自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wln 發表於 20-8-23 12:26
所以咪覺好佢自私囉
當年我家姐照顧得佢媽媽好好
重一齊住。

你又何嘗唔係自私?
諗自己,諗自己父母

有無諗過家姐一家?

子爵府

Jessch 發表於 20-8-23 03:03
回覆 wln 的帖子

做乜要走?外國真係咁好?咁容易生活呢?中國已經進步緊 香港如果冇人搞事 會一路好落去 ...

中國進步緊?要睇吓邊方面

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

人各有志,我諗父母都唔想自己成為子女嘅負累

男爵府

wln 發表於 20-8-23 02:38
媽老了!佢最錫家姐,特別對孫女。知道佢快走了,知媽心情難捨,但冇辦法啦。
姐夫今次好堅決,但我心裡有 ...

很難㨂,很鼻酸

子爵府

媽老了!佢最錫家姐,特別對孫女。知道佢快走了,知媽心情難捨,但冇辦法啦。

前段時間都爭扎過
又剛剛好有咁機會
不過長輩都在香港,真係唔可以話走就走。

大宅

子女有更好生活唔係應該開心咩?父母唔好為一己私慾而阻礙子女發展,我覺得咁樣相處對大家都好.唔好覺得我付出幾多喺子女身上就要得到多少回報.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你個故事係FB 幾個page 都見到

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

anna59 發表於 20-8-24 08:47
其實, 有好多下一代, 即是10歲以上去移民果批, 大部分讀完書都想返香港做野, 做父母唔好咁自私, 如果要賣自 ...

好同意,
而家歐美澳冇以前97咁好景,揾工難,本地人都難揾工,何况我地係香港人。到時回流又冇地方住,要仔女養,真係比仔女怨一世。

珍珠宮

有D人根本冇唸,跟著去到外國適應吾到又後悔,成日掛响咀邊話為仔女,斷左仔女嘅後路

侯爵府

SKB 發表於 20-8-24 07:54
不管中國定香港,你見很多高官富商都手持外國護照就知道中國有幾好,會幾安全。

你幾可見美國人英國人澳洲 ...

其實好多外國人在大陸工作生活架! 你唔知 唔代表冇!至於高官富商有外國護照, 緊係啦~ 一來調走資金逃稅 二來萬一中央查到佢地貪污之類, 都有機會走佬
我聽過呢啲人貪污係仔女在外國讀書之類, 然後有人會買車買樓俾佢地, 錢唔會流入大陸!

男爵府

vet 發表於 20-8-31 02:57
好同意,
而家歐美澳冇以前97咁好景,揾工難,本地人都難揾工,何况我地係香港人。到時回流又冇地方住,要 ...

唔知由幾時開始喺香港做父母「一定」要留層樓俾仔女,否則會俾仔女怨!?
我80後,年青時完全無諗過父母要留啲咩俾我,人大咗唔係都應該靠自己咩?係咩人傳黎呢一套價值觀?

朋友中學時舉家移民加拿大,佢話無人會討論咩父幹,無人比較上一代有無留資產俾自己,個個靠自己一雙手,而老年人亦都係大部分靠政府

侯爵府

vet 發表於 20-8-31 02:57
好同意,
而家歐美澳冇以前97咁好景,揾工難,本地人都難揾工,何况我地係香港人。到時回流又冇地方住,要 ...

近年我時時諗, 點解為仔女好就要去外國? 想生活好啲就要去外國? 如果在自己地方都生活得唔好, 點解去到人地國家又會生活得好? 人往高處流, 但點解高處係外國? 西方國家高尚啲? 就算做售貨侍應都高級啲開心啲? 呢個思想係咪已經根深蒂固植入我地的思想?

侯爵府

WaLeiMaMa 發表於 20-8-31 08:05
唔知由幾時開始喺香港做父母「一定」要留層樓俾仔女,否則會俾仔女怨!?
我80後,年青時完全無諗過父母要 ...

我覺得係同輩之間比較而形成的思想! 我40幾歲, 讀書時個個同學都係住公屋, 大家都係咁上下冇咩好比較, 到大個出來工作, 都一樣大多數同年代的人都係冇父幹要靠自己, 所以根本唔會有父母有樓要留俾自己! 但現在的年輕一代, 父母好多都啲錢, BB仔已經去旅行, 同代之間自然就有比較, 點解佢住私樓仲有樓收租父母幫手買樓甚至送樓? 點解我住公屋乜都冇乜都要靠自己? 總之香港人的生活好左, 反而社會的矛盾嚴重左

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

WaLeiMaMa 發表於 20-8-31 08:05
我80後,年青時完全無諗過父母要 ...

我意思係父母回流要租樓住,90年代唔少人賣左樓後來回流香港,到父母六七十,邊個交租?

以前移左民易揾工,而家唔易。福利又未有,都要返香港啦。

水晶宮

Jessch 發表於 20-8-23 03:03
回覆 wln 的帖子

做乜要走?外國真係咁好?咁容易生活呢?中國已經進步緊 香港如果冇人搞事 會一路好落去 ...

我身邊都多人講移民,過去做洗碗侍應

琥珀宮

jolps 發表於 20-8-31 08:14
近年我時時諗, 點解為仔女好就要去外國? 想生活好啲就要去外國? 如果在自己地方都生活得唔好, 點解去到人 ...

絕對係,中國積弱過百年,崇洋思想根深蒂固,就算係中國內地本身嘅人都仲係覺得有外國護照出國留學,先高人一等
為仔女呢個係借口,係香港生活太大壓力先係真嘅

伯爵府

你姐夫家姐加埋佢哋自己下一代
已經係一個獨立嘅核心家庭
要留丶要走佢哋會有自己嘅考量
唔應該比任何一個人怪責
家人可以不捨
但係最終都係只有送上祝福

子爵府

vet 發表於 20-8-31 17:01

我意思係父母回流要租樓住,90年代唔少人賣左樓後來回流香港, ...

真人真事,有親戚真係煩緊哩樣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

唔好嬲家姐. 佢做呢個決定都唔容易, 家家有本難唸的經.

應該著眼, 人在外地, 點樣可以多聯絡在港家人.

子爵府

mandy952 發表於 20-8-31 17:06
絕對係,中國積弱過百年,崇洋思想根深蒂固,就算係中國內地本身嘅人都仲係覺得有外國護照出國留學,先高 ...

you are right.

首頁

尾頁

跳至