自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

有無提佢爸爸?

伯爵府

RT 發表於 20-4-26 19:23
又係新移民,有免費公屋又綜援,日日可以訓到自然醒又可以揍女重想點呀??
...

唔好講新移民,里到好多 jm支持,係bk新移民好多粉絲,又話帶動人口,咩經濟發展,係我地欠左佢地

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

將個責任交哂俾學校,自己冇責任

男爵府

回覆樓主:

上堂講一次唔明就要補習,咁補習都係講一次,又洗唔洗再補?補習可以問完又問就一定係私補了。sorry囉,我都無本事俾我小朋友私補呀,咁我係咪又要嘈政府,要佢補助我呢?

男爵府

superkingdom 發表於 20-4-27 11:11
唔好講新移民,里到好多 jm支持,係bk新移民好多粉絲,又話帶動人口,咩經濟發展,係我地欠左佢地
...

公道D講,無佢哋做基層工,唔通叫你媽做咩?有幾多純香港人肯做你問心啦

瑪瑙宮

綜援養班社會蛀米大虫, 重响度慘慘慘. 我聽過有人唔結婚扮單親攞公屋綜援, 我諗大把尼 d 人喇.

以前, 住天枱屋, 鉄皮屋, 樓梯底, 食白飯撈是油, 日日著白飯魚返學, 有學返都不知幾好, 學咩琴, 高級玩意黎架.

老老實實打工交稅先吔屎而家.

男爵府

西瓜包 發表於 20-4-27 11:18
公道D講,無佢哋做基層工,唔通叫你媽做咩?有幾多純香港人肯做你問心啦
...

勤力果批拍來冇話題性嘛!
唔拍大食懶邊有得鬧?

伯爵府

我都糸18歲第一次搭飛機

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

catmervin 發表於 20-4-26 23:16
係廿罐頭粟米,新鮮粟米10蚊三枝,都唔整俾個女食,蛋可以好多整法,而家只係烚蛋,個媽媽好懶呀!
我細個 ...
所以窮....係有原因
本身已經懶到出汁
基本野都唔做, 淨係想攤大手板拎拎拎

個女又學埋呀媽既思想
上完堂就明果D係天才囉
唔明就自己睇到明, 有咩唔明可以問
自己唔明又唔問又要賴唔公平...
真係同時下廢青一樣

伯爵府

西瓜包 發表於 20-4-27 11:18
...

米就係話我地欠在佢地羅!仲呻咩呀!唔通叫你老豆老母去做咩!

子爵府

睇完後感受到原來我細過係嚴重貧窮;無電腦、無printer、無補習、無學樂器、無手機,父母都唔識教。但我努力讀書,讀完中學,但我現在很滿足,很富足,努力工作,升到中層。
其實係現今社會太歪曲了,什麼贏在起跑線!什麼一體一藝!人人都在競爭,為的只是錢錢錢。

子爵府

Freedomfish 發表於 20-4-27 11:42
我都糸18歲第一次搭飛機

外遊坐飛機係自己出來工作後出左糧先可以。

子爵府

cyyiu 發表於 20-4-26 21:51
所以佢而家只讀副學士!
我唔會睇唔起人,我只係睇唔起佢嘅態度,覺得政府欠佢咁,乜而家政府無比書佢讀咩 ...

asso 學貴好貴架,還學債,如果搵唔到高人工/有前景的工,會好辛苦

男爵府

cyyiu 發表於 20-4-26 19:24
頭先嗰個女仔,話考dse制度唔公平! 大家考同一個試同一份卷,何來不公平!
佢話上堂老師只講1次,根本唔明 ...

講到補習好貴,其實有心搵,有啲都有綜援半價囉!

大宅

真心5明 , 我細個夠係用同一張檯食飯 , 同一張檯做功課..........無學野woo...係咪我有問題

呀媽呀爸番工 , 自己煮飯食 , 义燒 $10蚊 食2餐 , 功課5識咪放學去教員室問老師 , 入面甘多個實答到架.

等到呀爸呀媽番 , 我己經食埋晚 , 洗埋碗 , 仲做埋家務 , 訓埋覺 .

佢真心多資源 , 成個走郎甘好view做功課潻 , 都5知仲呻乜9.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

chuchu21 發表於 20-4-27 07:57
俾錢嗰個最慘

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

jnc. 發表於 20-4-26 19:50
我見到 3 張碌架床, 藍色 , 紅色, 棗紅色

我一路整緊嘢 時不時抬頭立下個電視,以為放左兩張,原來我睇錯左。間屋放到三架碌架床,應該唔止係2-3人單位,有可能係3-4人單位;兩個人住架話可以話係好闊落下,但佢哋都可以住到咁嘅樣..........真係佩服.......

男爵府

littlehoneymum 發表於 20-4-27 00:19
求政府重新檢討, 係咪真係要養這班懶人, 貪得無厭, 不懂感恩 !
浪費納稅人的$ ! ...

其實綜援嘅原意應係幫不幸遇困境人,在困時期有基本生活資源渡過難關,唔係應給予舒適優質生活,唔係要同其他努力為為生活優化打拼人睇齊,要這些係米應請自己努力上游?認識一個女同事,佢懷佢女時老公去世了,佢攞綜緩至女十多歲,出返嚟做收銀,出返嚟工作佢話好唔放心個女,但真係唔想再靠攞綜援,覺得好醜,想靠返自己,佢做份收銀工只比佢攞綜援多8百零蚊,但佢話中意而家咁,以上說話是佢流着淚跟我說,當時大約98年左近,所以有說法話綜援好小,我唔太信喇,約我同事做同唔做錢只差8百幾,約再減去返工車費,更分別不大了,所以我聽佢一席話後,衷心讚佢好有骨氣!

男爵府

蘋果木 發表於 20-4-27 11:58
講到補習好貴,其實有心搵,有啲都有綜援半價囉!

其實大個女仔都好好,有去做義教幫番人
:-D :-D :-D :-D

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mickeyeva 發表於 20-4-26 19:15
幾慘幾慘!

昨晚嗰集我睇睇下都轉台,
又要學琴又要補習, 真係好心佢啦....

首頁

尾頁

跳至