自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

crt1234 發表於 23-3-10 23:22
我係佢老豆, 佢幾年前被媽媽拋棄(佢應該係依度會員,但我唔知邊個)
佢以前的確係無機心同謙厚, 但之前做野 ...

有冇考慮你同佢去見下輔導?我睇到你哋嘅經歷,鄧你哋難過,同時覺得你哋一一捱過嚟其實好唔容易,但呢啲艱難嘅經歷正正令你哋兩個都好累,你哋好需要一個能夠明白你哋嘅人去聆聽你哋嘅辛酸,令你哋唔再鬱住,可以有力量再出發

珍珠宮

減齡達人勳章

crt1234 發表於 23-3-10 23:50
如果租田種菜可以有萬二三蚊收入, 即使再辛苦都無所謂
佢之前有劏魚經驗, 但又係被同事欺凌, 甚至損失十幾 ...

初初學種菜就梗係無萬二三咁多啦, 技能都唔係一下就學識, 要預算農作物失收添。

一般人學一樣技能,都要投資時間、學費。如果你仔而家失業, 試下租塊細細地的田種下, 睇下佢有冇心機種, 好過日日坐響屋企。

子爵府

yauchuchu 發表於 23-3-10 21:13
無UK咁多
我舉一啲我知既外國例子
等其他人知情既人講下美國

美國人人都入到大學咁濟,入唔到都仲有社區學院。

亦都係咁,美國人非常注重大學排名。

水晶宮

BK Milk勳章

靚靚太 發表於 23-3-10 09:45
英國就算係同一班同學, 都有自己所屬LEVEL既學習課程和卷, 唔會同其他人比較, 真正既因材施教, 唔係香港咁 ...

水晶宮

BK Milk勳章

nancy29 發表於 23-3-10 15:25
認同,呢度淨係話香港講學歷,其實學歷只係某一類工作嘅入場券,有學位唔等於高收入,而冇學位,首捱都有 ...

讀幾多書同搵錢其實真係無直接關係,
唔係讀得少就搵得少,讀得多就搵得多,
只係選擇好似比人多,
係好似,
當一個普通大學生周街都係既時候,會發現能力性格際遇同人既關係等,比起讀書更影響收入

好奇怪成日都要講家用,
成日都係錢錢錢同錢

又唔係等開飯,
我反而想小朋友搵到自己理想既工作,
勤力番工開心咪得囉

水晶宮

BK Milk勳章

crt1234 發表於 23-3-10 14:58
我反而想問大家
有無家長接受到讀書唔成,出來做野收入低(成世搵萬零蚊),每月俾四五千家用痴住父母住過 ...

只有懶人先會成世萬幾蚊人工,
讀大學做成世文職人工仲少過我大有人在,
我識既無大學學歷,
包括我自己同家人,
人工絕對不會少過一個大學生,
其實你係咪無工作?
少接觸其他既人?

讀書只係增進知識,
多一個途徑去多個選擇,

唔係讀得書少就一定人工少,
際遇同人際關係對工作既態度等响工作上更為重要

你咁講係睇少人

水晶宮

BK Milk勳章

crt1234 發表於 23-3-10 22:21
佢無任何興趣
佢能力方面,腦筋反應遲鈍,手腳論論盡盡,講野講到一嚿嚿
長處?我搵唔到

有無做運動?
我仔曾經小學俾心理學家判係有限智能,
手腳又係唔太協調,

我又無嘢無放响心喎,

因為嚴重吾過佢有妥瑞症,

平日做好多運動,
我仔仲有妥瑞症共症有焦慮症小小ADHD 讀寫障礙專注力不足,咁又點?
身體健康咪得
如果手腳吾協調係可以透過運動去改善
我仔係做勁大量既運動

鼓勵你仔做多啲運動,
會有幫忙架
人心情都好D

將來既嘢將來再算,
一定有出路既,做人睇開啲開懷啲,
呢份工唔得咪等二份工囉,
喜歡做廚房咪去學下有興趣先考慮入行囉,
唔係做唔到架,
依家唔得吾代表將來唔得既

男爵府

lili05059210001 發表於 23-3-9 18:57
而家個個有乜都話教育制度有問題,但其實有得揀,可以去聽下 港台 返學有彎轉 香港仲有好多另類教育機構 ...

除非一心諗住同佢外國升學,或外國升學能做後盾囉
如果本地根本冇得唔面對現實

珍珠宮

bongbongpatty 發表於 23-3-11 03:48
有無做運動?
我仔曾經小學俾心理學家判係有限智能,
手腳又係唔太協調,

睇佢嘅回覆內容,佢仔已出來工作嘅成年人。

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

教育 應該係以人為本 , 以培訓人材為根本,
大個仔是"華"

侯爵府

2024年龍年勳章

wan_sosin 發表於 23-3-11 10:03
睇佢嘅回覆內容,佢仔已出來工作嘅成年人。

好似已經四十幾歲

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-3-11 10:13
好似已經四十幾歲

所以口號式嗰種-天生我才。。。行行出狀元。。。我係有所保留。
當然一個人肯做野,無話完全生活唔到,但多數要承受在工作上的厭惡性困難。
我以前有份工有個男仔做雜務,明顯係比普通人反應慢同理解能力差啲,每日工作都比人鬧,不斷鬧,但我相信佢已習慣咗,比人鬧完就傻笑一下,繼續做野,佢已係間公司做咗應該有10年,人哋比佢繼續做佢就咩都肯。
我諗,如果佢係我個仔,我一定唔想,做父母當然唔想仔女太困難,所以襯讀書時幫到就幫,只係而家啲家長過咗龍,下下望子成龍。

子爵府

wan_sosin 發表於 23-3-11 10:42
所以口號式嗰種-天生我才。。。行行出狀元。。。我係有所保留。
當然一個人肯做野,無話完全生活唔到,但 ...

正是如此
返工日日俾人鬧都算,佢都係同你舊同事一樣,唔炒佢就乜都肯
但佢唔靜止俾人鬧,仲要俾人打被虐待都唔同我講,搞到有人睇唔過眼而報警報傳媒先揭發事件
有幾份工仲要被同事“借錢”屈錢,搞到欠債幾十萬

哎,越講越頭痛

子爵府

野原美冴 發表於 23-3-11 00:13
初初學種菜就梗係無萬二三咁多啦, 技能都唔係一下就學識, 要預算農作物失收添。

一般人學一樣技能,都要投 ...

搵萬二三只係長遠計劃,長遠目標都係要靠自己來維持生活所需

你既意見最有用
比起果D社工,慈善機構好太多

珍珠宮

crt1234 發表於 23-3-11 13:09
正是如此
返工日日俾人鬧都算,佢都係同你舊同事一樣,唔炒佢就乜都肯
但佢唔靜止俾人鬧,仲要俾人打被虐 ...

分析能力唔夠,係社會真係易比人呃!希望呢啲事情都過去了唔再發生,將來行上一條安穩嘅路!

水晶宮

crt1234 發表於 23-3-10 23:50
如果租田種菜可以有萬二三蚊收入, 即使再辛苦都無所謂
佢之前有劏魚經驗, 但又係被同事欺凌, 甚至損失十幾 ...

现渔農自然護理署請人種菜時薪82元,計番月薪一定有萬二三蚊以上,政府一般45小時一星期,咁人工有約萬五元

子爵府

有錢先有得揀,努力搵錢送小朋友出國讀好過係香港要跟香港填鴨式制度去行,為考試而讀書

首頁

尾頁

跳至