自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

crystallooo 發表於 21-2-25 17:13
回覆 luvkaka 的帖子

而家同回水點會無分別....................

人人5000,移晒民N世同去英國做難民個班都搶住拎最唔公平
拎住張8達通,唔去超市咪去食肆囉!好多食肆都挨唔住要裁員或無薪假,連集團式都無可避免,多番人幫襯食肆,佢地唔洗裁員,咪一樣幫到好多人保住飯碗,經濟係一環扣一環㗎

禁止訪問

珍珠宮

Doitsuew 發表於 21-2-28 11:06
這五千蚊係我交稅,由政府去安排用在社會,不是由政府施捨的。
我有份交稅,點解我唔可以比意見?
...

可以,但係比意見時也要想想合不合邏輯性,可不可行,當然不合理嘅意見也算是意見,多不多人認同是另一回事

子爵府

Ol0314 發表於 21-2-25 13:15
比多個option 捐左去
等NGO 有錢洗 佢地又唔洗煩點洗

如果喺申請時除了可選擇入落「八達通」定「支付寶」定「PayMe」外,還可以選擇捐給哪個機構,得唔得呢?有無人向陳茂波建議呢?陳茂波會唔會接納呢個建議呢?
只係喺度討論,陳茂波唔會知道市民有「捐咗去」嘅需求嗰喎,要有人向佢提出先得嗰喎。

子爵府

esther_fong 發表於 21-2-25 13:17
係law, 真係睇到果1千咁大?去轉超巿都無左2-3百啦

去超市喺特定日子用特定信用卡有 92 折,用 $92 可以買 $100 嘢,消費券則用 $92 只買到 $92 嘢,同樣咁多錢買少咗嘢,益咗邊個?

子爵府

lakgarden 發表於 21-2-25 13:36
即係罐頭刀事件囉, 明明有易拉罐偏唔講,淨係話冇派罐頭刀開唔到.

消費券可綁八達通, 明明有過千過萬商戶 ...

消費券有如日日賞積分,有到期日,不是任何商戶都可用,還可能比日日賞積分有更多限制,陳茂波已經話咗唔可以交水電煤同搭車。查閱八達通餘額時八達通餘額與消費券餘額會分開二個數,就如日日賞積分係分開嚟顯示咁,消費時的收據也會分別列出八達通餘額與消費券餘額。
但消費券有別於醫療券,醫療券不可轉讓,消費券可轉讓。可轉讓便問題細了!

子爵府

Yeelim 發表於 21-2-25 14:22
我反而覺得, D錢都預左俾市民, 唔應該限住一個月內要用晒$1000.
可以分開5次俾. 但應該俾人儲埋一起用. 限 ...

政府派消費券有如人哋結婚派餅卡,二者均有使用限制,有使用期限。
我都想人哋唔好派餅卡,直接派現金更好,按餅卡價值九折、八折派現金都好過派餅卡。
我都想政府唔好派消費券,直接派現金更好,按消費券價值九折、八折派現金都好過派消費券。

子爵府

arron媽 發表於 21-2-25 14:16
好多地方都有派過消費券, 香港未派過, 依家叫做實習一下, 預左比人鬧, 慢慢就完善到。
我鍾意派券喎, 全數 ...

消費券似乎唔同醫療券,醫療券唔可以轉讓,消費券似乎可以轉讓喎。
例如阿仔喺外國留學,阿媽買張新八達通,之後畀張新八達通嘅冧把阿仔申請,得唔得呢?移咗民嘅亦可以用咁嘅方法搵無移民嘅親友買新八達通,之後八達通歸親友,親友畀返一半錢移咗民嘅呢位人兄。
阿茂嘅目的唔係唔派畀移咗民嘅市民(仍然有香港身份證,仍然算係香港市民),而係唔畀喺外地消費,唔畀交水電煤,唔畀搭車,只要係用喺香港,用喺飲食零售,就阿媽用同阿仔用都能達到佢嘅目的。

公爵府

牛年勳章

老翻太太 發表於 21-2-25 12:38
都話啦,點做都有人話,睇到1000蚊咁大,用唔到水,電,交通,咁食嘢點都用到吧,唔出街食都要買餸卦?當你 ...

係囉!唔知用消費券會唔會透露私隱呢?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

Yeelim 發表於 21-2-25 14:22
我反而覺得, D錢都預左俾市民, 唔應該限住一個月內要用晒$1000.
可以分開5次俾. 但應該俾人儲埋一起用. 限 ...

目的係刺激消費,推動 GDP,唔係只益市民。
明明使唔晒都要使晒,唔使晒就作癈,咁當然要使晒佢啦,慳唔到 $1,000 都慳到幾百,另外嗰幾百就益下飲食零售。
之前電費津貼話有期限,期限前唔用晒就收返,結果係我唔喺屋企都開冷氣,務求喺限期前用晒。如果無限期,我就唔使咁用,即係有限期會扭曲咗我嘅習慣。
消費券有限期也會扭曲咗市民嘅消費習慣。

子爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 14:28
用得晒還用得晒,點解要畀佢限住我點用同邊度用
無8達通的店咪全部無得受惠lor
最後又係大集團 ...

唔限同派現金有咩分別喎!唔限嘅話,點解唔派現金呢?
問「點解要限」即係唔知佢嘅目的。
似乎唔少人並唔知佢嘅目的。目的係 GDP 呀!
YC 諗到佢嘅目的係追蹤你。

子爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 14:35

茶餐廳都無啦,嘩,明明被人限制咗點用,竟然仲可以自己屈就去遷就人,然後再叫人唔 ...

其實陳茂波講咗點解,但好多人聽咗當聽唔到,或者係聽唔明都唔定。

公爵府

2024年龍年勳章

呢班刁民一定諗盡辦法呃多啲消費券就會

子爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 14:39

咁點解要限住人用響邊先,你畀現金我,我一樣會用架,點解唔交返畀我決定呢? ...

陳茂波講咗點解,如果佢講嘅聽唔明,其他人講嘅都一樣聽唔明。

珍珠宮

畀面勳章

crystallooo 發表於 21-2-27 23:54
回覆 esther_fong 的帖子

即係,你都認為行政費多少係需要考慮的事,對嗎?咁就好,你同我是同樣論調的。

你認為只計行政費就合理 ?
派嘅目的係刺激消費,之前曾俊華派6000,你又知唔知幾多移民海外多年嘅人攞咗錢?
幾十萬香港人移咗民,你估嗰筆錢止唔止一兩億 ?冇交香港稅、冇喺香港消費都攞到錢,你計埋呢筆數先講啦。

珍珠宮

choyki 發表於 21-2-28 12:54
陳茂波講咗點解,如果佢講嘅聽唔明,其他人講嘅都一樣聽唔明。

裝睡的人叫不醒

珍珠宮

crystallooo 發表於 21-2-28 00:00
回覆 小詠 的帖子

9年免費教育...公屋...人地係殖民地政府,你唔係用殖民地政府同祖國政府比呀嗎?

你唔係唔知呀嘛,以前殖民時代香港每年都要進貢好多錢畀英國㗎嗰班鬼佬嚟香港, 唔係開善堂呀,每年佢都不停刮民脂民膏返佢哋鄉下架
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

老翻太太 發表於 21-2-28 14:02
裝睡的人叫不醒

其實簡單啲啦,用乜嘢方法去派錢畀市民都需要行政費

銀行職員又好政府公務員又好佢哋都要出糧㗎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

禁止訪問

禁止訪問

首頁