自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

伯爵府

其實大家唔係嫌人窮,亦唔係阻人生仔嘅自由,只係大家睇到嘅係另一個問題啫~~

生兒育女係每個人應有嘅權利,就睇你點用你嘅權利囉,係咪負責任咁用,係咪係自己能力範圍內咁用。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 10-8-18 12:11 發表

咁其實係咪ga? 月入5萬都讀私校la

我月入 1萬, 單親, 小朋友+2老
好似都係半免~~~~~~~~~~~~~~~

我初時都以為係, 但依家照甘看就應該吾係啦

再講, 月入5萬的, 都未必一定比仔女讀私校
第一, 私校未必一定係最好
第二, 月入5萬的, 佢亦都有自己的開支
搵得甘多, 駛費既都一定多
月入5萬的, 都係D行政級, 你叫佢著T SHIRT 牛仔褲返工? 定係帶飯去慳$?
D 同事叫你去LUNCH, 你話去大家樂?

水晶宮

原帖由 siulili 於 10-8-18 14:18 發表
我覺得呢個家庭都係自給自足,每個月都一定係量入為出, 佢地都只係申請書津啫, 有咩咁衰要比人咁鬧? D人又扯到去攞綜緩, 我睇唔到呢家人話要攞綜緩囉。

一家四口月入兩萬幾可以申請...點解巨地一家六口月入一萬申請就要比人鬧...

少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

我都唔明,所以才出POST回應!

我其實都想問下,有無人係有2兄弟姐妹以上,而當年父母都係低收入人士,會BLAME佢地父母當年搵咁少都要生自己/其他兄弟姐妹出嚟? 會唔會同佢地父母講,你無錢就咪鬼生我哋啦,搞到自己要申請書津同無錢學課外活動?

我自己就真係多過2兄弟姐妹, 父母都係低收入人士, 以前都真係無比錢學過任何課外活動, 所有活動都係免費的,一係在學校學, 一係同D朋友仔/同學仔去家附近的操場打下波。 我唔覺得有咩問題喎。

如果有能力當然可以比好的兒女, 但比唔到亦唔可以話人錯架喎。

有無資格為人父母並唔係取決於佢地搵幾多錢, 係取決於佢地點樣去教養自己的子女。

原帖由 54heima 於 10-8-18 19:04 發表

一家四口月入兩萬幾可以申請...點解巨地一家六口月入一萬申請就要比人鬧...

珍珠宮

熱血金章

原帖由 siulili 於 10-8-18 13:57 發表
你有無睇清楚我寫乜? 我話D人收入好高, 好好多物業,但都瞞稅, 仲要幫小朋友申請學費減免, 可以呃到全免。 咁你話呢D人有無攞走別人的福利,仲可唔可恥?

...

"別人的福利"
點都唔會落入你我個袋架la.
香港大把扮可憐既人, 個個月都係咁出糧.
個d先至係食窮香港, 攪到d正常人都癲埋.

以前d香港人, 邊個敢講自己食救濟架.
而家, 直頭賣埋報紙, 仲要大喊"邊個夠我慘"

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

熱血金章

原帖由 龍鳯媽媽 於 10-8-18 15:22 發表
生1-2個拎綜援, 我未必會話你, 但3個以上我真係會話你囉, 幾多自己養得起既人, 都係一個起2個止囉。

啱呀! 如果政府設有上限, 只係頭兩個小朋友可以拎綜援.
第3個以上的就要自理, 你睇佢地仲生唔生.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

請問當年你父母有無問政府拎綜援, 自己有錢養, 你生10個係你既事, 但自己無錢養, 要其他納稅人幫手養, 先係問題所在, 明未??

我父母都係5-6兄弟姊妹, 但完全唔駛政府幫喎, 當年我阿媽無讀幼稚園, 我兩個姨媽無讀中學, 因為我阿公無錢, 但而家個d 家庭呢, 自己生成堆出黎, 就申請呢申請路, 搞到我地呢d要納稅既人, 交完稅, 想生多個都要諗下, 呢個係咩世界, 我有話錯佢地咩??

原帖由 siulili 於 10-8-18 20:10 發表
我都唔明,所以才出POST回應!

我其實都想問下,有無人係有2兄弟姐妹以上,而當年父母都係低收入人士,會BLAME佢地父母當年搵咁少都要生自己/其他兄弟姐妹出嚟? 會唔會同佢地父母講,你無錢就咪鬼生我哋啦,搞到自己要申請書津同無 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 toffeetong 於 10-8-18 23:03 發表

"別人的福利"
點都唔會落入你我個袋架la.
香港大把扮可憐既人, 個個月都係咁出糧.
個d先至係食窮香港, 攪到d正常人都癲埋.

以前d香港人, 邊個敢講自己食救濟架.
而家, 直頭賣埋報紙, 仲要大喊"邊個夠我慘":igiveu ...

同意,呢班煌蟲先勁

有0的仲大搖大擺去(返工)出2份糧,過時過節做場大龍鳳,上報紙博雙糧,特別支出.......

睇見眼冤

水晶宮

原帖由 龍鳯媽媽 於 10-8-18 23:40 發表
請問當年你父母有無問政府拎綜援, 自己有錢養, 你生10個係你既事, 但自己無錢養, 要其他納稅人幫手養, 先係問題所在, 明未??

但我地講緊樓主topic內姓馮果家人...睇黎睇去都冇話人攞綜援...人地老豆有做野...係申請書本津貼有咩問題...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

其實我同某d媽咪都講離左題, 我回應係之前既post, 再重申一次唔係話梗姓馮個家, 你可以睇下我之前既post

唉.... 我都係收口啦, 費時令大家再誤會落去
原帖由 54heima 於 10-8-19 00:32 發表
但我地講緊樓主topic內姓馮果家人...睇黎睇去都冇話人攞綜援...人地老豆有做野...係申請書本津貼有咩問題...

珍珠宮

你講得好....我個CASE同你一樣,我都好想好似佢地呾生完一個再多幾個啦...但真無人湊又要多少少錢去養,SO都唔諗啦...
即係話唔係話窮人唔生得小朋友...但一個起二個止囉...
睇下自己能力去邊...唔好成日政府有唔好啦,其實政府做咩,啲人" 都會去投訢,抗議架啦...
唉....唔知呢個係咩香港....

原帖由 龍鳯媽媽 於 10-8-18 14:47 發表
我既見解, 單親唔同一個人搵食唔同.....
一個家庭唔夠錢洗, 咪兩公婆出去搵錢囉, 我都係咁, 我相信香港好多家庭都係咁, 小朋友無人湊, 可以係託管學校讀, 申請延長服務時間, 我見好多bk媽咪都有咁做。
但單親有好多 ...

子爵府

我都鐘意小朋友, 我都想生多幾個, 不過都要睇餸食飯, 明知D家用只夠養1個, 咪只有對住人地D仔女睇多兩眼算啦!

珍珠宮

我都係咁話...好想生孖...咪為有玩下朋友個啲....我地可憐先啱....你估只係佢地好生養咩....
我地都好想好想生...
我生完第二個仲話想生半打....但耐何,有無咁既能力去養呢???
原帖由 ka媽 於 10-8-19 16:32 發表
我都鐘意小朋友, 我都想生多幾個, 不過都要睇餸食飯, 明知D家用只夠養1個, 咪只有對住人地D仔女睇多兩眼算啦!

珍珠宮

佢地如要風流都可以避孕再唔係男或女做扎肉手術囉...

大宅

原帖由 chunwai_315 於 2010-8-16 08:50 發表
4子女須花 12000元 貧家要借錢開學 【本報訊】學校暑假剩下半個月,香港社區組織協會調查發現,普遍低收入家庭難以應付龐大的開學開支,逾半受訪家庭指,開學費用至少需要 1,000元,平均數為 3,392元,差不多等於家庭半個月收入 ...

養不教,家長過..................

沒能力就別生養,生落來就要挨。

別動動就埋怨政府,

你老婆個肚又不是政府搞大的?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 龍鳯媽媽 於 10-8-19 00:44 發表
其實我同某d媽咪都講離左題, 我回應係之前既post, 再重申一次唔係話梗姓馮個家, 你可以睇下我之前既post

唉.... 我都係收口啦, 費時令大家再誤會落去
...

咁真係好易令人誤會, 原來你一直唔係講緊果家人, 我真係以為你講緊果家人
唉, 人地有手有腳做野, 都要比人話. 冇解

珍珠宮

可能我地真係離左題,講返啦...有得申請書本津貼己好好啦...佢地唔好成日埋怨政府咁做唔好這樣做又唔好,即係要應佢地要求...咩都比哂佢地啦...叫佢地生多啲,政府養佢地...無錢問政府啦...

佢地成日覺得佢地自己啱哂咁...申請書本津貼係無問題,人地條件係你比左錢先申報返,唔該手法啦...

佢地只可以怪自己當初無咁既能力就唔好生咁多個啦...又唔係有家產分...
如老豆有做野咪囉出來買書同校服囉......校服唔洗年年買喎...鞋可以買好平的...唔使係報章申喎...如果要申,咁大把人要申囉...

原帖由 54heima 於 10-8-19 00:32 發表

首頁

尾頁

跳至