自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

RAY媽 發表於 19-10-22 02:03
喜歡比較的是你,不是父母。你媽媽才可憐,被你丈夫討厭,可是已經幾十歲還要千里迢迢坐長途機去外國幫你 ...

鍾意比較同諗埋一邊的人就會好似樓主咁~

眼裏只睇到負面的野,但自己已擁有既就睇唔到同覺得係理所當然~

其實說到底就係自己睇唔開、唔化,唔開心其實源於自己~

翡翠宮

回覆樓主:

樓主其實已經遠嫁英國,同原生家庭的來往已唔多,更枉論見面~

我覺得樓主可能有產前抑鬱,所以將d前塵往事放大左~

男爵府

樓主,我能理解明白你的心情。

雖然話個個係你阿妹,做人亦吾應該下下比較,要睇得開至有幸福,但其實真係吾容易做得到,尤其呢個結係由細積到大。

最近我都開竅了,明白到每個人黎到世上,都有屬於佢的生命課程:對於你來說,如何從父母寵阿妹,整天將你同阿妹比較,讓你感到樣樣不如佢中走出來,可能就係屬於你的生命議題。

有本書叫“覺醒父母”,很建議你睇一下,你自己覺醒了,才會放下對阿妹的比較。

另外,盡量保持好的心情,否則好容易影響胎中BB的。

祝你安好。

男爵府

其實樓主應該有抑鬱﹐情緒不穏先會咁諗。指責人好容易﹐但傷害性可以好大﹐人言可畏﹐而家樓主係需要協助和開解。

子爵府

凡事皆因果!
我條命也不是順風順水,中間太多kick住kick住。生B路也不例外⋯⋯
但如果繼續執着,可能令自己更不開心。
佛學令我釋懷!有時會諗可能我前世做左衰嘢,所以條路咁,唯有多行善積福,多吃素,現在牛也介了,希望日後的路不要太崎嶇。

wcpcelia    發表於 19-10-23 14:17

侯爵府

無公平架,公平係同蠢人講only
正面 d,正向思想!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

USDS81 發表於 19-10-23 11:33
其實樓主應該有抑鬱﹐情緒不穏先會咁諗。指責人好容易﹐但傷害性可以好大﹐人言可畏﹐而家樓主係需要協助和 ...

係囉,睇完某D回應,我驚樓主會更加抑鬱。
其實樓主睇唔開,某程度都係身邊人(佢父母)太過偏重於妹妹,而且開口埋口都叫樓主睇阿妹點點點。
有時聽完係真係唔舒服!

加上大肚荷爾蒙影響,諗埋一邊真係唔奇呢!

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

我家姐、妹、叔仔、姑仔、朋友,身邊的人個個都比我早有子女,我起初都有點唔開心,但各人有各人的命運,大運有早有遲,我好快便看開了,你焦㸃只看到你妹好命,你比佢差你會唔開心,但如果你看到比你差嘅人呢,你會唔會平衡番啲,所以你而家要調整你心態,你諗下你唔容易有BB,但經過你努力不放棄,你終於擁有,呢件係好好彩嘅事,多D諗開心既事,對身體有好處,多D同BB傾計,你開心你BB會感受到

大宅

咁樣比較
自己辛苦

琥珀宮

小manman 發表於 19-10-23 11:10
樓主其實已經遠嫁英國,同原生家庭的來往已唔多,更枉論見面~

我覺得樓主可能有產前抑鬱,所以將d前塵往事 ...

原來樓主已遠嫁英國,咁都仲計較?

第日細路出世大把嘢可以比較,放下吧

子爵府

肥肥寶 發表於 19-10-20 21:31
我亞妹都係咩都好過我,叻過我,甚至我有遺傳病佢冇,我因為遺傳病唔夠膽生仔, 而佢最近有左bb, 老公仲因 ...

呢個時勢唔生BB都唔係咩損失!好好享受人生吧!

翡翠宮

USDS81 發表於 19-10-23 11:33
其實樓主應該有抑鬱﹐情緒不穏先會咁諗。指責人好容易﹐但傷害性可以好大﹐人言可畏﹐而家樓主係需要協助和 ...

我都覺得,所以前塵往事的負面感覺出番黎~

可能平時感覺無咁強烈,但因為有bb,影響左情緒~

如果真係咁樣,生完bb情緒就會慢慢正常番~

公爵府

Ashleycorina 發表於 19-10-20 21:23
心態影響一切㗎

同意,心態,心理質素是最重要,不如改變心態,大家一齊有BB,大家一齊接受新的生活,新開始,大家一同成長一齊互相支持,互相祝福,是那麼幸運呢?

珍珠宮

王國教室勳章

Gmama 發表於 19-10-23 13:22
同意,心態,心理質素是最重要,不如改變心態,大家一齊有BB,大家一齊接受新的生活,新開始,大家一同成 ...

見得太多因為心態影響生活

大宅

每個人都有自己嘅路,唔使刻意比較,特別係自己嘅屋企人

子爵府

回覆樓主:

自細就好希望有家姐或者細妹,但一直冇呢個福份,如果有妹我一定會好好珍惜,唔會咁樣對待佢,樓主考慮去搵啲專業人士幫下忙啦!

男爵府

男爵府

虎到金來勳章

bubujew 發表於 19-10-20 21:17
我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

小朋友係緣分黎,緣分到一定會黎搵你做媽咪,雖然經歷好多,但你諗下有好多人ivf幾次都唔成功,我明白妹妹永遠係家人focus既第一名,但你開始有自己家庭,可以將專注力放係你自己家庭度,希望你可以釋懷,加油,支持你

首頁

尾頁

跳至