自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 牛精仔 於 10-5-21 13:26 發表
我果時入, 佢地唔係太紅, 之後紅左, 我就冇join嘞。以前覺得阿paul把聲最好聽, 家駒最有才華, 家強彈bass好似麻麻地....比阿哥帶住...不過宜家已經唔同哂, 當年冷雨夜 ...

同我一樣,我都係覺得佢地四個之中家駒最有才華,亞PAUL把聲最靚(但依家佢玩ROCK腔就麻麻地)~~~我都係到家駒過咗身之後就無再JOIN喇.始終一無咗家駒,BEYOND唔及以前咁好聽囉D歌....

水晶宮

原帖由 哈爾濱 於 10-5-21 13:28 發表
e~~~仔仔ma, 原來你係佢d歌迷

不過以前我都細個所以唔係咁認識佢, 但佢d歌真係幾經典law, 好似海闊天空, 情人定咩喜歡你(唔記得係咪咁既名)

我聽我嫂講, 佢有個朋友, e家好似都3x+, 家駒每年既生忌定死忌, lee個朋 ...

咁我又無咁誇,當年家駒過咗身後幾年我都有跟朋友去'探'佢,但之後人又大咗,時間又沖淡咗,我又唔會話真係唔開心到要傷心難過既地步囉,咁佢至少都响自己音樂最輝煌既時候走咗,唔理佢係點樣去咗,但至少佢既人生係豐富同有意義既,我覺得佢都活得好開心,呢樣已經足夠.否則好似依家BEYOND三子咁,一無咗家駒,之後呢十幾年都紅唔起,跟住事業又跌成咁,,,又係好似初初夾band D band友咁响樹捱,D音樂又無咩人欣賞咁,我覺得都幾可惜架.

水晶宮

原帖由 靚豬豬 於 10-5-21 13:32 發表
哇 ~ 呢d 咩人黎咖, 夠膽C抹大眼講大話,
好心佢啦, 都過左咁多年, 仲要借個過左身
嘅人黎幫自已個concert 做宣傳,
so cheap ar

~~~

...

咪係囉!佢做宣傳啫,原本佢點宣傳唔係咩問題,但佢仲拎住個已過世既人黎做新聞搏收視,完全無視人地家人朋友感受,呢樣真係好無品囉!就算佢真係同家駒一齊過甚至好似佢聲稱咁曾經訂過婚,咁又點啫!都唔駛咁CHUM死纏住成十七年都仲掛响咀邊猛講,仲話自梳唔嫁...家駒泉下有知,知自己其中一個EX係咁樣,真係會好無奈囉!遇着個咁無品又傻既.

水晶宮

原帖由 牛精仔 於 10-5-21 13:36 發表
將軍澳...我每次路過 (我伯爺都係果頭), 都見佢d粉絲響度... 家駒個墳, 仲在背後油到wall purple色, 仲有幾個大膠箱寫住 "黃家駒專用"放o係墓附近....

講真, 呢d行為已經犯左華人永遠墳場使用者守則, 不過只要冇影 ...

咁坦白講當年有好多BEYOND FANS都係幾'我行我素'(反叛)架喇...不過依家佢地大個仔大個女咗,點都收歛番好多,無以前咁crazy架喇.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 牛精仔 於 10-5-21 13:26 發表
我果時入, 佢地唔係太紅, 之後紅左, 我就冇join嘞。以前覺得阿paul把聲最好聽, 家駒最有才華, 家強彈bass好似麻麻地....比阿哥帶住...不過宜家已經唔同哂, 當年冷雨夜 ...

我就至愛家駒磁性聲線,好特別....最記得阿paul唱原諒我今天同大地好正,但佢唱妄想果類歌就5太好,得當年家強比我感覺仲好小朋友...冷雨夜我都好中意....

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-21 14:37 發表

咁我又無咁誇,當年家駒過咗身後幾年我都有跟朋友去'探'佢,但之後人又大咗,時間又沖淡咗,我又唔會話真係唔開心到要傷心難過既地步囉,咁佢至少都响自己音樂最輝煌既時候走咗,唔理佢係點樣去咗,但至少佢既人生係豐富 ...

我覺得好可惜....真係天妒英才

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-21 14:32 發表

同我一樣,我都係覺得佢地四個之中家駒最有才華,亞PAUL把聲最靚(但依家佢玩ROCK腔就麻麻地)~~~我都係到家駒過咗身之後就無再JOIN喇.始終一無咗家駒,BEYOND唔及以前咁好聽囉D歌.... ...

講真我淨係中意家駒,家駒死後我無再聽過beyond d歌

水晶宮

原帖由 sandy1425 於 10-5-21 15:05 發表

我就至愛家駒磁性聲線,好特別....最記得阿paul唱原諒我今天同大地好正,但佢唱妄想果類歌就5太好,得當年家強比我感覺仲好小朋友...冷雨夜我都好中意.... ...

嗰時我都係主要聽家駒同PAUL唱既歌咋...家強嗰時把聲好嫩好似小朋友,但都唔難聽既,只係無咩特色,不過我都幾鐘意首冷雨夜,真係好好聽!亞PAUL首'原諒我今天'、'最後的對話'同埋'每段路'等真係百聽不厭,佢把聲勁靚囉!仲勁好FEEL,真係會唱得出首歌既意境出黎架!

水晶宮

原帖由 sandy1425 於 10-5-21 15:09 發表

我覺得好可惜....真係天妒英才

嗰時家駒出事後嗰個星期,我真係日日部住收音機同電視聽佢既消息,到佢過身嗰刻,一聽到電台話家駒過咗身既消息,我即刻喊出黎...我屋企人話我咁樣好白痴低能,但實情就係佢地唔理解啫...講真話哂都日日聽佢地D歌咁多年,突然間就咁意外C咗一個靈魂人物,講真對於我地呢D十幾歲既妹妹仔,第一次經历'死亡'呢樣野,係幾難接受得到,仲要C咗嗰個係自己一路鐘意既歌手黎...之後Kurt Cobain吞槍C咗,我都幾難過同覺得可惜,但可能人大個咗,無咁多愁善感,所以喊唔出黎囉.

水晶宮

原帖由 sandy1425 於 10-5-21 15:12 發表

講真我淨係中意家駒,家駒死後我無再聽過beyond d歌

嗰時我鐘意打鼓,所以都幾鐘意世榮(覺得佢個樣好乖),之後自己識打鼓後至知世榮D鼓技都幾....................mouth:

同埋嗰時我就鐘意聽家駒同PAUL唱歌多,之後家駒過咗身,佢地三子玩既歌路唔同哂,之後連PAUL都改埋唱腔風格,嗰D又真係好唔啱我聽,所以之後都無再聽BEYOND既歌喇...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我仲覺得家駒好有語言天分,國語/英語/同日語都難佢5到

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

http://www.youtube.com/watch?v=i ... &index=7&playnext=3
由2:10開始

見到家强唱海闊
天空唱到喊,睇到我都喊

水晶宮

原帖由 sandy1425 於 10-5-21 17:19 發表
http://www.youtube.com/watch?v=i ... &index=7&playnext=3

見到家强唱海闊
天空唱到喊,睇到我都喊

嗰時我覺得家強真係好慘,佢一直以黎都同家駒呢個哥最老友,好依賴家駒,突然間失去咗家駒,佢真係好似變咗孤兒咁,不過依家佢都成熟咗好多,無以前俾人感覺幼稚囉...

嗰時我睇呢個片段,我都心UP到喊.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-21 17:24 發表

嗰時我覺得家強真係好慘,佢一直以黎都同家駒呢個哥最老友,好依賴家駒,突然間失去咗家駒,佢真係好似變咗孤兒咁,不過依家佢都成熟咗好多,無以前俾人感覺幼稚囉...

嗰時我睇呢個片段,我都心UP到喊. :naught ...

真係兄弟情深 家強以前幼稚得來好真好可愛,要佢甘成熟,真係好殘忍

水晶宮

原帖由 sandy1425 於 10-5-21 17:49 發表

真係兄弟情深 家強以前幼稚得來好真好可愛,要佢甘成熟,真係好殘忍

人生就係咁,有好多野都係迫黎既...佢依家咁成熟,對佢黎講都係件好事,始終男人都要擔起頭家,唔可以再係咁依賴人既.

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 sandy1425 於 10-5-21 17:19 發表

見到家强唱海闊
天空唱到喊,睇到我都喊

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

一首家駒被人忽略的歌 " 走不開的快樂 " , 我覺得不錯

首頁

尾頁

跳至