跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:雙妹媽+發表於+14-10-30+22:57+北卡=

原帖由 prettyfish 於 14-10-31 發表
我老公0個行係SILICON VALLEY會有多D工作機會,如果係北卡唔知有無咁多工作機會。
...
北卡有個區Research Triangle 在Raleigh近州內三間最好的大學, 做很多科技研究,唔知啱你husband發展

子爵府

回覆 hikiko999 的帖子

你咁多親友在費城, 為何會搬去NY呢?

大宅

回覆 kkyyn 的帖子

我在NYC唸書的

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hikiko999 發表於 14-11-23 06:46
回覆 kkyyn 的帖子

我在NYC唸書的
其實我幾鍾意NYC,我有好多網友喺果度,不過我未去過,
NY教育好過加州,但天氣真係凍,而且NYC物價好高,
我有好多NY同事都係住New Jersey,每日返工放工坐火車用幾個鐘。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

我個女將會去NY, 不過本人比較喜歡Florida, 無咁凍, D屋又好似平D (except Miami)

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

嘻嘻,我個人就喜歡S.F多啲,NY個冬天我真係捱唔到
餐廳就一定係灣區啱口味啲,NY福建人比較多,SF就台山人多,所以廣東菜灣區會做得好啲,其實而家住屋方面S.F都貴過NY,而家啲樓價真係好誇張!

民房

回覆:選擇移民美國

請問投資移民50萬美元,是否5-6年可取回全部投資款?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:請問投資移民50萬美元,是否5-6年可取回全

原帖由 baba9 於 15-01-01 發表
請問投資移民50萬美元,是否5-6年可取回全部投資款?
視乎你投資個項目成唔成事,投資風險好難估計,知道有d 人攞得番,有d 連綠卡都攞唔到。

民房

回覆:sfmeow 的帖子

為何連綠卡都攞唔到?

大宅

我都聽過有人捱左幾年,最後都要返中國,又係綠卡都攞唔到,所以之前政府都有宣傳叫人好好選擇投資項目

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

投資移民要50萬至100萬,50萬係指喺失業率高地方或偏遠地區做投資,風險自然會大,另外要於未來兩年內最少提供10個全職職位俾可於美國合法工作之員工。細節可於移民局網睇下。http://www.uscis.gov/green-card/ ... -through-investment

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆:選擇移民美國

Hello你地好呀,我都plan緊今年去呀。現在做資料搜集,大家可否幫忙?
1)如果我個女(2歳)有US passport ,佢可以申請我做綠卡嗎?
2)另外我想知道,如果我過來SF生活,最少每月費用要多少?如果我有綠卡可以工作嗎?
3)我知道租地方是最大的開支,想問你那邊有沒有分租或夾租會比較平?

大宅

回覆 reddmama 的帖子

你囡囡滿21歲就可以申請你

大宅

引用:回覆+reddmama+的帖子你囡囡滿21歲就可以申

原帖由 hikiko999 於 15-01-06 發表
回覆 reddmama 的帖子

你囡囡滿21歲就可以申請你
咁如果我想佢去嗰邊讀書,我有冇辨法陪去呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+hikiko999+於+15-01-06+發表

原帖由 reddmama 於 15-01-06 發表
長時間,係冇。你既情況好似香港d雙非咁。

短時間,你都讀書,申請F1。一係你係專才,有公司sponsor你work visa。

伯爵府

好媽媽勳章

reddmama 發表於 15-1-6 09:11
你個女得兩歲﹐首先美國未開始讀書﹐5歲先開始。你無GC﹐你無乜可能可以來陪讀書(除非你自己有另外的移民方法)。你不如諗下有無親戚可以幫你照顧女女﹐等個女大D中學時去讀書。

大宅

引用:Quote:reddmama+發表於+15-1-6+09:11+咁如

原帖由 ivyscyip 於 15-01-06 發表
你個女得兩歲﹐首先美國未開始讀書﹐5歲先開始。你無GC﹐你無乜可能可以來陪讀書(除非你自己有另外的移民方 ...
什麼是GC? 另外美國會不會有類似陪讀visa般?

伯爵府

好媽媽勳章

reddmama 發表於 15-1-6 10:55
什麼是GC? 另外美國會不會有類似陪讀visa般?
GC = green card....無陪讀visa....有仲得掂﹖

大宅

引用:Quote:reddmama+發表於+15-1-6+10:55+什麼

原帖由 ivyscyip 於 15-01-06 發表
GC = green card....無陪讀visa....有仲得掂﹖
Icic. Thanks

首頁

尾頁

跳至