自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿妮啦妮 發表於 23-7-5 12:26
回覆 sophyllis 的帖子

機器有機會出錯.如果你清楚自己無攪錯, 最好報警.

呢個正正係我諗法,既然錯不在我,我當然要報警,亦希望有人正視問題,同時警惕他人,真心希望唔相信我嘅人呢世都唔好咁不幸遇到呢啲事

複式洋房

成件事好神奇

男爵府

sophyllis 發表於 23-7-5 12:36
呢個正正係我諗法,既然錯不在我,我當然要報警,亦希望有人正視問題,同時警惕他人,真心希望唔相信我嘅 ...

你有入數紙,出左問題銀行會check機,部機多左錢就會比返你

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得係你記錯,冇可能換銀紙

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

sophyllis 發表於 23-7-3 17:51
其實我係响屋企拆開兩封利是,數完錢就落樓下入機,前後只係十分鐘嘅事,應該無可能睇錯/記錯,重點係嗰兩封利是係我媽比我,我都擔心自己記錯同佢再三確認,佢係封咗5張一仟元

重點反而唔係同你阿媽確定,因為你最後數錢, 只要你睇清楚,確定五張一千元就可以。

公爵府

凌陵綾 發表於 23-7-5 09:34
10張$500已經$5000
咁咪仲多咗$400

公爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-7-5 12:01
唔明

提款5000

水晶宮

piv 發表於 23-7-5 13:04
銀行扣戶口5400
定5000呢

大宅

Anka 發表於 23-7-5 13:03
重點反而唔係同你阿媽確定,因為你最後數錢, 只要你睇清楚,確定五張一千元就可以。
...

因為我當下都唔相信部機會換錢,所以專登同我媽確認,如果佢話係$1000+$100,咁我絕對相信係自己問題,但佢確認係5x$1000,咁我都好肯定唔係我睇錯數錯,因為我當時專登將疊銀紙分類,$1000/$500分一疊入銀行、$100/$50/$20另外分一疊留起用,我有做呢個動作,仲點會睇錯?

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

sophyllis 發表於 23-7-5 13:49
因為我當下都唔相信部機會換錢,所以專登同我媽確認,如果佢話係$1000+$100,咁我絕對相信係自己問題,但 ...

講真,你真係唔需要其他人確定(包括你阿媽), 網友相唔相信都冇相干。

只要你自己確定就可以

大宅

Anka 發表於 23-7-5 13:55
講真,你真係唔需要其他人確定(包括你阿媽), 網友相唔相信都冇相干。

只要你自己確定就可以

十分明白!所以我話只係將呢個經歷作分享,唔會動搖我想法

男爵府

因為我當下都唔相信部機會換錢,所以專登同我媽確認,如果佢話係$1000+$100,咁我絕對相信係自己問題,但 ...

好奇一問、會否係分錢將疊銀紙分類既時候分左個張1000 做100?d 人話而家新1000 好紅好似$100?不過我都未見過有幾紅、及如個張100 放在1000到應該spot到個張100 因隻色會突出左吧。
So far 我只唸到係可能係呢個位出錯。

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JAM 銀紙數錯數唔奇,但係換銀紙聽到未聽過。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

櫃員機唔識變魔術喎

珍珠宮

玩具勳章

sophyllis 發表於 23-7-3 19:28
其實點解咁肯定我錯呢?櫃員機一定唔會錯?

我睇返之前都有好多人話中銀存錢機有問題,同我case exactly ...

真係正宗食錢機 即時叫佢調個cctv睇下

珍珠宮

玩具勳章

sophyllis 發表於 23-7-4 08:37
在31樓已回覆過,一封$2000比我、另一封$3000比我個仔,正常拆利是無諗過要影相,正如我相信部存款機,亦 ...

其實我有,入錢攞錢都專登數1次先

大宅

chanti 發表於 23-7-5 14:13
好奇一問、會否係分錢將疊銀紙分類既時候分左個張1000 做100?d 人話而家新1000 好紅好似$100?不過我都未 ...

5張$1000是一樣的,新銀紙連number嗰啲

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

sophyllis 發表於 23-7-5 12:25
我係逐張數,十分肯定係$1000紙幣,五張都係新銀紙,因為我分別攤開過五張 (5張定4張好易數,唔係50張定40 ...

你冷靜D
我都講左無百分百
無論人同機器都有可能會出錯
我只係話機器換錢可能性比你記錯更低啫

如果你咁cfm 咁部機好危險
你除左報警
更加要講邊間銀行分行嘅機咁離譜要其他小心D

你開post 都係想人提高警覺啫

公爵府

sophyllis 發表於 23-7-3 17:12
我上星期响中銀櫃員機入現金,櫃員機顯示入嘅金額和我記得嘅金額不一樣,我肯定當中有5張一仟元,但櫃員機 ...

你記錯

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

雖然係比較奇怪,但我覺得都唔可以一口咬定話一定係你記錯,相信好多人都曾經遇過以為無可能發生嘅事發生咗,然後講句:吓!竟然可以咁?有時巧合起上來,真係可以好奇怪的。

所以其中有個留言話會唔會部機入面本身已經有張$100,我覺得都唔係無可能,例如上手jam咗$100,到你入,就出返呢張$100+你4張$1000, 然後又Jam咗你最後嗰張$1000,到下手入,你張$1000紙可能就去咗佢度+佢自己入嘅錢,而呢個人發現多咗錢(唔係少咗錢),所以就照㩒確認,咁就連銀行都check唔到了(不過前題係,要你上手少咗$100當自己數錯,而無通知返銀行)

雖然以上假設機會係微d, 但都唔係完全無可能發生

Prosperous    發表於 23-7-5 16:38

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊