樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ume 於 10-3-16 09:58 發表

我都有諗過買間平平地既收租都幾好!因為我住西區,以前都係西區做過包租婆,我覺得住客質素好,而且亦都算易出租,我個target會係創業中心or嘉輝花園。雖然樓齡舊,但勝在樓價平,屋苑式,不過而家好似無咩貨,不過我都吼緊佢。 ...

我都係西區人呀
嘉輝以家好貴
回報我覺得亦同賣價唔成正比
所以我放左係呢到收租個層
轉左去買港灣豪庭了
我個時買220萬到, 但可以租到9千
而西區220萬到既樓
都係租得7千+
不過
最近西區又升左
想買間3房冇400萬都唔駛諗(好少少既樓)

象牙宮

yes ar,totally agree ar.

公爵府

原帖由 crystalpui 於 10-3-16 10:19 發表

我都係西區人呀
嘉輝以家好貴
回報我覺得亦同賣價唔成正比
所以我放左係呢到收租個層
轉左去買港灣豪庭了
我個時買220萬到, 但可以租到9千
而西區220萬到既樓
都係租得7千+
不過
最近西區又升左
想買間3房冇400萬 ...

原來大家係街坊!
我同c6都好懶,住邊就連投資都唔想去得太遠,所以對我來說嘉輝or創業都ok。可能租值回報未必係最好,但我卻深信保值同升值潛力應不差!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ume 於 10-3-16 10:34 發表

原來大家係街坊!
我同c6都好懶,住邊就連投資都唔想去得太遠,所以對我來說嘉輝or創業都ok。可能租值回報未必係最好,但我卻深信保值同升值潛力應不差! ...

係呀
我住山市街個頭....之前低水放左個單位
好彩即入返市
我本來睇中西寧
但係都唔平
想within 300萬得一個一樓........

公爵府

原帖由 crystalpui 於 10-3-16 11:29 發表

係呀
我住山市街個頭....之前低水放左個單位
好彩即入返市
我本來睇中西寧
但係都唔平
想within 300萬得一個一樓........

我以前都係住山市街個頭架!近公園那邊。後來買咗間大d新d既upgrade居住環境,都係附近啦。之後原先層樓我唔係好想賣,但我c6係一個好保守的人,成日話唔想咁多負債喎!於是我mark up咗舊居賣價同租金,如果有人租先就出租,有人買就賣囉。點知就响金融海嘯前都算高價賣咗。其實金融海嘯我有睇樓想再買,不過target咗响d銀碼大既屋苑,我地計過又好似有點冒險,所以錯過咗一個咁好既機會。而家c6就話投資要多元化,唔好把所有錢放在樓市上,所以而家學緊炒股票囉!其實佢都講得啱,如果股票都可以賺到錢,都不失為其中一個投資項目的,不過我既目標仍然係到退休時有3層樓,一層自住,2層收租就夠生活費!希望d股票生生性性啦!

男爵府

原帖由 nonstop528 於 10-3-15 00:37 發表

租千幾蚊真係好平, 如果供樓, 分分鐘俾銀行的利息都唔止千幾蚊啦. 咁我建議你繼續租住先, 等儲多D錢先買樓. 而家供樓息口叫做低, 但遲下唔知幾時會加. 如果你租樓0個度可以長期都咁平, 就無需要買樓啦, 供樓都幾大 ...

呢間屋唔係我地名,冇得住成世,咁遲早都要買樓,我唔想五六十歲先買囉~

男爵府

原帖由 Joy_999 於 10-3-15 11:35 發表
Even if you have a place to live, you can still buy one to invest. Let the rent cover your mortgage. You can still live in your old place, with cheap rent and bigger space.

如果租唔出....生活咪會辛苦d囉....而家鐘意買乜就買乜,食乜就食乜,唔駛慳喎......

大宅

原帖由 busymami 於 10-3-14 01:37 發表
ume
點解要等年尾?你估計到時樓價會回落?
我都想加按多一間細細地的來收租,但是又怕遲d加息,一無人租就有壓力。又諗起97時,1.5X買了的嘉湖山莊,唔夠3個月就升到2.5m, 仲係唔馱睇樓,只要我點頭就賣得的時候,如果當時不是趕住 ...

HELLO, BUSYMAMI 好耐無見

我又係97年買左樓,但唔好彩走唔郁,期後98年勁蝕100萬走人,跟住一直到去年先好d,去年報左97年仇,。未有擔再買樓驚又再勁蝕過,而家都係跟「劉央」既推介炒下股,touchwood 每月都有10% 進賬,都係多謝你介紹我睇「經濟一週」。

大宅

原帖由 busymami 於 10-3-16 00:57 發表
唉!你有所不知,我已經一把年紀,都仲未學精!你們年輕,大把機會,加油呀!

想請教一下你,180萬以下的樓價,想買來收租和保值,可以買到邊到好。本來想四間大d的自由市場居屋,但是始終信唔過它的保值能力,所以情願買間私人的,細間d的。
...

我唔係好識,但如果搏升值我一定選mtr上蓋物業(我自己首選匯景或德福或綠楊新村),但如果要180萬以下,可以考慮九龍灣淘大花園,雖然已20年,但前幾年翻新過,而且好好租,而且牛頭角重建緊,到時起好樓價一定會升,配套都會好d。而且好多單身人士或新婚既人租住唔會在屋企煮食,收樓市乾淨好多。clean一下又可以租出或賣出,唔洗花錢去執過。

別墅

原帖由 ume 於 10-3-16 11:39 發表

我以前都係住山市街個頭架!近公園那邊。後來買咗間大d新d既upgrade居住環境,都係附近啦。之後原先層樓我唔係好想賣,但我c6係一個好保守的人,成日話唔想咁多負債喎!於是我mark up咗舊居賣價同租金,如果有人租先就出租,有人 ...

如果將來有2層供滿~一自住一收租我已經開心屎LAW~

大宅

bb2wong
好掛住你地啊!你地去哂邊呀?!
我未結婚時都已經好婆仔,要我咁貴同人供樓,我一定唔制,所以一結婚就買樓。當時無乜錢又唔想太閔,所以張貨就價,買到去tuenmun舊居屋。兩年之後,阿妹申請左阿爸同阿媽移民去,咁我咪返去公屋看屋(當時攪緊重建),所以至賣左tuenmum間屋。又怕阿爸阿媽隨時回來,所以去嘉湖山莊買一間放住租先,咁我地就可以隨時有地方落腳。如果唔係嘉湖租左俾個衰人做左補習社,攪到殘哂,我都唔會賣ga。賣左之後,又那那聲物色第二間,當時想買黃大仙新光中心,因為近我住的公屋,好彩個經紀話我知維景灣畔有樓花賣,係新鴻基同太古合作的,價錢只是貴新光中心小小,張來又有mtr。我見係新鴻基同太古,才有信心買樓花。就這樣買左維景灣畔。現在升值比嘉湖山莊和新光中心都要高一些。所以,有時看似不幸,原來是幸運都未定。

依家維景灣畔收租very good,d租客一流。我反而覺得租給有菲傭的家庭會好清潔d。現在的居屋又貴,地點又不及現住的,我又唔想賣左間收租屋來換自住的,現在把心一橫,想按維景來買多間細細地放租,希望兩間一起升值,到時只要賣一間就夠錢轉間大d的私樓自用。

希望你快d找到機會上返車,尤其是自住樓,越快越好,租樓真係好唔化算!討小好多錢。

每個月有10% 咁wor味!可以醒d tips 過我嗎?你有開facebook嗎?

原帖由 BB2WONG 於 10-3-17 12:18 發表

HELLO, BUSYMAMI 好耐無見

我又係97年買左樓,但唔好彩走唔郁,期後98年勁蝕100萬走人,跟住一直到去年先好d,去年報左97年仇,。未有擔再買樓驚又再勁蝕過,而家都係跟「劉央」既推介炒下股,touchwood 每月都有10% 進賬,都係多 ...

侯爵府

好媽媽勳章

If you want to 按維景來買多間細細地放租, you can try HSBC.
Their est. price is 10 - 15 % higher than the market price for 維景. I don't know why.....

原帖由 busymami 於 10-3-18 00:08 發表
bb2wong
好掛住你地啊!你地去哂邊呀?!
我未結婚時都已經好婆仔,要我咁貴同人供樓,我一定唔制,所以一結婚就買樓。當時無乜錢又唔想太閔,所以張貨就價,買到去tuenmun舊居屋。兩年之後,阿妹申請左阿爸同阿媽移民去,咁我咪返去公屋 ...

大宅

You are right. There is about 0.1m higher than Hang Seng & Bank of China!! But my first one is in BoC, if I do there again, I can save much extra money!!

原帖由 ac321 於 10-3-18 10:39 發表
If you want to 按維景來買多間細細地放租, you can try HSBC.
Their est. price is 10 - 15 % higher than the market price for 維景. I don't know why.....

首頁

尾頁

跳至