自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

親子王國15週年勳章

教聯只係反對Edb 硬性規定邊日放或無得放。教聯希望留畀校方決定。沙士時係有学校遲放,有学校不变。今次也是,如有学校elearning 做得好的话,其實学生也学緊,根本不用無暑假,只要補少少课便可。睇校情,由校方自決較適合。

公爵府

係呀,我都唔贊成全港repeat一年,學生再花一年時間,影響極大 !
所以我就係覺得減少暑假喺影響嘅層面較細 !
但教聯會一下子就反對,比家長個感覺只單單維護教師嘅利益,作為家長真係好有hard feeling ! 突然間,覺得整個教育團體都唔係為教育而教育, 所以極度失望 !

公爵府

EBD唔規定幾時放暑假, 請相信我, 唔信就算,好多官校都hea做
有啲 jm唔係真心大家討論嘅,玩針對嘅,我都唔想回覆佢哋 !
我打去學校問,今年會唔會取消暑假,校長話一切以教育局宣布為依歸 !

公爵府

如果教育局唔劃一放暑假,好多官校有啲津校都會hea做,準時同學生一齊放暑假, 我太了解官校嘅文化,唔信唔緊要 !
我唔會再回覆某啲jm,佢哋根本上就唔係大家討論,根本上就係玩針對 !
我打咗去學校問,校長話今年暑假會否延遲,等候教育局公佈, 如果教育局唔公佈,官校一向都係7月中,老師放暑假㗎

公爵府

老師做得好,當然會尊重啦 !
正如特首差到一個點,如何尊重 ? 如何信服 ?都唔係真心為市民嘅, 就正如教聯會都唔係真心為家長為學生
你睇教聯會都未知停課到幾時 ? 就即刻出嚟反對, 其實好失禮囉,作為一個教師團體 !

大宅

相同道理,各所大學更應取消暑假。停課的時間最長

男爵府

上年11月停課,學生已經學少左,現在又停個多月,當然唔排除老師可以趕到進度教曬,問題是學生可以吸收哂?
現在有多少學校有老師準備網上學習?而又有幾多個老師有放時間準備?可能只有自己才知道!
不是cut曬個暑假,只是延後考試,例如:7月上旬考至下旬,出埋成績咪放囉,疫情個個也不想見到,大家要共渡時間,不要一味話「唔好」「唔可以」

男爵府

ffdsf 發表於 20-2-15 20:58
相同道理,各所大學更應取消暑假。停課的時間最長

最鬼衰大學有暑semi,又是另外一個收入

男爵府

littlehoneymum 發表於 20-2-15 19:08
教師團體出嚟話強制延遲放暑假都唔肯呀 !
有啲jm個口好臭,問心我從來冇話過要啲老師義教, 但啲人就斷章 ...

不如你講下你仔女讀咩學校啦?我個女讀私校,老師拍片教上堂內容,有工作紙有功課,有視像直播教學,咁你當初揀唔駛交學費嘅官校津校就冇得好講啦,要俾錢同唔使俾錢嘅一定有質素分別囉

子爵府

算死草 發表於 20-2-14 17:14
老師工時長喎!最遲7:30am開工
點解唔講埋放工時間呢?我成日放學接女,見好多老師跟學生放 ,即未到四點

大宅

pig_tiger 發表於 20-2-15 19:30
講多句, 香港的教育問題, 某程度是由於部分不尊重老師的怪獸家長造成

-

子爵府

KittyMelody1 發表於 20-2-15 22:32
點解唔講埋放工時間呢?我成日放學接女,見好多老師跟學生放 ,即未到四點

...

你個女學校d老師咁得閒,你咪去同校長要求你地學校老師全部減假期

公爵府

apple~y 發表於 20-2-14 16:42
我地往年咪6月頭考完試
跟住試後活動玩到7月中放暑假
今年呢段時間可用來教書 ...

對!!

公爵府

KittyMelody1 發表於 20-2-15 22:32

...

公道啲講 你只可以話佢準時放工冇ot到。

子爵府

little.k 發表於 20-2-15 21:11
不如你講下你仔女讀咩學校啦?我個女讀私校,老師拍片教上堂內容,有工作紙有功課,有視像直播教學,咁你 ...
我女讀公認既一線津校,開始有網上教學,至於工作紙同功課一早有,呢D 唔係要俾學費既私校獨有。

但呢D 自學成效始終比唔上返學咁好,有感進度不理想又單向,再加上唔係個個雙職家長可以幫小朋友跟進度,停學至三月中還可,如果停到五六月才復課,跟本無可能追到正常進度,只係奇怪現在幾時復課都未知,點解班教聯會咁快走出黎反對???

子爵府

算死草 發表於 20-2-15 22:43
你個女學校d老師咁得閒,你咪去同校長要求你地學校老師全部減假期
我只係講出我所見,無話佢地得閒喎,覺得佢地得閒係你講咋,唔使咁激動。。。

子爵府

KittyMelody1 發表於 20-2-15 23:02
我只係講出我所見,無話佢地得閒喎,覺得佢地得閒係你講咋,唔使咁激動。。。
...

咁有好多老師夜晚7點先收工你又唔講

子爵府

算死草 發表於 20-2-15 23:05
咁有好多老師夜晚7點先收工你又唔講
老師起學校內幾點收工,我點會知呀 !!!!我只係講我所見,呢到有JM話老師工時特別長,但我見到有老師四點未到就走得。。咁即係唔係全部老師工時特別長啦。。。有幾多老師係工時特別長呢點,我諗人地校長都答唔到囉,。。唔好將應該做既責任無限放大囉

別墅

KittyMelody1 發表於 20-2-15 23:19
老師起學校內幾點收工,我點會知呀 !!!!我只係講我所見,呢到有JM話老師工時特別長,但我見到有老師四 ...

咁我都温馨提示下你,早離開學校都可以番屋企備課/改野,「工作時間」的定義可以睇闊啲。

子爵府

KittyMelody1 發表於 20-2-15 23:19
老師起學校內幾點收工,我點會知呀 !!!!我只係講我所見,呢到有JM話老師工時特別長,但我見到有老師四 ...

你個老師收4點我又點知呀!老師工時長都唔係今時今日事,我三十年前中學日日7點走d老師都未放工,想早走d野就帶返屋企做,你唔係唔知呀?你唔係香港大架。

首頁

尾頁

跳至