自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

海之風 發表於 20-7-29 18:29
我有朋友上年頭同老公移民紐約,佢老公完全唔識英文,但搵到工揸校巴,仲係西人老細(佢話唐人老細一般會刻 ...

係,我都即刻諗起我朋友,中學嗰時佢一家移去美國,佢呀爸應該唔識英文,都搵到係郵局做

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我有朋友上年頭同老公移民紐約,佢老公完全唔識英文,但搵到工揸校巴,仲係西人老細(佢話唐人老細一般會刻 ...

以前或者機會大啲,而家時勢唔同喇!尤其英國,早排睇利物蒲失業率由2點幾升到7點幾!連一份超市收銀工作都幾百人爭!

海之風    發表於 20-7-29 18:37

大宅

大笨鐘 發表於 20-7-29 18:28
叔仔,如果佢唔問我意見,我唔會講嘢,我同叔仔感情好好,呢 d 佢家庭決策,我唔會比意見~
...

我同佢直頭唔岩傾,只係驚佢要老人家賣樓比佢攪移民咋,我真係無辦法可以租地方比我6299住架,佢地退休好多年

大宅

草八刀 發表於 20-7-29 18:29
係咪人朋友同親戚係呢邊?大部分人淨係識倫敦,倫敦淨係住都唔平

佢話有朋友係個邊

大宅

唔識英文都搵到工,勁呀

大宅

我愛Corina 發表於 20-7-29 18:30
倫敦乜都貴

我c9仔,未去過歐洲,真係唔知出面個世界係點

用戶要求終止服務

牛年勳章

coconuts88 發表於 20-7-29 18:37
我同佢直頭唔岩傾,只係驚佢要老人家賣樓比佢攪移民咋,我真係無辦法可以租地方比我6299住架,佢地退休好 ...

呢 d 嘢你理唔到,如果要發生,交返比老公處理啦!
未經許可,請勿轉載

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Conybrownbb 發表於 20-7-27 13:37
有好多相信連英國歐洲都未去過,只係一味幻想嗰度有金執,人哋講實情佢哋又唔啱聽,是但啦,今日仲好笑, ...

係咪寫錯, €8000先真架

男爵府

coconuts88 發表於 20-7-29 18:38
佢話有朋友係個邊

真係要問好多資料先知,佢朋友又係住倫敦?住倫敦真係要計下數。不過如果你同佢唔friend就由佢啦,就算熟,唔聽講都無計;我而家都係抱住知咩就講咩,講咗唔聽/唔信就算

男爵府

stkyo 發表於 20-7-29 18:37
以前或者機會大啲,而家時勢唔同喇!尤其英國,早排睇利物蒲失業率由2點幾升到7點幾!連一份超市收銀工作 ...

都唔知話好彩定唔好彩,撞正疫情,不過度度都有咁既情況,唯有捱下先,好過無機會走,最緊要啲人計清楚諗清楚

大宅

大笨鐘 發表於 20-7-29 18:40
呢 d 嘢你理唔到,如果要發生,交返比老公處理啦!

我老公一定自己無得食都比亞爸亞媽食旣人,照顧佢地日常生活我無問題,但真係無能力租地方比兩老住

大宅

草八刀 發表於 20-7-29 18:45

真係要問好多資料先知,佢朋友又係住倫敦?住倫敦真係要計下 ...

可能我自私啦,我擔心佢攪咁多野,最後會嚴重影響我生活

男爵府

coconuts88 發表於 20-7-29 18:54
可能我自私啦,我擔心佢攪咁多野,最後會嚴重影響我生活

咁又係,我都好怕人地影響我佢地自己整無問題,煩到人先係大問題

大宅

草八刀 發表於 20-7-29 19:18
咁又係,我都好怕人地影響我佢地自己整無問題,煩到人先係大問題
...

所以我話我自私囉,我供緊個女讀大學,亞女讀完又到細佬讀,未來8年我都要對仔女讀書,仲邊有錢租樓比兩老住

水晶宮

回覆樓主:

最真實嘅意見唔聽....佢一心求走都起碼知道有心理準備嘛....佢想扮鴕鳥

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-7-29 18:06
仲有9年,jm都好有計劃呀

將d野攤長來做丫嘛
而家睇定先,咁心裡有個底,知道到時要拎幾多錢出來先夠供佢讀書+生活費果d,總好過到時先發現唔夠錢!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

coconuts88 發表於 20-7-29 19:26
所以我話我自私囉,我供緊個女讀大學,亞女讀完又到細佬讀,未來8年我都要對仔女讀書,仲邊有錢租樓比兩老 ...

屋企盤數你揸定老公揸?我會搵日同老公計下屋企每月開支及未來十年要預既大筆開支,仲有退休儲備,咁老公心裡有底,就算到時真係會影響都唔會郁到呢d數,除此之外果d我OK的。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

唔好潑冷水,你比負面意見會被定性政見不同。

男爵府

所以我話我自私囉,我供緊個女讀大學,亞女讀完又到細佬讀,未來8年我都要對仔女讀書,仲邊有錢租樓比兩老 ...

就咁睇唔覺得你自私lor, 自私嗰啲係唔理人地攪著人地嗰啲

男爵府

jm
雖然你問的是英國,我的移民經驗是在美國。但可以給你叔仔忠告: 風險太大,成功可能極微。
主要是佢唔識英文。試問,kmb會請完全不懂(或衹識少少)廣東話的人揸巴士嗎?
巴士雖爲低技術勞工,但低極要溝通,乘客問路,主管分派工作roaster, 睇路線,同同事夾,唔識英文點做?
以前年代或會有,因以前競爭冇咁大,而家英國經濟咁差,失業率咁高,穩定的巴士司機是荀工,本地薑都爭,佢地多少對潩族有眼光,機會計落好唔樂觀。
仲要一個養5個,香港都唔易,叫他自求多福!
好大機會留1年半載敗興而歸

首頁

尾頁

跳至