自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

當有病時就會後悔買得細/冇買,依家我想加都冇得再買,今年即幫呀仔買過份大額d嘅醫療保,大病過就知保險嘅重要性,亦完全唔會介意白供

珍珠宮

小小bb 發表於 23-11-19 10:06
因為高端plan住私家房,普通入去都真係要100,000起跳,之前做過手術幾十萬,因為年紀大一年真係入一兩次醫 ...
我想知係邊個醫生

大宅

其實有病去公立都唔係會包晒所有藥同治療。

身邊有朋友cancer冇資助要自費食鏢靶藥,醫咗三年前前後後都用咗二百萬,佢用自己醫保再加公司保險全部claim哂。

黃斑病要打眼針就算排政府打資助針都唔係免費,每針自己都要比多幾千蚊。

但亦都有好多人供咗好耐都用唔着覺得白供,睇你覺得買呢個保障值唔值。

侯爵府

我絕對吾介意供左用吾着, 最怕係供左到要用時claim吾到。
宜家開始揾緊咩醫保靠譜, 始終有需要。

大宅

回覆樓主:

買醫療,有事上黎比自己多個選擇。

水晶宮

siufcat 發表於 23-11-18 18:00
好想斷左佢 諗起要供一世就唔想供

求神/揾政府医

琥珀宮

有咩事先?有病就睇政府醫生

珍珠宮

回覆樓主:

好多野話唔埋,最近有朋友取消左好多年嘅家居保,點知一個星期後間屋水管有問題,問返經紀有冇得賠,咁緊係唔得,佢話我知時仲發緊脾氣

侯爵府

理財叻的人的確未必須要保險, 我唔叻, 做咗兩次20萬手術後(公司保險), 自己都立即整理返之前亂買的幾份保險, cut晒轉買返份全面d的醫療保。

子爵府

siufcat 發表於 23-11-18 18:00
好想斷左佢 諗起要供一世就唔想供

供咗份人壽34年, 多年前已可將花紅當供款,不過我都繼續每月供!最近終於決定斷咗佢, 結果只係取回供款數額加兩萬! 如果我將咁多年嘅供款數一直放喺銀行做定期 ,一定、絕對、肯定唔會只係得兩萬!

當然醫療係有另外一種保障, 事實亦都真係睇你彩數, 冇病冇幹嘅就真係好唔抵,有事要做手術嘅就叫做有啲補貼, 但人壽我就一定唔會買!

男爵府

大力大力 發表於 23-11-18 20:07
我們三代都冇買保險、因爲我唔會賭、保險公司請精算師、用電腦計算、開出盤口、同客人對賭.........總有人 ...

我都冇買
學你話齋人地專業精算師計出來盤數會蝕比你
等於去馬會同賭場咁
平時賭馬賭波買六合彩既人
贏錢既人機率有幾多?
六合彩我老公差不多每期都買
但中3個字既概率都會好耐先中一次收40蚊
計返條數就知

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比左嘅錢其實自己儲起,有需要時用嚟醫病,唔使左claim右claim又怕claim唔到。好彩無病無痛老左咪去玩或慢慢搣…..

保險我只買危疾/意外/死亡,每月一千幾佰。

伯爵府

魚仔餅 發表於 23-11-24 09:37
好多野話唔埋,最近有朋友取消左好多年嘅家居保,點知一個星期後間屋水管有問題,問返經紀有冇得賠,咁緊係 ...

除非因為漏水而浸濕咗財物,否則就算佢未cut都未必保,就算保,好多保險公司都有薦底費,加埋墊底費其實自己都係出返好大部份,仲要搞一大輪手續。所以唔使咁揼心。

大宅

班私家醫生最多謝你買醫保

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

冇買, 公司醫療包全家

侯爵府

環保接龍勳章

計下自己財政先.
如果月入2萬, 但保險1萬,
咁就太重負担.
我都係2019 有自願醫保時才開始買,
都係1萬樓下/年. 每月1千都唔使.
同意醫保都算係豬頭骨, 嗰時揾經紀佢地都唔太熱衷回覆.
唔買保險的話, 預咗排政府或預咗一大舊錢去睇私家.

侯爵府

環保接龍勳章

有朋友買咗醫保十多年,
前年仲咗cancer,
政府確診後等約咗1個月後見醫生.
佢即刻約私家. 1個月內己經做埋手術.
使咗50萬,
保險只claim到2-3萬既住院.
因為佢個醫療方式好新, 新到佢保險係唔包.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wingyaumama 發表於 23-11-24 09:50
供咗份人壽34年, 多年前已可將花紅當供款,不過我都繼續每月供!最近終於決定斷咗佢, 結果只係取回供款 ...

其實人壽大多數唔係比自己,係自己離世後對親人嘅保障。
不過經 agent買人壽食水太深,頭幾年嘅錢根本分曬比經紀,所以我選擇經網上買純人壽,保障家人之餘費用亦平好多。

侯爵府

回覆 onlam2005 的帖子

咁買保險唔知為乜, 年年比保險費到頭來自己要比幾拾萬, 倒不如唔好買, 仲要蝕晒保險費度

侯爵府

onlam2005 發表於 23-11-24 11:00
有朋友買咗醫保十多年,
前年仲咗cancer,
政府確診後等約咗1個月後見醫生.
同我老公嘅case幾乎一樣, 佢份醫療保險供左廿幾接近三十年, 自己一直冇留意要定期檢視, 到有病發覺claim吾到, 原因係醫療方式吾同晒, 醫生話今時今日份保險包嘅醫療方式, 已經吾會咁做!

所以想提提大家, 就算買左醫療保險, 都要自己花啲時間定期檢視吓, 現今醫療科技一日千里, 吾檢視到有病時claim吾到就弊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊