自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

littlefunpig 發表於 24-2-2 00:43
45%係借7成30年?
我估都係繼續調整多
整個基本面都唔同

係呀30年
我想買6m 左右既樓
以前升市就話上咗車先慢慢換
而家跌市 我想直接買間基本少少既… 換樓都唔易
咁諗岩唔岩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

dolceee 發表於 24-2-2 01:09
係呀30年
我想買6m 左右既樓

直接係6m 3房600幾呎果啲?
多啲時跌多3成就無180萬 接近200個
4m樓跌多3成都係無120萬
同埋息口是否見頂都唔知

水晶宮

係呀30年
我想買6m 左右既樓

我又覺得唔係。升市時換樓好大難度,連睇樓既機會都未必有,睇岩時都可以反價,一反50萬起標。反而跌市時,雖然本身層樓都跌,但平賣平買,選擇多高中低層任睇任劈,大把時間慢慢諗。當然首先大前提要賣到自己層樓先。除左location外,1,2房比3房易賣,因為用家上車為誰,3房主要換樓客。同埋我永遠唔會買低層,咩市下都比較難放,高層同低層市好時可以爭成百萬估價。

珍珠宮

yiu_mimi 發表於 24-2-1 08:36
其實真係有工作有家人,又健健康康,日子都係咁過

身邊有朋友4x 5x 就患病過身, 更要正向感恩現在所擁有 ...

我啱啱心度都係甘諗,見身邊人患病個種痛苦,與健康相比,呢啲簡值係小事,錢財身外物係講得冇錯,全家人最緊要健健康康已經係最大福氣。
我仔2022年中都買左樓,而家帳面都蝕緊15%,佢好忙冇時間理樓價升跌,我反而有時睇吓佢層樓成交價,都會講笑甘笑吓佢買甘貴,因為佢當時係高過銀行估價30萬買,佢就係鐘意個單位,知貴都買,又結婚要用冇計啦, 眨下眼我而家阿嫲都做埋啦 :wahaha
有時同仔傾開計,佢話如果唔買樓,佢就唔會結婚住,當然更唔會生bb住, 所有計劃都會押後,阻住佢嘅人生大計向前行喎,話蝕左末當佢出身遲兩年出黎做野搵錢囉,佢話大把新入職同事,讀大學又轉科讀到成28,29歲先入職,人生冇得甘計較得失,話佢自己起步早,佢好樂觀好亞Q嫁,呢點我都好佩服佢

珍珠宮

waic 發表於 24-2-2 08:55
我啱啱心度都係甘諗,見身邊人患病個種痛苦,與健康相比,呢啲簡值係小事,錢財身外物係講得冇錯,全家人 ...

過生既係我好親既親人朋友,真係流咗好多眼淚,好多時都會想起已往一起既開心時光

錢係好重要,但身心健康同樣重要

恭喜你升級嫲嫲一個安樂窩對一家人真係好重要!祝福你全家繼續健康快樂

水晶宮

我啱啱心度都係甘諗,見身邊人患病個種痛苦,與健康相比,呢啲簡值係小事,錢財身外物係講得冇錯,全家人 ...

學我女話齋:早買早享受嘛

珍珠宮

yiu_mimi 發表於 24-2-2 09:12
過生既係我好親既親人朋友,真係流咗好多眼淚,好多時都會想起已往一起既開心時光

...

謝謝祝福,同样祝福你全家健康快樂
我家人仍然化療中,好努力撐緊。
人有時真係要經歷過生死先會懂得睇化,年紀絕愈大感受愈大

大宅

qpalzm 發表於 24-1-31 19:37
解決深層次問題係有代價架啦, 大家應樂觀面對

你講啲說話完全冇意義即係廢話

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-2-2 09:18
學我女話齋:早買早享受嘛

係呀,而家啲後生係甘嫁,計過負擔到就去馬,錢冇左再搵,我仔成日話錢搵黎係換取生活質素

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

叻仔
恭喜晒做埋嫲嫲添

珍珠宮

回覆樓主:

為何我感覺良好呢?
樓價咁貴,跌返個大家接受的價錢不是更好嗎?

伯爵府

VenusTang_FB 發表於 24-2-2 09:21
你講啲說話完全冇意義即係廢話

點解覺得無意義?

加大供應+容許樓價較大幅度下跌令更多人上車, 代價咪就係有d已買樓的人資產貶值/成為負資產+地價下跌影響政府收入囉

係有根有據播

大宅

qpalzm 發表於 24-2-2 09:37
點解覺得無意義?

加大供應+容許樓價較大幅度下跌令更多人上車, 代價咪就係有d已買樓的人資產貶值/成為負 ...

你嘅理據或者用響以前係啱,但今時今日全世界股市樓市狂升, 唯獨是香港狂跌,我諗真正原因大家都心照

hungng    發表於 24-2-19 04:38

伯爵府

兩萬幾個負資產其實好少, 03年間成10萬個, 嗰時香港都能夠再起飛, 今次香港一定無問題, 可以背靠祖國我地已經好幸福

水晶宮

waic 發表於 24-2-2 09:24
係呀,而家啲後生係甘嫁,計過負擔到就去馬,錢冇左再搵,我仔成日話錢搵黎係換取生活質素
...

後生仔女係好注重生活態度呢樣野。 同埋要有自主空間。

水晶宮

mln 發表於 24-2-2 09:34
為何我感覺良好呢?
樓價咁貴,跌返個大家接受的價錢不是更好嗎?

有人因為跌市上到車,亦有人高位接貨。不過樓市最好平穩發展,咁係最好。

洋房

qpalzm 發表於 24-2-2 09:37
點解覺得無意義?

加大供應+容許樓價較大幅度下跌令更多人上車, 代價咪就係有d已買樓的人資產貶值/成為負 ...

我認同你。何永賢近日話樓價仍難付擔,好多想上車的未上到,暗示政府仍然想樓價更低。另外那個女局長都話不會停明日大魚,係為咗加大房屋供應,吾想樓價去番之前的高位,代價就如你所講嘅有人資產貶值。北都咁多屋,將來樓價只會平穩,不會大升

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

係呀30年
我想買6m 左右既樓

我覺得樓價重會跌幾年

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Kittymummy 發表於 24-1-31 21:04
痴鬼線,成千萬住公屋質素樓宇,仲要唔係私人參與。

依家仲有好多補價後要成千萬的居屋,所以樓價仲係高企。我覺得焦白居易有問題,推到d價咁高。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Kittymummy 發表於 24-2-1 12:31
明明舊年先話1萬宗,點知昨日報道突然2萬5宗,1.26倍,睇完都打左個突。
...
近半年跌好多個價
21-22買又借9成果D基本上都全部變負資產

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊