自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉,而家咩年代仲講傳統?但係唔知點解永遠有問題都係男家,女家就永遠是對的呢?結婚嗰陣女家就咩都要跟傳統咩都要收足做足跟足,但係结婚後呢女家就會話而家咩年代仲要跟傅統?雖然自己都係女人但係真心發覺而家d女家真係跟住自己有着數時而搬龍門,男家有咩要求就話野蠻呀古老呀但女家呢就會話係尊重。有權利就有義務,如果结婚時學外國人AA制無咩過大禮呀禮金呀酒席而家咪可以自己自由決定囉。沒有針對任何人或樓主,不喜勿揷

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

吾係咁想就兩邊都吾跟
自己改
自己仔女改名幾時到其他人話事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

elvina_lmk 發表於 17-2-24 14:51
男仔名有玉字都唔奇。
有個叫「玉麟」,畫漫畫又有「王玉郎」。
我覺得最有型係方世玉

珍珠宮

小朋友個名我自己改,咩人都無俾任何意見。自己生都唔可以話事咩?2017年喇。我絕對唔會理佢哋囉。

珍珠宮

同自己媽媽撞名當然唔好啦,唔理迷唔迷信,你媽媽唔鍾意就已經唔好啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我仔都係被迫跟族譜改,其實已經跟左男家個姓,我係非常之唔願意再跟一個老套既"文"字,如果做女果陣性格我一定反抗唔接受,但結左婚,諗野唔同左,萬事要以大局為重,已經做人父母,大前提要家和萬事興,保持家庭溫暖,包括同男家關系,冇理由因此事同男家反面囉,唔值得咁做。

水晶宮

我唔會跟男家既族譜改名,如果佢話撞名唔駛理女家,我就更加唔會跟啦

珍珠宮

zicat 發表於 17-2-26 13:58
唉,而家咩年代仲講傳統?但係唔知點解永遠有問題都係男家,女家就永遠是對的呢?結婚嗰陣女家就咩都要跟傳 ...

咪就係~ 唯利是“途” ~先咁多矛盾咯。

大宅

甜夫人 發表於 17-2-24 13:51
我都咁覺得,bb已經跟左佢地姓,bb一樣係外婆個孫,我唔會要自己呀媽唔開心
...

bb當然跟男家姓,唔通跟女家姓?? 咁都叫就左?

大宅

甜夫人 發表於 17-2-24 13:31
話說尋晚同男家傾起bb改名事宜,
男家屋企要跟族譜排嘅,
而咁岩排到我個bb果輩果隻字,同我媽幾姊妹撞左。 ...

我個人覺得有族譜好突顯成個家族知書識禮, 唔係個個家族都流存世代,我家及男家家族都無讀過書亦普通平民,所以改名都好隨波逐流,見有d朋友有跟族譜,即時想知佢地長輩當年一定係官或財權地位之長輩

子爵府

唉,而家咩年代仲講傳統?但係唔知點解永遠有問題都係男家,女家就永遠是對的呢?結婚嗰陣女家就咩都要跟傳 ...

其實某程度上我係認同你嘅睇法架
我都有認識d女家係咁嘅人

利申:我媽係我結婚時禮金方面就算男家肯比5位尾數字,我媽都只肯收4位數。酒席只係1圍因只係兩家食個飯,過大禮只需要c6係包羅萬有利是內放合理金額就可以,c6最多只包中午cocktail。呀媽話佢係嫁女,唔係賣女。我當然深明呀媽咁做完全係為我設想,想我第日有咩事時係男家面前講野都可以大聲d, 呀媽咁為我,所以而家呢件事上我都唔想呀媽唔開心。

子爵府

620620 發表於 17-2-26 15:01
bb當然跟男家姓,唔通跟女家姓?? 咁都叫就左?

你最好睇晒成個story先好下判斷喔!

子爵府

肥豆媽咪 發表於 17-2-25 23:12
圍村落名族譜可以係一個名,身份證可以用另一個

已同呀媽同c6傾過,大家都同意呢個做法,即改一個名比男家落族譜,另一個就日常用同落身份證度嘅。呢個真係一個兩全其美嘅做法

複式洋房

甜夫人 發表於 17-2-26 15:45
其實某程度上我係認同你嘅睇法架
我都有認識d女家係咁嘅人
係呀 所以而家呢個問題 就睇下婚嫁事宜上有冇做返傳統而唔係佢哋平時過節點做
簡單啲講 即係有冇俾禮金
不過銀碼大細就好主觀
所以其實最好唔好收
就算收幾千蚊 有呢啲改名問題 都係女家理虧㗎

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

甜夫人 發表於 17-2-26 15:52
已同呀媽同c6傾過,大家都同意呢個做法,即改一個名比男家落族譜,另一個就日常用同落身份證度嘅。呢個真 ...

問題解決了

男爵府

BK Milk勳章

甜夫人 發表於 17-2-26 15:52
已同呀媽同c6傾過,大家都同意呢個做法,即改一個名比男家落族譜,另一個就日常用同落身份證度嘅。呢個真 ...

日常用+身份證用……再另改一個名落族譜,咪即係等於族譜名無機會用(emoji),甘不如唔好跟族譜,我係男家人都唔開心。
當日婚嫁(不論禮/銀碼大少)跟傳統嫁入男家,今日男家血統要女家話事(重要係唔係女家爸爸話事,係要女家媽媽話事)

公爵府

wingwing888 發表於 17-2-27 00:05
日常用+身份證用……再另改一個名落族譜,咪即係等於族譜名無機會用(emoji),甘不如唔好跟族譜,我係男家 ...

贊同全部都有做晒
只係銀碼細
唔代表無跟傳統

咁不如落出世紙跟族譜
娘家改過另一個乳名

珍珠宮

魚兒小寶貝 發表於 17-2-26 14:36
我仔都係被迫跟族譜改,其實已經跟左男家個姓,我係非常之唔願意再跟一個老套既"文"字,如果做女果陣性格我 ...

文字有幾老套呀
利申:我唔係叫丫文

禁止訪問

美好大世界2017勳章

首頁

尾頁

跳至