自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

木土土 發表於 19-2-10 12:01

有幾普遍?

band 1,尤其學童自殺。抑鬱症都係名校生多。冇辦法,家長要高攀,自己做唔到就推自己個骨肉出嚟。攪到自己格格不入被孤立。生性嘅咪獨家村自己死掂個DSE,唔識諗嘅咪怨呀媽推佢去絕路囉。
舊公司可以攞到出國比賽嘅資格,但旅費住宿要自己俾。去轉維也納都5萬起跳,俾你去而你去唔到就會俾人怨:不自量力但又霸住學校資源。
唔好以為學校好單純,勾心鬥角分黨分派同學有,老師都有。呢類學生往往成為箭靶,但家長係唔會理。總之同自己講:我個小朋友入到,適應得好好。適應唔到都係短期嘅事,之後一定適應到。但我可以好老實咁講:你瀨一次嘢,真係記你一世。

琥珀宮

馬爾太 發表於 19-2-10 13:04
你咁諗就錯。係幼稚園時你已經知道小朋友適合邊類教學模式。但好多家長就係俾"數據"遮住自己對眼同理智, ...

請問香港有邊間小學(90%band 2/3學生),既教學模式係咁特別適合某類小朋友?

其實香港讀書,家長根本選擇唔多,就算有啱仔女教育模式,唔係想入就入到,任何情況都有機會錯配!

我仔女已成年,並沒有你講既地獄童年生活,你連數據都無,就想像大部分家長比仔女讀成績好既學校係害死仔女!你覺得自己果套啱,就用係自己仔女身上,無資格去批評其他人點教育子女!

琥珀宮

馬爾太 發表於 19-2-10 13:11
band 1,尤其學童自殺。抑鬱症都係名校生多。冇辦法,家長要高攀,自己做唔到就推自己個骨肉出嚟。攪到自 ...

唔知你up 乜,語無倫次!

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

luckyQ 發表於 19-2-9 10:47
總之唔好等抑鬱跳落嚟嗰陣時先後悔就得

你都幾黑心喎!

大宅

之前直資、私校都未識分的人,成日發表偉論,真可愛!

珊瑚宮

luckyQ 發表於 19-2-2 11:24
要名校、跟風。。補習、力不從心,壓力大甚至抑鬱,我自己一仔一女,今年一升小一升中,睇見其他家長死谷爛 ...

我同你一樣
健康品德勝邊一切

翡翠宮

馬爾太 發表於 19-2-10 13:11
band 1,尤其學童自殺。抑鬱症都係名校生多。冇辦法,家長要高攀,自己做唔到就推自己個骨肉出嚟。攪到自 ...

你咁樣講係某D 讀某間名校家長姐,咁一定有喎
但都有讀名校家長係識諗架喎
講咁好似一讀到名校既人都有同一命運咁

有定係你講緊指家人物呀,如果唔係你過激了

翡翠宮

木土土 發表於 19-2-10 13:26

好激動囉果位朋友

大宅

x2

珍珠宮

luckyQ 發表於 19-2-2 11:24
要名校、跟風。。補習、力不從心,壓力大甚至抑鬱,我自己一仔一女,今年一升小一升中,睇見其他家長死谷爛 ...

未必係害佢, 好可能係先苦後甜

子爵府

Smallraindrop 發表於 19-2-10 15:27
你咁樣講係某D 讀某間名校家長姐,咁一定有喎
但都有讀名校家長係識諗架喎
講咁好似一讀到名校既人都有同 ...

教育局同社處有record,我哋會知,但為校譽係唔會打鑼打鼓公報。其實你哋點諗唔緊要,我見嘅情況係咁。

子爵府

咁我希望你真係唔知我嗡乜。無知係幸福嘅。繼續信虐兒網,繼續信數據可能你會開心啲。

大宅

馬爾太 發表於 19-2-10 17:59
咁我希望你真係唔知我嗡乜。無知係幸福嘅。繼續信虐兒網,繼續信數據可能你會開心啲。
...

大宅

blackpeppercrab 發表於 19-2-10 19:35
總之讀名校就虛榮,仔女會抑鬱同跳樓,明了!

男爵府

馬爾太 發表於 19-2-10 17:57
教育局同社處有record,我哋會知,但為校譽係唔會打鑼打鼓公報。其實你哋點諗唔緊要,我見嘅情況係咁。
...

我明你講乜,我有朋友做art therapy ,佢都會做不少所謂名校學生的cases,當然普通學校亦有。

不過,會不會有另一個思想維度?
其實未夠18的MI(mental illness)及其他SEN一樣,如果要通報學校再畀教育局知道、社署知,一定係家長同意。

而正正通常父母教育程度高的,才相對較願意通報呢D個案。呢D人亦通常易送仔女入所謂b1

反之,唔少教育程度低的父母,完全唔接受仔女精神情緒有問題。

我以前親身接觸過呢D case 。
Band3學校一樣有學生抑鬱,父母完全不接受。仲鬧個學生扮嘢,又話佢撞邪,捉個學生去飲符水。

詳情我唔講勒,結果我們做左好多功夫,要等到個client足秤再同佢去睇精神科。

子爵府

天大地大 發表於 19-2-10 20:04

我明你講乜,我有朋友做art therapy ,佢都會做不少所謂名 ...

其實教育程度高嘅更接受唔到自己子女係SEN。呢啲情況年年總有3、4單。呢啲先難攪。佢哋就好似呢度啲鍵盤戰士咁,永遠唔肯面對現實。你同佢講,佢會話你針對佢個小朋友。

男爵府

馬爾太 發表於 19-2-10 20:50
其實教育程度高嘅更接受唔到自己子女係SEN。呢啲情況年年總有3、4單。呢啲先難攪。佢哋就好似呢度啲鍵盤戰 ...

我覺得,始終事物/工具是客觀的,人如何看待處理才是主觀。

所謂Band1也好、band3也好,谷也好、自由發展也好、放養也好,合乎自身需要便可,切忌跟風就是。

子爵府

天大地大 發表於 19-2-10 21:03
我覺得,始終事物/工具是客觀的,人如何看待處理才是主觀。

所謂Band1也好、band3也好,谷也好、自由發展 ...

無錯。但呢度啲家長唔係咁諗。你行去虐兒網望吓,啲家長直情係癲嘅,非band 1不入!到老師接手教,真係頭都痛!好老實咁話佢哋知唔啱讀咩,就話你迫佢走;俾少啲功課又話老師懶!俾得多又怨!想點呀????讀唔上唔諗出路死都要拉牛上樹咁捱6年,佢哋覺得咁先係啱架!

公爵府

馬爾太 發表於 19-2-10 21:38
無錯。但呢度啲家長唔係咁諗。你行去虐兒網望吓,啲家長直情係癲嘅,非band 1不入!到老師接手教,真係頭 ...

咩係虐兒網?

子爵府

feifei_baby 發表於 19-2-10 22:03
咩係虐兒網?

中學生賜俾EK嘅大名!

首頁

尾頁

跳至