自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 生仔方程式~~

pls pm me !thanks!

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

Hi, lokbb :

Please PM to me, thanks!!!!

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

pls pm to me, thx

男爵府

Please PM me.
Thanks!

複式洋房

Please PM me too. thanks.

男爵府

BK Milk勳章

Please pm me !thanks!

民房

我都想要, 麻煩你PM埋比我呀! THANKS A LOT!!

[email protected]

子爵府

好媽媽勳章

咁多位媽咪唔駛等啦!就係呢個方程式啦!
生女定生仔 玄來有計仔

妳準備懷孕嗎~?妳又是否剛剛懷孕,準備生個bb 呢~?以下是一個古時流傳下來的口訣,根據口訣可以計算出肚裏面的是仔還是女;亦可由此推論出,何時受孕會決定生男生女,各位準媽媽多多留意嘞~!!

生仔生女口訣

自古以來,民間流傳著一套預知生仔生女的秘方,其實這個方法並不複雜,只是一句簡單的口訣,按著口訣所講的方法,便知道肚裡的是龍是鳳嘞~!

口訣:『七七四十九,問娘何月有,減去母身數,加添一十九,如單數生男,如雙數生女.』

計算方法
首先以49,加上母親懷孕的月份(農曆),減去母親的虛齡(實質年齡加一歲),再加19,計出來的答案若是單數,就會生男;若是雙數就會生女

例如:
49 + 5 (受孕月份) - 30(母親虛齡) + 19 = 43
由於計出來的答案是單數,所以這位母親所懷的便是男嬰.

受孕前先計數

若依據這個口訣,便可得出以下4 個原理,想生仔還是生女,在懷孕之前就要計計數嘞~!!

虛齡單數女性+單數月份受孕=生女
虛齡單數女性+雙數月份受孕=生仔
虛齡雙數女性+單數月份受孕=生仔
虛齡雙數女性+雙數月份受孕=生女

雙胞胎或以上就不適用於這個方法

2006年12月28日 出世-----3.41kg 1個月---5kg 2個月---6.04kg---58cm(自己度) 4個月---7.72kg---65cm(自己度)

洋房

pls pm me..thx.

大宅

pls "pm" me

大宅

我都想要, 麻煩你PM埋比我呀! THANKS A LOT!!
我有一對小寶貝

大宅

please pm me also ^^

首頁

尾頁

跳至