自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Chantal_Jardin 發表於 20-4-19 22:38
JM 請問你意思係 你朋友係H 做SA?

咁佢有冇收?

係H,我意思係佢話知道店係有呢d事發生亦唔覺出奇,但有冇人送俾佢我就冇問

大宅

ChaBean 發表於 20-4-19 23:53
係H,我意思係佢話知道店係有呢d事發生亦唔覺出奇,但有冇人送俾佢我就冇問
...

多謝分享!

子爵府

amyamy123 發表於 20-4-19 14:55
即係見到有人揸麥拿倫

但有人話佢撞一撞就變廢鐵咁

講開名車,我舊下屬無錢買林寶/法拉利,佢專睇埋啲名車被撞爛/或已成碎片既網站,果刻先知原來好多人都心理不平衡

男爵府

回覆樓主:

你覺得$4000 買隻馬,$85000買個袋好唔值得,同樣地用$4000、$85000買枝紅酒一陣就飲完,值得嗎?唔識欣賞,就緊係覺得人哋好笑、儍、有錢冇地方使。識欣賞嘅,淨係同朋友分享枝酒嘅層次、味道、產地、土壤⋯⋯買H 嘅,$85000 買個Kelly同$4000 買到隻合眼緣嘅馬仔,同樣大把故仔可以分享。不過同冇興趣嘅人去講呢啲,就冇意思囉。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

kit2004 發表於 20-4-19 17:08
題外話,呢排反而見lv幾靚。仲冇咁貴

我都覺得lv d款靚左,不過應該都幾重

珍珠宮

Celine524 發表於 20-4-18 23:05
果隻今既小馬吊飾竟然要$4000
我覺得$140比多了

睇完個post,我都係覺得襯岀黎靚就得,唔係價高者靚,好多名牌款式真係過唔到自己就過唔到,不過好多時靚既野又真係會因為手工質料而貴d,好似lace甘,韓國好多lace但質感粗糙,同法國lace差得遠!

男爵府

李豆豆 發表於 20-4-20 00:28
我都覺得lv d款靚左,不過應該都幾重

換咗designer 嘛

侯爵府

millennia 發表於 20-4-19 11:45
我老公係直情唔俾我配貨佢話好憎呢個手法。我唔係有錢人都唔會買好多,情願搵reseller 買一個半個自己鍾意 ...

我都好憎配貨
但又唔知邊個reseller reliable

公爵府

yankiyan 發表於 20-4-20 02:04
我都好憎配貨
但又唔知邊個reseller reliable

我去brand off jar.

近日有少少鍾意咗Birkin Shadow, 但唔知搵唔搵到同埋唔知幾錢

子爵府

見有Jm 提及LV又講下吖,LV 每年有staff sale ,係1折。我明白係員工福利,但比起CC、H的staff discount ,真係好好福利。但對於非員工,會係其中一樣對luxury brand 的考慮

伯爵府

jasonmama888 發表於 20-4-20 11:05
見有Jm 提及LV又講下吖,LV 每年有staff sale ,係1折。我明白係員工福利,但比起CC、H的staff discount , ...

以我所知
CC / H都有呢啲

CC就係2折 (2年一次)
係過季product (好似係晨早返工搶)

H就係1折 (年年都有)
分左2轉
第一次係Public sale後 (即揀即買)
第二次就放喺online,俾staff買 (會有一個星期,日日upload不同product,以免一次過俾人搶哂)

子爵府

whitebyKiKi 發表於 20-4-20 16:41
以我所知
CC / H都有呢啲

LV 1折staff sale 係有袋賣的。

CC SA 過左幾個月,就好似可以7折(唔肯定)買CC product ,包括袋。
但2折staff sale 有無袋?

H staff 1折,如果係public sale剩餘物資,應該都係無袋的。online 有無袋?
不過好似H SA都有得discount 買H bag,不過唔知係幾多折

伯爵府

jasonmama888 發表於 20-4-20 16:50
LV 1折staff sale 係有袋賣的。

CC SA 過左幾個月,就好似可以7折(唔肯定)買CC product ,包括袋。

CC應該新貨之後
係6折都可以買袋
護膚品5折(隨時買)
而2折都有袋
買唔買到睇彩數掛

H staff 1折基本上有大部分accessories
但極少leather product
90silk 140silk silk cashmere都有
袋得好少
我身邊朋友買到silk backpack 幾靚
同埋H hour (金金呀!!!!)
我流哂口水

伯爵府

H staff 十年前好似可以買到Birkin

不過都係要經理批, 唔知而家仲有冇

LV staff sales 好正好多人都買好多嘢, 佢哋成日話自己要八折出糧

不過LV group 好大, 真係要做LV先至買到啲靚嘢, 如果係做Office好似爭啲,( 朋友做過in house legal 咁講)

大宅

ysy87 發表於 20-4-19 19:15
回覆 Celine524 的帖子

好多姐姐成日都着名牌,chaxel tee, Lx袋,不過啲款係專門店唔會揾到 ...

我有幾次星期日出中環,見到啲姐姐同南亞裔擺街檔賣假名牌手袋、T shirt、皮帶、波鞋,所以大部份好大機會係買假嘢。雖然都有可能有機會係僱主送,但我相信為數唔多囉。

子爵府

我鐘意H d 皮同手工,係真係靚野,雖然手袋平極5、6萬一個,但quality 係好的。
講係咁講,我冇H 袋,好唔喜歡佢配貨的潛規則。如果你明碼實價話個袋10萬,我OK,但個袋6萬你要人買6萬垃圾先,非常討厭!
我入H 舖頭都係買tie 送比老公,性價比好高!

水晶宮

j2j2 發表於 20-4-20 22:51
我鐘意H d 皮同手工,係真係靚野,雖然手袋平極5、6萬一個,但quality 係好的。
講係咁講,我冇H 袋,好唔 ...

P18嗰D兩萬都唔使...
另呢排多咗貨,6萬 lindy walkin 都有,唔使買堆垃圾先

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

奶茶喱哩 發表於 20-4-18 23:24
你咁講好多真偽名媛都唔會放過你
果隻嘢140蚊我都唔會買
仲有果對H拖鞋....師奶到呢.....: ...

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

alsace0416 發表於 20-4-20 20:45
LV staff sales 好正好多人都買好多嘢, 佢哋成日話自己要八折出糧

我有朋友都係咁講

首頁

尾頁

跳至