自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

我知大家的想法,thank,其實,我和c6都不是想做到報警,但她對住我們時的態度真的好難頂,我已和囡囡去了mother
choic,姑娘同囡囡講話到時醫生都有可能報警,因她只滿16 .6year.所以,我不須做醜人了,但她依然想耍baby.
mother choic姑娘話會再接見埋對方家長and bf後再和我聫絡.我唔得閒,要揍囝,講住咁多先.

侯爵府

好媽媽勳章

唉~~~~~其實e家d後生真係想咩???我16果時, 都仲係一舊飯, 但未至於去到以為bb係耶菜娃娃, ..........

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 M.F.Y 於 10-4-26 19:21 發表
我的女兒大肚了,她和男朋友都是16year,我決定要好去私家醫院做終止手術,準備booking,現在她很憎我,
但我錯嗎?

我都成日膽心成日諗自己個女第時會咁我會點做呢,呢排實在太多未成年少女生仔 .....樓主佢得16歲咁細個,不如你坐低同佢慢慢解釋生bb會有好多好多問題..無論金錢/管教等等重面對好多人....

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 hinhofion 於 10-5-5 06:31 發表
樓主:
你囡囡目中無人,我行我素的話,我覺得將來要你拾佢手尾ga機會好大,建議你忍痛放手,由得佢同男友一力承擔責任,經濟同湊bb方面唔好插手,好似某媽咪咁講,叫佢搬去男家到住,等佢99好好咁教導下佢,等佢受下苦,先知媽咪為佢付出幾多,佢係時間要生性長大,係時候要反醒自己一直以黎ga行為,如果你出手幫佢,佢唔會學識乜野叫做責任,亦順理成章將湊bb責任放係你身上,千萬唔好心軟!

agree x 100000

係時候放手啦,一定要佢係bb出世前搬去男家,以後但凡經濟揍b既事一概唔好插手,等佢知道做人媽媽/新抱甚艱難。可能佢一直太幸福,根本唔知道乜野係責任同感恩,唯有等佢自己去面對自己種下的果。

大宅

好媽媽勳章

囡囡 16.6 yrs - BB 19 weeks (5個月)
咁 BF 係米唔駛衰 11 呢 ?

樓主, 你囡囡選左自己要行既路, 你亦都盡晒責任喇 ~~

早d 叫囡囡搬去男家, 準備日後生活既安排啦 ~ 佢自己有無話要搬走呀 ? 如果佢既態度真係好差, 趁關係未最壞時搬開住, 等佢受下生活折磨, 反而可能會珍惜你一日既一電話 ......

原帖由 M.F.Y 於 10-5-6 22:57 發表
我知大家的想法,thank,其實,我和c6都不是想做到報警,但她對住我們時的態度真的好難頂,我已和囡囡去了mother
choic,姑娘同囡囡講話到時醫生都有可能報警,因她只滿16 .6year.所以,我不須做醜人了,但她依然想耍baby.
m ...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講真, 而家走來報警係無用, 只會令你個女更加憎你 (即係你親手叫人拉佢未來老公), 佢想生, 你就放手比佢做下 mama 既辛苦啦!! 比佢未來 99 教下佢做人啦

另外, 成19weeks 先去落, 即係引產, 對佢好傷, 有咩事上來, 搞到佢第時不育, 你就內疚一生

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 M.F.Y 於 10-5-6 10:57 PM 發表
m ...

我雖然我未為人父母,不過見到你呢個CASE,
都令我擔心,如果將來有一日自己小朋友搞到咁,
做媽媽真係好心痛,而家冇辦法嫁喇,
不過你要俾佢知道佢要有負責去照顧BB,
同埋屋企唔會俾經濟援助佢,
等佢吃下苦,就知道父母好

洋房

引用: 可能佢一直太幸福,根本唔知道乜野係責任同感恩,唯有等佢自己去面對自己種下的果。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主, 不要太過介意我咁講。 你就放手唔好再開聲話個女喇。養兒方知父母恩, 飯來張口唔知搵錢辛苦, 將來佢係社會要承受既教訓會多到佢自己都估唔到。你對住佢哭她嫌你煩, 因為她已經覺得佢大個想同男朋友置家, 所以佢先決定生, 決定唔聽你話。又要想, 其實你心裡也愛這個女兒吧, 萬一再吵下去, 16歲人仔, 一個人二條命佢離家出走/做傻事亦唔係講笑。

男爵府

畀面勳章

樓主,你而家講乜你個女都聽唔入耳,再多講就只會關係更差,你唔好理佢咁多,第日佢受過苦就會知道你既苦心,咁樣睇都未嘗唔係好事既。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我會覺得係一條生命,你個女有權選擇將來嘅生活,你只可以俾意見,但唔可以夾硬嚟,佢會怨你一世。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實我自己覺得幾大生都冇咩問題
最緊要係佢地成唔成熟...仲係咪細路仔思想
有冇心去建立一個家
其實有冇錢去養lee個唔係一個問題
因為有好多野都係逼出黎..
當你bb出左世你就會識慳錢....
我自己都係2字頭做mama
到依家我都冇後悔過..
因為可以見到自己既小baby長大...真係一件唔容易既事
有d人想要bb都冇得要
所以我會好珍惜小生命因為真係得來不易
其實我依家都係好細路仔..但係我會覺我做在人mama就唔可以再咁...只有在c6面前先會咁
所以我覺得樓主你應該好好同你個囡囡傾下..
因為你懷胎十月咁辛苦生出黎..你都唔想佢憎你一世..

首頁

尾頁

跳至