懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

jelly

6月整都應該可以 keep 到8月喎~ 我第一胎生左第2日就沖涼洗頭啦, 我順產麻, 攪左16個鐘先生, 大汗疊細汗呀, 唔沖點頂?

不過我沖熱水同埋即刻吹頭囉, 咁到而家都3年我又冇話頭風呀風濕呀嗰d野喎

原帖由 jelly-pudding 於 09-4-9 14:34 發表

我都會做呀! 宜家諗緊影大肚相之前整 (6月頭), 抑或就生之前 (8月頭) 整好呢? 整左好似訓醫院果幾日冇得洗頭都冇咁樣衰呢...

係呢, 你地住院果幾日會唔會沖涼洗頭架? 好似有d頭髮乾洗噴霧唔知work 唔work 架呢 ...

別墅

野豬媽:
我都係多0左之後流過3次鼻血呀。我問姑娘佢話係正常... 我咁大個女都未流過, 反而有0左bb 之後先會流。不過唔係流唔停應該無問題0既。

原帖由 野豬媽 於 09-4-9 09:03 發表

我3月開始已經流了,係透明既水,依家就變得有d黃黃地,姑娘話係初乳,我嫂有教我用BREAST PAD呀~但平時係屋企就咁一件T-SHIRT就整到兩邊胸口濕曬...又痕又痛...
鼻血方面我一直都冇進補,都係煲下普通湯水黎飲,但都係日日流. ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 princessash 於 09-4-9 14:55 發表
jelly

6月整都應該可以 keep 到8月喎~ 我第一胎生左第2日就沖涼洗頭啦, 我順產麻, 攪左16個鐘先生, 大汗疊細汗呀, 唔沖點頂?

不過我沖熱水同埋即刻吹頭囉, 咁到而家都3年我又冇話頭風呀風濕呀嗰d野喎

...

好! 就6月頭去整, 因為我6月7日影相啦!

我8月8日開刀生, 如果之前果晚洗好晒頭先入院, 唔知個頭可唔可以捱到11號出院至再洗呢? 成4日呢...我都算長頭髮的...所以又想買支乾洗噴霧.

複式洋房

原帖由 jelly-pudding 於 09-4-9 15:15 發表

好! 就6月頭去整, 因為我6月7日影相啦!

我8月8日開刀生, 如果之前果晚洗好晒頭先入院, 唔知個頭可唔可以捱到11號出院至再洗呢? 成4日呢...我都算長頭髮的...所以又想買支乾洗噴霧. ...

我亞媽話起碼12朝後俾我洗..........到時咁熱, 都唔知點頂!

複式洋房

原帖由 bobomami 於 09-4-9 14:37 發表

I will also go to visit 中e

我打算一陣放工去睇中醫, 朋友話葵芳有個中醫幾好喎..

希望放假期間可以好番啦~~~

子爵府

原帖由 venushung 於 09-4-9 15:27 發表

我亞媽話起碼12朝後俾我洗..........到時咁熱, 都唔知點頂!

你会開冷氣嘛,我上胎21日冇洗頭,只係用乾詵劑,都ok!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 venushung 於 09-4-9 15:27 發表

12 days!!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chunyatmama 於 09-4-9 15:34 發表

你用 which brand 乾洗劑? 我見六甲村有. 幾十蚊.

子爵府

原帖由 jelly-pudding 於 09-4-9 15:37 發表

你用 which brand 乾洗劑? 我見六甲村有. 幾十蚊.

我係屈人寺買,唔記得个brand,around $50,个樽身係綠色既

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

要整梗係影相前整la,整靚佢先影相ma

我會堅持坐會期間洗頭都只用薑水,所以係醫院係唔會bathing同洗頭,真係有風會入,我上次只係用左幾次水喉水洗手,真係會手指痛呢

至於乾洗劑,我有朋友用過,佢話個頭重痕過冇用,所以我唔敢用呀

原帖由 jelly-pudding 於 09-4-9 14:34 發表

我都會做呀! 宜家諗緊影大肚相之前整 (6月頭), 抑或就生之前 (8月頭) 整好呢? 整左好似訓醫院果幾日冇得洗頭都冇咁樣衰呢...

係呢, 你地住院果幾日會唔會沖涼洗頭架? 好似有d頭髮乾洗噴霧唔知work 唔work 架呢 ...
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

伯爵府

就係忍忍忍,我好似第8日頂唔住用薑水洗左

我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

伯爵府

cyma
唔痕咩?我朋友話唔好用,等我重唔敢試呀

原帖由 chunyatmama 於 09-4-9 15:34 發表

子爵府

原帖由 BigPig阿花 於 09-4-9 16:02 發表
cyma
唔痕咩?我朋友話唔好用,等我重唔敢試呀

我ok喎!不過因為d粉好難梳走晒,我个陪月教我用薑水濕吓條毛巾再抹一抹.....正哂

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 venushung 於 09-4-9 15:29 發表

我打算一陣放工去睇中醫, 朋友話葵芳有個中醫幾好喎..

希望放假期間可以好番啦~~~

中醫好d, 治本....

Hope u recover soon ^^"

★★★★

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我第6日洗左 !!!都係ginger 水洗....不過係QEH都有bathing.太多惡路喇~~~唔仲唔得.好臭.好dirty.....

原帖由 BigPig阿花 於 09-4-9 16:00 發表
就係忍忍忍,我好似第8日頂唔住用薑水洗左

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 chunyatmama 於 09-4-9 16:04 發表

我ok喎!不過因為d粉好難梳走晒,我个陪月教我用薑水濕吓條毛巾再抹一抹.....正哂

我用no rinse免洗劑,我覺得唔用好過,用咗好似仲"lup",頂唔順在醫院洗咗頭即刻吹乾,so far冇乜事.
今次我諗住入院前去salon洗頭,洗完通頭頂3-4日都唔lup架,我也算長頭髮,諗住到時束起頭髮,頂得幾耐得幾耐!!

伯爵府

你住2等好好多,我地大房個bathroom,見到都唔想沖la
廁所都好dirty

原帖由 高齡牛師奶 於 09-4-9 16:45 發表
我第6日洗左 !!!都係ginger 水洗....不過係QEH都有bathing.太多惡路喇~~~唔仲唔得.好臭.好dirty.....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chunyatmama 於 09-4-9 16:04 發表

Good Method!

如果7號晚洗左頭先去醫院, 我估我可以捱3-4日嘅~ 希望11號可以出院啦咁我可以出左院返屋企第一時間係樓下salon 即洗即吹! 佢地d水好熱, 個風筒又勁, 應該三兩分鐘就可以吹乾晒!!!

大宅

醒目開學勳章

Hi all,

剛同阿女補完3隻大牙番黎, 小朋友真係唔好食糖....

我都係用呢隻, 但係你隻梳要好密好密好密, 唔係就梳唔走D粉架. 我返到屋企就一個星期用薑水洗頭. 不過, 我第二日會飲天麻燉大魚頭去頭風, 7年來都無話頭痛, 大家可以試試.

princess, ying2

我都決定看多個C+攞D意見, Thanks a lot!

原帖由 chunyatmama 於 09-4-9 15:45 發表

我係屈人寺買,唔記得个brand,around $50,个樽身係綠色既

男爵府

醒目開學勳章

我係醫院未洗過頭/沖過涼,返到屋企先用薑水沖涼,而講起我個頭就慘囉,我本身頭髮長及腰,諗起一放前2W就去剪頭髮,點知38W1D就生咗,最后捱咗20日才去洗頭,中間就用莊生爽身粉乾洗頭。幾年前都買過啲Body Shop Dry shampo用過,不過都覺得唔好用,擺係TOILET擺耐咗仲會起一舊舊,所以都係用莊生爽身粉好啲。

原帖由 高齡牛師奶 於 09-4-9 16:45 發表

首頁

尾頁

跳至