自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

karenfayelam 發表於 18-4-11 11:04
我覺得成日含住釘既男仔好痴線(唔記得係咪叫新一)

雙一?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我唔睇漫畫的
但睇晒全套漂流教室同伊籐潤二所有系列
超級超級好睇

大宅

認識瑞士牛牛第二回

VioletCC 發表於 18-4-19 01:40
雙一?
好似係呀,睇親佢都覺得佢有啲煩又有啲恐怖

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

rose-mag 發表於 18-4-16 23:50
另一套經典尼羅河女兒,又係四十年有多,真係等到花兒也謝了
...
呢套漫畫真係經典, 由我自己小學睇到我個女大都未完

侯爵府

漂流教室好好睇。
可惜以前啲漫畫書已經掉晒。想翻睇都唔得。

水晶宮

漂流教室係其中一套我好鍾意既漫畫, 當年真係好震撼, 有反思我地應該要點樣愛護地球, 同埋人性去到某D 點真係好可怕.

水晶宮

漂流教室係其中一套我好鍾意既漫畫, 當年真係好震撼, 有反思我地應該要點樣愛護地球, 同埋人性去到某D 點真係好可怕.

子爵府

回覆樓主

終於忍唔住翻睇咗,可能做咗人阿媽,今次覺得主角同佢媽媽嗰條線好好好感動仲有主角佢哋睇返點解會未日嗰條片都好正,神預言!

子爵府

WChan 發表於 18-4-19 15:06
漂流教室係其中一套我好鍾意既漫畫, 當年真係好震撼, 有反思我地應該要點樣愛護地球, 同埋人性去到某D 點真 ...

係!尤其大人同小朋友之間嘅對比

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

nyfng 發表於 18-4-19 15:05
漂流教室好好睇。
可惜以前啲漫畫書已經掉晒。想翻睇都唔得。
我都係丟哂。不過因為呢個POST, 我在網上搵返黎睇, 剛剛昨天睇完哂。
隔了N年再看, 又有另一番睇會。同埋E+做了媽媽, 會不自覺代入了高松翔媽媽裡, 如果咁樣唔見佐個仔, 都真係會痴線.......

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

假設大家係學校裡既小朋友, 你會揀返去自己原來既地方(有可能經歷世界末日) , 還是會好似佢地咁 , 揀留喺未來, 再努力孕育一片新景象 ?

其實我會揀短視, 寧願返去原有世界, 因唔捨得屋企人。
不過, 會努力發展環保, 希望推動到多D人愛護地球。
Childhood is journey, not a race.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

WChan 發表於 18-4-18 23:06
漂流教室係其中一套我好鍾意既漫畫, 當年真係好震撼, 有反思我地應該要點樣愛護地球, 同埋人性去到某D 點真 ...
睇漂流教室令我諗起一本英文小說《Lord of Flies》,講一班學生飛機失事流落荒島,因為求生而慢慢受利慾權勢沖薰頭腦,做咗好多殘害同學嘅事,原本天真嘅學生變得虛偽奸詐殘酷牆頭草,最終雖然被拯救隊搵到,但因為爭權奪利而令到有人死亡,講出人性可以去到幾醜陋。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

是是但但 發表於 18-4-19 15:20
假設大家係學校裡既小朋友, 你會揀返去自己原來既地方(有可能經歷世界末日) , 還是會好似佢地咁 , 揀留喺 ...

我會留喺未來,現代已係已知,與其日日生活喺惶恐等死,不如努力去創建未來

水晶宮

rose-mag 發表於 18-4-19 15:24
睇漂流教室令我諗起一本英文小說《Lord of Flies》,講一班學生飛機失事流落荒島,因為求生而慢慢受利慾權 ...
為左生存, 人類就會變到同野獸無咩分別, 所以真心希望世界和平, 否則一有動盪, 戰亂, 人性既醜陋同可怕會係大家都承受唔到.

首頁

尾頁

跳至