自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-12 06:24
青口都好食,好食過香港食到嘅 ~

以前樓上經常有空運到港嘅1kg裝澳洲定紐西蘭青口,唔係時時有嗰隻藍色袋新鮮青口開袋剝殼即食,鮮甜肥美原味多汁簡直停唔到,我自己一個人都可以一邊煲劇一邊食完一袋。唔提起青口我都唔記得呢樣嘢,得閒去樓上問問先。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

3333 發表於 23-9-12 09:27
以前樓上經常有空運到港嘅1kg裝澳洲定紐西蘭青口,唔係時時有嗰隻藍色袋新鮮青口開袋剝殼即食,鮮甜肥美原 ...

我去睇吓先,唔該晒。英國新鮮嘅青口(放鮮魚位置),唔係急凍放冰櫃嗰 d,好鮮好好食。我平時喺香港對青口無咩興趣。

大宅

peony_so_hk 發表於 23-9-11 23:47
每個人想法唔同
我唔悶得,鐘意方便,一落街就有得玩,有得食,所以會覺得香港好
相反,親戚唔接受香港教育 ...

同意,性格唔同,追求嘅生活方式都唔同,冇話邊度比邊度好。

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-12 09:32
我去睇吓先,唔該晒。英國新鮮嘅青口(放鮮魚位置),唔係急凍放冰櫃嗰 d,好鮮好好食。我平時喺香港對青 ...

記得係問佢全殼唔係半殼嗰款,唔同嘅

伯爵府

lawiskcyu 發表於 23-9-11 15:19
早兩天,我跟回港的BNOer 傾計,我就是他的聆聽者,他跟你講的完全相同,他感到後悔,好明顯,他的小朋友 ...

個邊嘅態度就係hea, 好聽叫輕鬆work life balance, 其實係唔上進同懶,始終做多D交完稅又唔袋得多,平平淡淡ok但又唔會發達,我覺得真係叻同有能力的人咁様過會有點可惜,應該去倫敦或其他地方發展。
移民去班香港人初初好會好響往,可能因為之前太辛苦,但自己睇住D仔女啦,叻個班人都好勤力好叻,但大部分人都有墮性。

侯爵府

bhamcy 發表於 23-9-12 08:54
我識嗰啲就一定唔係,個花園只有草 。有一個就enjoy剪到個草地一間間,話好似足球場,幾自豪 。
...

我C6一家係加拿大回流,之前間屋租咗俾人,租客剛搬走咗,我地暑假返去住兩個禮拜

因為個花園雜草叢生,中間我地要剪草,第一次時兩個人合力剪咗兩個幾鐘,只係剪完前院已經攰到死咗

但剪完兩日啲小黃花又再生過,要搵多日再剪,所以我地第二次只係hea剪就算

我今次去完,同C6講我一定一定唔會再住house....

無工人但又要打理同清潔咁大間屋,簡直係搵自己笨

水晶宮

回覆樓主:

如果你以孤單為美景,那是不錯的天堂,特別鄉郊,種吓野,釣吓魚,畫吓畫,彈吓琴都好有樂趣的

水晶宮

3333 發表於 23-9-12 09:50
記得係問佢全殼唔係半殼嗰款,唔同嘅

知道,thanks again

大宅

記得有個 KOL 話有錢的話, 去邊度生活都係好 (當然指熱門地方) , 無錢就~

水晶宮

3333 發表於 23-9-12 09:21
我其實係英國食完啲煎炸嘢(嗰邊主食係chips or 三角薯餅麵包⋯無白飯嗰啲)都熱氣喉嚨痛呀,同埋有時開床 ...

蜜糖都唔錯嘅 ~

子爵府

tsewong 發表於 23-9-12 10:07
我C6一家係加拿大回流,之前間屋租咗俾人,租客剛搬走咗,我地暑假返去住兩個禮拜

因為個花園雜草叢生, ...

加拿大啲屋比英國大,做家務真係

子爵府

tsewong 發表於 23-9-12 10:07

因為個花園雜草叢生, ...

我唔排除有d人好enjoy 做呢d。我只能說我不適合。去親唔係滅蟲就滅鼠,再唔係就殺pest (用槍但不是實彈),鏟雪。停電無人修理,買親野又要揸車,比3皮都請不到工人,請到都只做8-8+3小時nap放2日/week......屋大呀,花園大呀,得個做字。btw uk醫療&教育好過加拿大,比得起$的話。

水晶宮

Vengerov 發表於 23-9-12 10:51
我唔排除有d人好enjoy 做呢d。我只能說我不適合。去親唔係滅蟲就滅鼠,再唔係就殺pest (用槍但不是實彈) ...

年紀大咗,真係應付唔到咁多體力勞動!

子爵府

Vengerov 發表於 23-9-12 10:51
我唔排除有d人好enjoy 做呢d。我只能說我不適合。去親唔係滅蟲就滅鼠,再唔係就殺pest (用槍但不是實彈) ...

我親戚話,請人除花園草都好煩,唔理又生到雜草叢生咁惹蛇蟲鼠蟻。唔知點解佢嗰個Town好難請人做呢啲。我去到陪佢去超市搬泥揀花苗都覺得好攰。好彩佢放棄咗養馬做寵物嘅念頭,我哋去另一個朋友屋企,有兩隻馬全日喺度食草,要用網罩包住馬頭如果唔係被烏蠅同蟲「摟」,一見到人就伸頭喺我哋牛仔褲上面磨呀磨止痕。
attach1/tmp/php6Fvokf
attach2/tmp/phpXObgGi

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-12 10:16
蜜糖都唔錯嘅 ~

去到餐廳或者bar,梗係飲酒啦蘋果酒好順喉,新鮮斟嘅craft啤,係嗰邊獨有嘅。我發覺UK無論男女都好飲得

水晶宮

3333 發表於 23-9-12 12:40
去到餐廳或者bar,梗係飲酒啦蘋果酒好順喉,新鮮斟嘅craft啤,係嗰邊獨有嘅。我發覺UK無論男女都好 ...

我都鍾意,可惜身體問題,要戒酒

子爵府

3333 發表於 23-9-12 12:33
我親戚話,請人除花園草都好煩,唔理又生到雜草叢生咁惹蛇蟲鼠蟻。唔知點解佢嗰個Town好難請人做呢啲。我 ...

寵物又係一樣野。加拿大老人養好多鳥類,每次去都幫手搞,又要殺pest唔好俾佢哋襲擊啲鳥,又要幫手孵蛋,又餵又清潔,起籠清潔籠,掃屎,基本上全職就係做埋呢d滅鼠/清潔家居/花園/照顧家禽既工作......未計冬天鏟雪夏天除草。仲要照顧老人。果邊難請工人,看護呢啲嘢。醫療亦冇私家咁話睇就睇。老實講退休香港/深圳方便得多。起碼睇醫生方便,hire照顧者方便......我真係唔會揀外國退休,體力醫療都搞唔掂。

翡翠宮

circle119 發表於 23-9-12 09:09
唔鍾花唔剪草、在家仲可以有乜做

煮野食

子爵府

回覆樓主:

兩者比較,有錢的話,英國好過加拿大,起碼買到私家醫療,好既教育,甚至一些專業服務。加拿大呢兩方面真係 我老爸而家係英國探親,睇醫生,都好似香港咁好快有得睇(私家),係貴,但起碼有,而且啲醫生都專業,有quali。

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-12 12:43
我都鍾意,可惜身體問題,要戒酒

我本身係唔飲酒嘅除咗應酬場合,去到UK啲friend成日捉我落bar但我本身係嘛嘛哋嘅,唔係mojito雞尾酒就係啤酒,咁cider甜甜哋蘋果味飲咗無咁熱氣,當飲涼茶咁咋。我而家減緊肥,含糖含酒精嘅都盡量唔飲,但去到嗰邊真係好難唔飲呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊