自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:小朋友生得細粒做父母邊個想?好多網友話食

原帖由 芝芝 於 13-09-23 發表
小朋友生得細粒做父母邊個想?好多網友話食多d有營養的食物,多做運動、早點睡覺。講真你又知人地無?以上 ...
認同

子爵府

回覆:兩個女都生得細粒真係好擔心 .....

最討厭d人見到阿女次次話佢,最衰個次係旺角始x童装買鞋,雨個sales輪住話我女矮,陰公,小矮人!嬲到叫佢收聲,仲要指住係咁笑!

dede2005  咁無品的售貨員  發表於 13-9-23 15:33

男爵府

引用:小朋友生得細粒做父母邊個想?好多網友話食

原帖由 芝芝 於 13-09-23 發表
小朋友生得細粒做父母邊個想?好多網友話食多d有營養的食物,多做運動、早點睡覺。講真你又知人地無?以上 ...
非常同意!

子爵府

好媽媽勳章

引用:最憎d人仔女高就問人点解甘细粒,係吾係吾

原帖由 kiu1112 於 13-09-23 發表
最憎d人仔女高就問人点解甘细粒,係吾係吾食野。生得高好像好叻甘

...
生得高都會比人話唔生肉,un chi chi…
根本呢d係睇小朋友自己…
父母控制唔到ga ma…

子爵府

引用:好遺傳唔遺傳+點解要遺傳似我細粒丫兩個女

原帖由 小露比* 於 13-09-22 發表
好遺傳唔遺傳 點解要遺傳似我細粒丫
兩個女都高得好慢 .....
大女11月7歲而家先109CM
我兩個女同你兩個女年齡差不多
大女7歲9個月129cm 同班有好多比佢矮,所以都唔係得你小朋友比較矮少。
細女3歲10個月佢比較高大105cm
仲有機會高架,唔使太擔心。每個小朋友生長快慢唔同,你老公都唔算矮啦。

侯爵府

有無check過骨齡嗰啲,叫阿女做多啲運動,跳繩,打排球,後天可幫到的

男爵府

小露比* 發表於 13-9-22 19:32

樓主, 唔洗驚, 我種叫做 【遲發育】, 我中三 15歲才來經, 我以前細個在班中一直都係【超級迷你班小學生】, 但到14 15歲開始標高, 現在是正常高度。

公爵府

我爸爸165,媽咪150,我由細到大排隊都最前,小六時得130cm,小六開始得閒就跳繩,依家我高164,我家姐都有160,你兩個女都唔一定會矮,可能好似我咁遲發育

男爵府

mclam 發表於 13-9-22 20:06
踩多D單車會腳長!

我個囡就是腳長身短, 四歲識踩單車, 而家成隻蜘蛛怪咁。

子爵府

女仔細細粒仲可愛,大個襟老d。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我爸爸165,媽咪150,我由細到大排隊都最前

原帖由 emimi 於 13-09-23 發表
我爸爸165,媽咪150,我由細到大排隊都最前,小六時得130cm,小六開始得閒就跳繩,依家我高164,我家姐都有 ...
好好嘅鼓勵說話,多謝分享!
我囡囡8歲多,12月9歲了,4年班,121cm,她是全班最細,也是最矮,但是我一點也不介懷,只要身體健康,我便心滿意足,不竟總有人是最高、最矮、最肥、最瘦,我覺得心理、生理健康,已經是福了!

大宅

回覆:小露比* 的帖子

下。。。。我仔已家4歲又真系高過你個囡好多,細囡已家11個月,又系高過你個囡,佢成81cm咁上下,但可能你d囡系遺傳,你有幾高丫???

公爵府

引用:Quote:原帖由+emimi+於+13-09-23+發表我爸

原帖由 elysemama 於 13-09-23 發表
好好嘅鼓勵說話,多謝分享!
我囡囡8歲多,12月9歲了,4年班,121cm,她是全班最細,也是最矮,但是我一點 ...
我2個仔仔都偏矮,我都好愁,希望佢地似我遲d會長高

子爵府

我個仔ok size. 三歲8个月大概106cm高,我兩公婆不是高人。我發現好多父母会好proud of 自己小孩有多高,然後比較,我個人覺得好煩。高代表什麼?现在矮並不代表將來也矮?

其實我覺得孩子的品格最重要!

楼主,加油,do what you can,you cant make them taller, but you can mold them to be a good person, which is way more important!♥♥♥

大宅

既然高度無得控制,都唔到你擔心...順其自然啦,女仔細粒都無咩所謂,做多d運動,健康咪得law

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

咁你女細粒仲有得解似你丫

我女4歲半啦100cm都未夠

但我170喎仲擔心呀

侯爵府

你兩個女都好細啫, 又未到發育期.... 都未高定...唔好咁快下定論....做多D運動啦....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我細個都年年排第一架,依家都有158cm
話我矮果d其實依家都係差唔多高

阿女細粒唔緊要,飲多d奶,做多d運動,體能好,跑得快,考紀律部隊都仲得,唔好理d無口德既人

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

ryan_mami 發表於 13-9-22 19:41
女仔唔使高,好似李亞男咁,如果識到個矮仔,好肉酸。
agree,我反而擔心我女太高
C'est La Vie

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

唉,我個係仔,5歲一個月先106咋!我仲愁過你!

首頁

尾頁

跳至