自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

好耐之前,空中服務員唔會主動幫人搬行李上架上,記憶中網頁有寫類似字眼
去年同今年我都係搭CX,服務正常,有次全程無晒audio,佢幫我mark 資料報公司,幾個月後我畀返里數我。
不過佢地網上既complaint 爛, 真係十年無人覆.

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

BO_NG 發表於 23-8-15 08:19
你有冇眼疾?你邊隻眼見我話空姐衰?我只係話空服望左我一眼就走咗!

Exit row 擺唔到嘢,就算我唔係坐E ...

你話你未見肚,你有無問佢,可唔可以幫一幫我攞個袋上去,如果你又無出聲人地見你好人好姐個袋又咁細,行左去好正常wor …

男爵府

Rabbitbo 發表於 23-8-15 08:32
你話你未見肚,你有無問佢,可唔可以幫一幫我攞個袋上去,如果你又無出聲人地見你好人好姐個袋又咁細,行 ...

成個過程:

Gold member 先入倉,第一個空姐就係企咗響 Exit Row嗰度,因為經濟艙其他乘客仲未入得,成個經濟倉得我一個,我剩係得一個背囊放一部laptop,冇其他行李。

我望咗自己凳底冇位放,咁就問第一個客服:唔該,可唔可以幫我擺上去?佢冇講任何嘢,望一望我就走咗去!

背囊就放喺前面,其他乘客都未入倉,第二個supervisor過來介紹佢自己,welcome 我同遞飲品俾我!佢問我有冇其他野需要幫忙?我就問佢:唔該,可唔可以幫我放個背囊上去?佢就幫我放咗!

我只係講返個經歷。坦白講,就算空姐唔肯幫,如果自己真係有需要嘅話,我相信前後左右啲乘客都會幫!只要唔係用奉旨心態就 Ok

男爵府

Rabbitbo 發表於 23-8-15 08:32
你話你未見肚,你有無問佢,可唔可以幫一幫我攞個袋上去,如果你又無出聲人地見你好人好姐個袋又咁細,行 ...

當然有出聲講唔該,佢就係望一望就走咗,我由頭到尾都冇話過呢個空姐,只係講返件事!

如果佢話:唔好意思,我哋唔可以幫,或者其他原因,真係冇所謂!而唔係走咗去…

可能呢度有其他空服心諗:回你都嘥氣!但唔好唔記得你哋做服務性行業,就算要say no,係咪應該都要講一聲呢?基本禮貌…

大宅

回覆 luckygmail 的帖子

之前打上CSL hotline,都係啲大陸口音嘅人回覆,喺度hea答 敷愆我,不知所謂

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

laufunhong 發表於 23-8-11 10:54
一個空姐, 肯定啱會大大隻, 佢又係女人你又係女人, 分分鐘佢仲瘦弱過你, 一班機 economy 有300 個位, ...

現金的人就係缺乏同理心,以為客就大晒。 如果有理句就冇問題,但......

珍珠宮

peaceaa1122 發表於 23-8-15 16:59
現金的人就係缺乏同理心,以為客就大晒。 如果有理句就冇問題,但......
...

其實大部分CX機都有空少,我今次坐,有2位,就算要人幫,可以叫空少,唔明吔人,喜歡搵空姐

男爵府

asusual 發表於 23-8-15 00:04
回覆 loveclementine 的帖子

Gold member 會唔知exit row唔擺得嘢? 你話空姐衰,你個人其實都唔好得去邊 ...

其實唔好咁無知,以為所有飛機既Exit Row 位前面一定擺唔到嘢!

你搭國泰,如果撞啱聯營航班,要同其他航空公司一齊飛,Exit Row 前面有機會係有位俾你放嘢向下面!

可能你冇加錢坐呢啲 Exit Row 位,難怪你唔知!
補返相俾你睇!

我試過12日內坐18班飛機,我真係唔會記得住每一班飛機係乜嘢機型,上到去係乜嘢環境,有需要先會叫空姐serve, 絕對唔會濫用!
attach1/tmp/phpVVvM96
attach2/tmp/phpYcslFQ
attach3/tmp/phpbMfubA

luckygmail    發表於 23-8-16 22:32

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

BO_NG 發表於 23-8-15 08:53
當然有出聲講唔該,佢就係望一望就走咗,我由頭到尾都冇話過呢個空姐,只係講返件事!
如果佢話:唔好意思,我哋唔可以幫,或者其他原因,真係冇所謂!而唔係走咗去…
可能呢度有其他空服心諗:回你都嘥氣!但唔好唔記得你哋做服務性行業,就算要say no,係咪應該都要講一聲呢?基本禮貌… ...

各位BK媽咪,我想問下如果我哋叫老公或仔女幫下手,佢哋掂行掂過,應都唔應下你,你有咩感受??

掂行掂過唔理你嘅行為,心理學叫做蔑視!

我當年係唔知唔會幫搬行李,而嗰下我係有需要才要求協助,而且我當時又無同個客服嘈,又無投訴,點解唔知道服務範圍,就要被客服蔑視,係網到講下客服態度唔好要比人係咁話

生得矮同第一次坐飛機一啲都唔可恥,侮辱人哋生得矮同蔑視人哋先可恥!

客服黑面,以講英文刁難乘客例子都唔係新聞,我講過唔係全部客服係差,但蔑視乘客係唔可以縱容,否則類似carpet事件一定再度出現!

大宅

國泰CS經理認真俾咗我以下回覆:
1. 第一位接聽我電話的同事有幫我開file,所以係稱職
2. 第二位同事承諾咗但無覆,佢入職只有三個月,所以俾咗口頭警句
3. 叫staff覆我合資格的supervisor,因工作失誤,國泰會出 written warning
4. 覆我話合資格的staff,之後又私自打電話俾我話無講過,亦被出written warning,我有話佢只係junior staff,聽落把聲好young,我話口頭警告下算,但經理話已開會決定咗…
另國泰話對佢哋嘅失誤會有兩個redeemption 存入我戶口,可以兩年內用。我都同經理講most likely我唔會redeem, 因為其他同行已超越佢哋。
唔知係有人輕視,定係管理層威望唔夠,本來這只一件少事,根本不必要浪費我同國泰咁多時間及資源。

大宅

若有人覺得我執著,請記住每人都有權利同義務,我今次係取回消費者應有的服務質素,而作為土身土長港人,我履行義務舉報失職,以提升香港品牌服務人員達至合理水平。這事上我都花了唔少時間,唔會再作任何回覆,多謝願意正面分享的會員。

禁止訪問

回覆樓主:

民房

年頭訂機票,我問佢哋野,佢答:呢個我都唔知,你可以打多次上嚟等其他同事接,我聽完都忍唔住笑

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊