自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kayen 發表於 18-12-5 10:19
唔係落井下石,而係覺得而家D小朋友好慘啫,好似我仔嗰同學(小學),今次考試數學8x,佢話今年冇聖誕假啦!跟 ...

100分滿分嘅話,拎8x分已經好好啦,不過我知道有啲父母係會要求仔女考試科科都要9字頭,否則會鬧會打會罰

水晶宮

馬爾太 發表於 18-12-5 10:48
係小學,俾家長知道小朋友係午飯同小息時間做功課係死罪嚟架!家長會嘈你,話你唔俾休息時間佢個小朋友!
...

吓?唔係喎,我仔嗰間反而係阿校長見佢地小息時間做功課會stop佢地,校長話小息應該用黎輕鬆嘅,但其實我好想個仔喺學校做晒功課,返到黎我只需要幫佢檢查同溫習

水晶宮

馬爾太 發表於 18-12-5 10:32
去虐兒網睇吓啲家長問乜,就知咩叫"口裡說不,但身體很誠實"。

咩係虐兒網?教育王國?

水晶宮

畀面勳章

幸運是對手 發表於 18-12-6 14:26
說得對

有人band 1都自行降級入band 2/3 而且好開心 路有好多條,自己死要面唔肯行條舒服的路,怪邊個

大宅

701003 發表於 18-12-6 14:48
有人band 1都自行降級入band 2/3 而且好開心 路有好多條,自己死要面唔肯行條舒服的路, ...

父母開通,以自己小朋友利益行先,願意改變,係好事

大宅

見到而家D小孩都好痛心

珍珠宮

cherrieloy 發表於 18-12-6 14:42
吓?唔係喎,我仔嗰間反而係阿校長見佢地小息時間做功課會stop佢地,校長話小息應該用黎輕鬆嘅,但其實我 ...

阿女間學校放學前有功課輔導堂。中午飯後可以自由。可以做功課又得,睇課外書又得,捉棋都得。我就鼓勵佢同同學傾下計,捉下棋。佢做功課做得快。高小差不多日日做完功課回家。有些還是停留之前印象又深又多功課。其實吾少私校現在功課少咗,給家長自由。小朋友可以吾同發展

水晶宮

bbc2018 發表於 18-12-6 15:24
阿女間學校放學前有功課輔導堂。中午飯後可以自由。可以做功課又得,睇課外書又得,捉棋都得。我就鼓勵佢 ...

但我仔唔係讀私校呢

男爵府

馬爾太 發表於 18-12-5 18:49

唔鍾意讀書唔係天生,要問父母做過啲乜令佢咁抗拒讀書。
依傢的教育制度已經令到傢長好癲,幼稚園已經開始穀,小朋友應該玩的時侯沒得玩,補習課外活動都吾係玩的性質係要斗拿獎,小小年紀還不斷去被比較尼樣個樣,造就依傢小學生的精神健康係好有問題,越名校的小朋友越有問題,學校欺凌事件無日無之,普通學校精英班的同學係最搞事,傢長只係看成積做人,小朋友係學校玩欺凌吾知亦可能吾覺得係問題!
尼番說話係我在教育界的朋友說的!

水晶宮

畀面勳章

licpd 發表於 18-12-6 16:01
依傢的教育制度已經令到傢長好癲,幼稚園已經開始穀,小朋友應該玩的時侯沒得玩,補習課外活動都吾係玩的性 ...

唔係教育制度令到家長點,係家長自己擺脫唔到追求名利無執輸的心態啫

男爵府

NatalieTY 發表於 18-12-5 19:55
係,我有個群組d家長又係咁..
自己不斷資料搜集,仲話邊間幼稚園最谷就報邊間,仲已經諗好左要讀邊間小學 ...
說到點了!

男爵府

701003 發表於 18-12-6 16:07
唔係教育制度令到家長點,係家長自己擺脫唔到追求名利無執輸的心態啫
...
如果教育制度吾係甘,傢長會理性的。問題是多方面的。

男爵府

701003 發表於 18-12-6 16:07
...
好多傢長吾係追求學校名氣,band 3 學校都吾介意讀,但係band3學校教學質數係差的,如果日日返學學吾到野都係浪費光陰。所以尼個問題都吾係甘容易解決,因此一大班傢長逃離本地學校讀囯際學校。

水晶宮

畀面勳章

licpd 發表於 18-12-6 16:15
如果教育制度吾係甘,傢長會理性的。問題是多方面的。

我覺得無完美的制度!有D制度原意好好,例如就近返學,但D家長為入名校就千方百計搬去名校區搏派名校,唔好彩派唔到名校就賴政府做乜搞個咁樣ge制度

水晶宮

畀面勳章

licpd 發表於 18-12-6 16:22
好多傢長吾係追求學校名氣,band 3 學校都吾介意讀,但係band3學校教學質數係差的,如果日日返學學吾到野都 ...

我唔同意band 3學校教學質數差,只係學生質數參差 我大女係小學尖子入band 3中學,學生有能力學又肯學,老師好肯教
有條件交l S學費的畢竟係少數,(雖然E K出現的零舍多)大部份普羅大眾都係要送子女去L S

侯爵府

cherrieloy 發表於 18-12-6 14:39
100分滿分嘅話,拎8x分已經好好啦,不過我知道有啲父母係會要求仔女考試科科都要9字頭,否則會鬧會打會罰: ...

因為呈分試,大多數都好緊張,我仔話佢嗰班晤只一個哭,有好幾個

男爵府

701003 發表於 18-12-6 16:27
我唔同意band 3學校教學質數差,只係學生質數參差 我大女係小學尖子入band 3中學,學生有能力學 ...

"我唔同意band 3學校教學質數差"---我有朋友的仔讀名校然后轉讀普通學校,他說有比較就高下立見!一簡學校成積好是有原因的,課程設計,功課質數,教學的認真程度名校都比普通學校高出一籌。巨轉校吾係成積跟吾到,巨成積好好添但欺凌問題太困擾巨個仔了所以轉校。

侯爵府

awah112 發表於 18-12-6 11:05
$7000包食宿?

唔知丫!冇問甘深入,這個例子係比較特別,其實佢係我c6由細玩到大嘅好友,而佢亦在內地工作,係內地有車有樓嗰類。
我主要係想講如發現小朋友有乜唔對路,就唔好一尾鬧,或者溝通多D,揾吓其他辨法,土生土長嘅有幾多個願意上大6讀書。
今日我幫仔仔去交中一直資表先見到有個中學生去交表插班,其實重點係看小朋友能力、多D關心及留意吓情緒行為等

水晶宮

畀面勳章

licpd 發表於 18-12-6 16:37
"我唔同意band 3學校教學質數差"---我有朋友的仔讀名校然后轉讀普通學校,他說有比較就高下立見!一簡學校 ...

重點唔係係學校,係家教及溝通 我唔反對名校,好似大劉D女自小就用名牌,老豆大把,養佢幾世都得。但普通人家就做返D啱程度的事,勉強無幸福的
好多家長明明自己仔女係普通鳥類,係都要逼仔女學鳳凰,鳳凰可以浴火重生,普通鳥浴火就變盤中餐啦

水晶宮

回覆樓主:

我識得兩個k2, 爸媽已經早上每天不同上拼音,認真,寫作,小一準備,晚上回家再操練習,可能我自知我小朋友不是好醒,唔合格只叫佢努力,k2已經咁,小學仲得掂,全日冇時間玩

首頁

尾頁

跳至