15分鐘去地鐵站我就麻麻
同埋沿途無瓦遮頭囉
接受到其實嗰邊係幾好架

子爵府

PandaVV 發表於 20-8-23 23:17
空氣差? 我以前住油尖旺區,老公住觀塘區,車來車往,空氣一定差過將軍澳。

我老公有鼻敏感,住觀塘區時 ...
係!這個有根據的,我朋友之前買樓揀地區,攞埋空氣探測器去度,結果太古空氣質素比將軍澳差好多,佢最後買咗天晉!我本人住咗tko超過廿年,好鍾意呢區,如再買樓都會揀返呢區,不過咁甘既價$,唔知有冇呢一日呢?
hi

珍珠宮

littlemelody 發表於 20-8-24 01:06
咁將軍澳有咩好選擇? 睇相coffee個度好靚呀, 但係好貴

聽講日出康城風水唔係幾好
個人喜好唔同 Wor, 我覺得維景唔錯,寶琳同坑口我都唔太中意,將中都可以望下,點解康城風水唔好?上年有個算命師叫我老公買入去,佢話好啱老公,個師傅講其他野講得好準,我心大心細中,海濱長廊一帶都好靚,如果唔怕唔方便清水灣半島自成一角,好清靜

禁止訪問

男爵府

batiko 發表於 20-8-24 09:57

因為將軍澳係一個山谷地形,你可以睇下地圖

但我以前住港島東鬧市、九龍區山上面及近海嘅屋企,係潮濕過依家嘅將軍澳區喎

公爵府

醒目開學勳章

banbanmm 發表於 20-8-24 01:45
Savanah 2016年賣一萬四千一呎,一邊對居屋一邊對正公屋。

好唔好住好主觀,但稱唔稱得上豪宅,呎價可以 ...

請問我在那裏提及到Savannah 係毫宅兩隻字,我係話Savannah 嗰邊有House, 將軍澳已經唔係以前嘅Junk Bay, 附近亦有幾間國際學校配套,發展已經和以前大大不同

子爵府

batiko 發表於 20-8-24 09:57

因為將軍澳係一個山谷地形,你可以睇下地圖

寶琳 會比 坑口 容易 聚集濕氣,因為近山,但單位坐向,密度和屋苑排位設計也有影響。

珍珠宮

畀面勳章

fundfund 發表於 20-8-24 10:41

請問我在那裏提及到Savannah 係毫宅兩隻字,我係話Savanna ...

你內文話好多有錢人,特登highlights 兩萬幾蚊呎,我只係指出屋苑呎價唔使兩萬呢個事實啫。

公爵府

醒目開學勳章

banbanmm 發表於 20-8-24 11:09
你內文話好多有錢人,特登highlights 兩萬幾蚊呎,我只係指出屋苑呎價唔使兩萬呢個事實啫。
...

我估你可能撈亂咗,或搞錯咗第二個人,我嘅內文從來無講過有好多有錢人,我只係想表達果邊有house, 賣緊兩萬幾蚊尺,已經不再係以前嘅小魚港Junk Bay,可能你誤會咗我嘅意思

公爵府

醒目開學勳章

banbanmm 發表於 20-8-24 11:09
...

阿!我明啦!可能你見到我講國際學校嗰part, 其實我想表達區內嘅人越來越有能力,但都唔等於我嘅意思係多有錢人啊!可能令你誤會咗。但我都係無講過Savannah 係豪宅

大宅

PandaVV 發表於 20-8-23 23:17
空氣差? 我以前住油尖旺區,老公住觀塘區,車來車往,空氣一定差過將軍澳。

我老公有鼻敏感,住觀塘區時 ...

我先生反而住tko 有鼻敏感,風濕骨痛,一搬走就冇曬事,成個個後生咗添

珍珠宮

畀面勳章

fundfund 發表於 20-8-24 11:23
我估你可能撈亂咗,或搞錯咗第二個人,我嘅內文從來無講過有好多有錢人,我只係想表達果邊有house, 賣緊兩 ...

其實內文第二句就係話好多有錢人。
但無所謂啦,好多曾經的新區都都類似包裝推廣,東涌、馬鞍山有house 有鐵路有山有水有大型屋苑會所同時有好多公營房屋,好多新區都係咁。
將軍澳突然好多人提,其實有新盤仲未賣晒,有興趣可以去睇下。

公爵府

醒目開學勳章

banbanmm 發表於 20-8-24 11:33
其實內文第二句就係話好多有錢人。
但無所謂啦,好多曾經的新區都都類似包裝推廣,東涌、馬鞍山有house ...

哈哈係喎!唔好意思
你講嘅新盤是否日出康城?
我住緊Popcorn 2, 暫時唔想搬到咁入

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我十多年前住過君傲灣,嗰陣時將軍澳區都冇咁多人冇咁多樓,我由露台可以望到將中架!不過嗰陣時交通已經好論盡,我就冇乜所謂因為我坐地鐵多,但我老公係揸車返工㗎,佢覺得好痛苦因為將軍澳隧道真係好塞車,宜家呢個地段多咗咁多樓,得條咁嘅將軍澳隧道真係吞吐唔到,不過如果只係乘搭公共交通工具都冇乜所謂嘅,習慣揸車嘅人住裏面就真係要多多忍耐。

首頁

尾頁

跳至