夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小小bb 發表於 16-11-16 20:16
年代不同,其他因素不同,所以思想也不同,以我這些中年人成長時期對愛的理解是:愛是恆久忍耐、又有恩慈 ...

做原則怪⋯⋯真是種什麼因有什麼果。

你侃侃而談中,feel 到的是 stiffness, 無從情感出發,冷,壓力,透不過氣。

你D原則,其實是執著,一切痛苦來源。

當然你又可以一堆道德對錯拋出來。俾你啱曬又如何?痛苦嘅又不是我。

男爵府

mini1204 發表於 16-11-16 19:53
合則來不合則去就係輕視愛情?
請勿以己度人

對佢來講,要綑綁住好多責任,道德,規條先係真愛。總之㨂咗一就要係一。

呢D愛,我寧願唔要。應該無乜男人想摸呢倘混水。除非被騙。(emoji)

子爵府

小小bb 發表於 16-11-16 20:42
我100%同意你,每一個人的情況都不同。

以前的我也不了解,我也說過令長輩難過的話。我有兩個長輩,男的 ...

內心深處我常常問自己
男人要玩又唔離婚
因為要一個保險
老了病了,都係老婆照顧
就係老婆的功用
未經本人同意,請勿轉載內容!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Hotpot-baby 發表於 16-11-17 08:21
對佢來講,要綑綁住好多責任,道德,規條先係真愛。總之㨂咗一就要係一。

呢D愛,我寧願唔要。應該無乜男 ...
人如果不負責任丶不講道德,呢個世界會變成點?

延伸到夫妻關係,
結婚誓詞也講明是一男一女自願的終身結合,
當然係揀左一就係一,
搞出小三丶四丶五丶六丶七,
就是不負責任丶違背承諾。
想要open relationship 可以唔結婚,
亦可以在雙方同意下大家各有各玩,
而唔係自私地瞞住另一半搵小3或叫雞「透氣」。
他的另一半才是被騙!

ranchu    發表於 16-11-17 11:46

男爵府

soso1227 發表於 16-11-17 08:44

延伸到夫妻關係,

係啊,騙咗咪dum 地囉?又如何?
要懲罰佢,咪走囉。
重點係你唔會控制到人囉。
都係嗰句,你啱曬又如何?
一日執著,痛苦係你自己,無人幫到你。
不過掉轉講,一個無咁執著嘅人,個性可能light D, 婚姻也可能經營得好D。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Hotpot-baby 的帖子

其實人地都冇話一定走或一定留,點解要迫人用你嗰套呢?

C9留下來可能是因為仍然愛C6,
唔捨得冇左佢,
為何C9留下來一定是為金錢丶為仔女?
大把C9搵錢和積蓄都多過C6。
而且C6要走,阻止得了嗎?
但如果佢決定選擇正印而C9又願意接受,
何不在他們艱難的修補之路上給予祝福呢?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

eggpudding 發表於 16-11-17 08:27
內心深處我常常問自己
男人要玩又唔離婚
因為要一個保險

其實你都講得好對。男人女人都會老,都期望年老時有人可以真心伴侶(不是為錢,要自願和真心的)。我覺得我老公都是有這種思想。

公爵府

soso1227 發表於 16-11-17 08:44

延伸到夫妻關係,

我終於明白什麼是代溝,完全冇接受每個人有不同嘅想法。一句講你啱晒啦!再來一句也是你啱晒啦⋯⋯

公爵府

Hotpot-baby 發表於 16-11-17 08:51
係啊,騙咗咪dum 地囉?又如何?
要懲罰佢,咪走囉。
重點係你唔會控制到人囉。

其實你講得好啱執著係好痛苦。但人生就係有好多執著才可以走下去。如果學生唔執着成績……如果夫妻之間不再執著真誠專一的待對方……如果科學家不再執着研究工作……如果老師不在執着教導學生......

對我來說每樣事情都需要努力去付出,成果我唔知道,因為我執着我嘅婚姻,所以現在只可以做好自己嘅本分,改善自己的不足。

男爵府

是但啦。

可憐人自有可恨之處。

大部分痛苦來自執著。你地要留要守,悉隨尊便。我只係講自己睇法,冇話要你跟。

從來,人之苦來自貪嗔癡

貪,是「貪愛」。不知自足,卻仍貪求不已。慾望愈多就愈痛苦,這是很自然的道理。所以,我們一定要把生命變得很單純。就如佛陀所言:「其實,生活本來就很單純,祇是我們把它變得很複雜。」愛,本來亦單純。和呢度D原則千字文違背。

瞋,就是怨恨、不滿。人為甚麼有煩惱?就是「都是我對,別人都不對、都不合你的意」。像這樣用自己的標準、主觀(自以為是)的見解,要求別人合你的意,其實沒有人會合你的意,甚至你的家人也都不合你的意。事實上,你也沒有合所有人的意,而你卻要求別人合你的意,這就是「瞋」的來源。

這「瞋」怎麼來的?如果你放棄「用自己主觀的標準去要求別人吻合自己的意」,凡事隨緣就好。瞋,會使自己和別人的距離愈來愈遠,以後人家也不敢親近你。

痴,就是說你為主觀所蒙蔽,被自己的愚昧慣性所操縱。癡的意思是指愚癡、沒有智慧。擁有智慧的人,可以主宰自己的生命。然而沒有智慧的人,聽人講是非,什麼是對什麼是錯,落入是非的圈套。愚癡是智慧的反義詞,沒有智慧的人,當然就是愚癡。他會因別人的一句話而活得很困擾,也會因別人的一句話而活得很快樂,所以,他沒有真正的生命。他的生命完全主宰在別人的口中,他因別人的言語、別人的反應而喜而悲,他何嘗擁有真正的生命?

如果太太們能對以上有所領悟。當脫苦海不遠矣。

男爵府

小小bb 發表於 16-11-17 09:58
我終於明白什麼是代溝,完全冇接受每個人有不同嘅想法。一句講你啱晒啦!再來一句也是你啱晒啦⋯⋯:igiveu ...

關乜代溝事

係close minds 定open minds。

我媽子快70都open mind 過你。

不過我無話你和老公重修舊好有問題。give it a chance 囉。如果你心態放鬆D,對你自己的修為和兩人關係都會有益處。

我第一個回覆,其實不是話你,你卻對號。之後千字文嘅怨恨先令我出之後的回應。你算好正面,都祝福你。咀嚼下佛家的貪瞋痴,可能對你有得著。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Hotpot-baby 發表於 16-11-17 10:01
是但啦。

可憐人自有可恨之處。
你打咁大段野,足見你是有心人,你引述的佛家道理自然大有道理,
能參透的話已經可以立地成佛了
人有自我保護機制,
相信jm們會保重。

男爵府

soso1227 發表於 16-11-17 10:12
你打咁大段野,足見你是有心人,你引述的佛家道理自然大有道理,
能參透的話已經可以立地成佛了,
...

因為我係女人都睇唔過眼一D只take 唔give 嘅女人,之後以受害者姿態出現。婚書並非寫包單的。

子爵府

小小bb 發表於 16-11-17 09:53
其實你都講得好對。男人女人都會老,都期望年老時有人可以真心伴侶(不是為錢,要自願和真心的)。我覺得 ...

我會有啖氣
你老了病了就死番黎我身邊要我照顧你
之前出去玩到五顏六色
女人心軟重情姐唔係欠左你
做女人好慘...
未經本人同意,請勿轉載內容!

翡翠宮

其實再現實D講
你愈重自己愈輕對方; 佢自然就會留係身邊 (當然呢個係講緊大家有bonding 有physical attraction)
人都係犯賤既; 你愈唔睇佢, 佢愈想你睇佢.
that is the art of detachment
大人細路男男女女統統一樣

所以focus係自己先係正路, 唔係為左要佢留低 (at the end of the day; he is nothing); 而係人生在世; 將時間心思放左係另外一個獨立個體身上(而佢唔係我仔女 who i needed to be responsible till 18 but, just 18); 純屬浪費. 世界好大, 非常大.

我相信我比你地任何一個人都老, 不過我終其一生都會盡我本份(as an adult in this physical world) 而遊於自得之場; 愛我既人, 亦因此而愛我.
阿門.

公爵府

eggpudding 發表於 16-11-17 10:24
我會有啖氣
你老了病了就死番黎我身邊要我照顧你
之前出去玩到五顏六色

係呀!真是很不公平。認識一位女長者,年青時候丈夫出去玩女人,之後佢忍唔住嚟咗婚,年老時丈夫過住好慘嘅生活,病咗啲女人拿走所有錢就唔要佢。結果女長者接佢嘅前夫回家照顧,直到前夫離世。

公爵府

mini1204 發表於 16-11-17 10:31
其實再現實D講
你愈重自己愈輕對方; 佢自然就會留係身邊 (當然呢個係講緊大家有bonding 有physical attract ...

你講得好有道理,發人深省。

首頁

尾頁

跳至