自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-28 10:20
人哋鍾意去邊度返工關你乜嘢事,
你真係好笑,
就係去返酒樓,都好過幫你湊細路。

佢有佢鐘意返工,佢無幫手湊,我咪一直都嬲佢無幫我手,我間唔中都會再提,不是時間過左就當無事,俾佢內疚下

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

noodle_noodle 發表於 24-2-28 10:22
佢有佢鐘意返工,佢無幫手湊,我咪一直都嬲佢無幫我手,我間唔中都會再提,不是時間過左就當無事,俾佢內 ...

你咪提囉,理虧係你自己兩公婆。
奶奶同姑奶兩個唔鬧爆你都已經算好品, 明眼人都知係你兩個的問題,男人冇$又懶,女人雙眼衹有$同個男人。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-28 10:22
儲得返咁有點呀?返幾份工咁辛苦。
點解你唔叫你個男人畀返你?
你個男人超衰,又冇用又懶。

無用我都覺得係
在於佢唔敢反抗佢細妹,乜都俾佢妹話哂事,果時關係好差,佢唔肯叫佢媽唔做野,如果佢講出我地嘅難處,應該比由我講,結果好好多,時間都過去,我d仔都返緊學,我份工都做左年幾,事情無得返轉頭,99係無辦法可能補償我果段日子嘅難受,我只會間唔中提返起件事,令佢內疚嘅感覺不停延續,佢搵到錢個心都唔會安樂

珊瑚宮

noodle_noodle 發表於 24-2-28 10:25
無用我都覺得係
在於佢唔敢反抗佢細妹,乜都俾佢妹話哂事,果時關係好差,佢唔肯叫佢媽唔做野,如果佢講出 ...

叫你個男人補償, 首先叫佢回水,
係呢件事你奶奶同姑奶根本唔需要內疚。 你不斷重複,只會逃出自己嘅抑鬱。抑鬱係你男人做成,你自己不平行的心理都害咗自己。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-28 10:24
你咪提囉,理虧係你自己兩公婆。
奶奶同姑奶兩個唔鬧爆你都已經算好品, 明眼人都知係你兩個的問題,男人 ...

我都認,我係連我朋友都話我點階解對眼得s加兩幢(“$”),我自己以前都係鐵沙梨(咬唔入),我媽以前都係咁講我,以前識我好耐嘅朋友,最近見返我,都話我點解而家開口埋口講錢,乜都用錢衡量

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-28 10:28
叫你個男人補償, 首先叫佢回水,
係呢件事你奶奶同姑奶根本唔需要內疚。 你不斷重複,只會逃出自己嘅抑鬱 ...

錢可以俾返,但點補償我果時嘅情緒幾差,有時我只係想講下返工嘅野,99一聽以為我又想鬧佢,佢都唔想同我再講落去,但有時我又會專登提嘅
我係想俾佢記得返佢曾經對我影響,搵到錢但佢唔安樂

珊瑚宮

noodle_noodle 發表於 24-2-28 10:28
錢可以俾返,但點補償我果時嘅情緒幾差,有時我只係想講下返工嘅野,99一聽以為我又想鬧佢,佢都唔想同我 ...

你睇錢咁重要,咪叫你男人不斷畀錢你囉,比到你覺得夠。
但你99, 姑9係無辜,一切都係你同你c6的題,有能力生就做好安全措施。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-28 10:31
你睇錢咁重要,咪叫你男人不斷畀錢你囉,比到你覺得夠。
但你99, 姑9係無辜,一切都係你同你c6的題,有能 ...

唔洗人俾,我想自己去搵,因為受人地嘅錢會睇面色,我唔鐘意好似我媽咁
99果時話佢返工,我要乜買俾我,我唔想好似狗咁,主人俾咩隻狗無得揀

珊瑚宮

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 24-2-28 10:13
當年佢媽唔肯同我湊,但我仍然每月出幾錢咪夾錢交租,真正ftm唔洗用自己積蓄出錢喺頭家,點會明白想返工搵 ...

既然你明知冇人湊,做乜仲要生?唔生咪乜事都冇,又可以返工搵錢自己洗

男爵府

December_baby 發表於 23-9-28 19:07
如題

無,父母本身有D物業收租,過年過節比少少,但我媽轉頭就比返我仔

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Fishqqma 發表於 24-2-28 10:19
咁你男人真係極品男,租都冇$要個女人夾。做女人自愛D, 自強D 啦。

又冇本事又懶又窮又咸濕

子爵府

李豆豆 發表於 24-2-28 10:32
既然你明知冇人湊,做乜仲要生?唔生咪乜事都冇,又可以返工搵錢自己洗
...

我係嬲佢唔可以好似其他人嘅長老咁,人地真係唔做野,俾後生出去打拼,我地呢,佢幾十歲成日話病,入醫院,之後我後生又無得去做工

珊瑚宮

noodle_noodle 發表於 24-2-28 10:32
唔洗人俾,我想自己去搵,因為受人地嘅錢會睇面色,我唔鐘意好似我媽咁
99果時話佢返工,我要乜買俾我,我 ...

你男人衰先會畀面識你睇啫。

珊瑚宮

李豆豆 發表於 24-2-28 10:35
又冇本事又懶又窮又咸濕

工人都想。。。

珊瑚宮

李豆豆 發表於 24-2-28 10:32
...

個男人咸又唔用安全措施

珊瑚宮

noodle_noodle 發表於 24-2-28 10:35
我係嬲佢唔可以好似其他人嘅長老咁,人地真係唔做野,俾後生出去打拼,我地呢,佢幾十歲成日話病,入醫院 ...

99同姑9夠可以嬲,點解你兩個冇鬼用後生成日打老人主意,虐待老人。

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-2-28 10:13
當年佢媽唔肯同我湊,但我仍然每月出幾錢咪夾錢交租,真正ftm唔洗用自己積蓄出錢喺頭家,點會明白想返工搵 ...

你亞媽唔做嘢,你唔叫婆婆湊,張致X老婆2.0,最睇唔起尼D窮不停生又人埋怨別人唔幫手、老奉咁

公爵府

老公對我父母好好,佢唔會定時每個月俾家用,會過時過節生日俾錢父母買嘢食,每年農曆新年俾4萬過年,總數一年大約10幾萬,我可以放心做FTM喺屋企湊仔。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 24-2-28 10:35
我係嬲佢唔可以好似其他人嘅長老咁,人地真係唔做野,俾後生出去打拼,我地呢,佢幾十歲成日話病,入醫院 ...

好多長老都冇幫手湊孫架喎,你又唔同佢地比?
你都識話佢成日病要入醫院,就算佢幫你湊,萬一病左要你請假湊仔,請得多公司都唔妥啦,你咪又怨佢

公爵府

wln 發表於 23-9-29 14:18
做左人地太太/媽媽…..
唔代表冇左做女既身份,盡能力照顧返父母,天經地義,人之常情!
...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊