自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Fion710 發表於 16-6-18 07:31
請問其它國家的人有隨地屙大小便嗎?

唔知佢係邊個國家啦

水晶宮

引用:Quote:Fion710 發表於 16-6-18 07:31 請問

原帖由 美味 於 16-06-18 發表
唔知佢係邊個國家啦
假的一定係合成相

男爵府

請我都唔會去

公爵府

引用:真心唔明點解內地人咁多屎痾?

原帖由 yipsiumee 於 16-06-17 發表
真心唔明點解內地人咁多屎痾?
人人都多屎痾,但咁鍾意當眾痾既我諗係得強國人

公爵府

引用:+本帖最後由+ilovemagao+於+16-6-18+10:53+

原帖由 ilovemagao 於 16-06-18 發表
上海本地人正正就係受緊香港人多年來受既苦,辛苦了上海人,幫你唔到,包容下啦

水晶宮

回覆樓主:

會唔會執粒架咁落去

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

yipsiumee 發表於 16-6-17 12:04
真心唔明點解內地人咁多屎痾?
仲要話屙就屙,唔識忍ga咩

大宅

Well said!

作為香港人,我的願望十分卑微,我只求街道不要太髒,小店不要被貴租趕盡殺絕,等的士的人基本上明白需要排隊,這樣我已經心滿意足。我不會批判大陸遊客,我有什麼資格去指責?我們從小就被教育要排隊,但別人所受的教育未必一樣。我從小讀書被告知北極熊應在北極生活,強國人卻把北極熊困在廣州商場展覽。我的教育告訴我北極熊食肉,大陸人給牠餵南瓜。所謂暴發,就是用錢去將變態荒謬變成輕描淡寫,用錢去將不正常變成理所當然。

我從小被教育在公共交通工具要守秩序,但別人所受的教育也未必如此。深圳寶安機場的吉祥航空售票櫃台一名女地勤遭旅客用硬物砸傷,因為她未能為對方打印行程單。網上圖片顯示這名女地勤躺在地上表情痛苦,旁邊有一攤鮮血,打人者在登機口被捕。難怪最近有航空公司的內地航線全部由空少來取代空姐,而且都是大大隻,唔打得都睇得,以便制止大陸旅客在空中格鬥。

我不能強求別人所受的教育跟我一樣,也不會強求別人的價值觀與我一致。我只能求神拜佛希望上海迪士尼開張大吉,大陸遊客熱烈湧去上海。我也渴望內地同胞能愈來愈熱愛到日本和歐洲旅行,是的,我知道有句說話叫「己所不欲勿施於人」,但香港人都頂咗好幾年,如今由別人來幫忙頂一頂,也不算太過份吧。是的,我知道現在日本整個銀座都是「篋神」,我知道中國大叔在日本溫泉金精火眼(目及)女,但還是那句,幫個忙,頂一頂啦,說不定幾年後流行去太空旅行,據說一程不過一千幾百萬美元,對強國人來說只是碎銀,到時大陸旅客包團去火星,在火箭內打架,那時日本人就可以像我們這樣喘一口氣,輪到外星人頂一頂。
(作者: 王迪詩 / 本文摘自信報專欄)

用戶要求終止服務

引用:已經預咗。內地人普遍都質素比較低。然後又

原帖由 月牙兒♡ 於 16-06-17 發表
已經預咗。內地人普遍都質素比較低。

然後又預咗有D香港人出嚟抽水,指住大陸人恥笑人哋冇文化。好威呀。 ...
又唔駛一竹篙打一船人既,其實上海杭洲北京等一線城市已經好文明,唔會亂吐痰及隨地大小便,但中國地方太大,好多二三線城市出來既,仲未改到。所謂一粒老鼠屎壞一窩粥,何況咁多老鼠屎。。。。

我諗當地上海人都好無奈

男爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

算啦,強國地方係甘樣,見怪不怪

大宅

機場炒麵 發表於 16-6-17 10:22
**** 該帖被屏蔽 ****

哦,原來連bk都覺得呢個行為好噁心,好不雅,咁我修改下再放上黎囉。

男爵府

沙崙玫瑰 發表於 16-6-17 21:48
愛國不同愛黨,更不是愛吃毒果,愛搞中港矛盾。你看看廸士尼若在印度、在菲律賓開檔,大陸是否比他們好?
中國 ...

我好亂呀。有著數就話自己係developing country; 不過大多數時間都話自己經濟全世界第一既體系,有幾文明,有幾先進。籠門究竟擺邊呀。

水晶宮

木土土 發表於 16-6-18 19:49
d人認為中國既衰野應該唔好講唔好提(一陣又拖扯去話點解唔指美國既衰野),仲主觀意願話「將」有改善,呢d ...

「d人認為中國既衰野應該唔好講唔好提(一陣又拖扯去話點解唔指美國既衰野)」

即講即到!仲掩住咀笑人。即係大陸人周街痾冇問題,外國人痾就可以䎵笑。乘係呢D思想就應該再教育。細細個已經知道 唔識唔緊要 虛心受教囉,但而家..... 唔識唔緊要 踩番人地囉!愛國?到底是愛還是害 大家心裏有數。

首頁

尾頁

跳至